trezor-one
Hardware wallet
Trezor T
5 / 5

TREZOR T i korte trekk

TREZOR T er en hardware wallet som sørger for at kryptovalutaen din lagres sikkert og uten tilgang til internett. Kryptolommeboken bruker også HD standarden, slik at du er sikret dersom enheten din forsvinner eller blir ødelagt. I slike tilfeller kan du gjenopprette verdiene dine med frøfrasen din.

Du finner også mange andre interessante funksjonaliteter i TREZOR T. For eksempel har du muligheten til å velge transaksjonshastighet og network fees. Den er også kompatibel med en rekke andre hot wallets, exchanges og andre tjenester. I tillegg kan du også bruke TREZOR T til å administrere passordene dine for andre tjenester ved hjelp av TREZOR T sin passord administrator.

Fordeler
  • Støtter 1649 coins og tokens
  • Android og iOS app
  • Tapt eller ødelagt kryptolommebok kan gjenopprettes med frøfrasen
  • Bra kundestøtte
  • Open source
  • Mulig å bruke flere passord og kontoer for bedre beskyttelse av verdiene dine
  • Sikker løsning for oppbevaring av kryptovaluta, som også trygt kan brukes på datamaskiner med datavirus
Ulemper
  • Ingen Bluetooth
Type Hardware wallets (Cold wallet) er den sikreste måten å lagre kryptovaluta på. Hardware wallets er aldri tilkoblet internett, og de er kun tilkoblet enheten din noen få minutter mens du sender kryptovaluta
Maskinvare (Hardware Wallet)
Pris Pris er omregnet fra dollar eller euro. Du kan i tillegg påregne noe ekstra utgifter i toll og MVA.
kr 1500,-
Støtter Støtter 1649 kryptovalutaer og tokens
BTC, ETH, ERC-20 + 1649 coins
trezor-one

Trezor T

Anbefalt

Trezor T anmeldelse

Hvorfor vi anbefaler hardware wallets og TREZOR T

Til tross for gode krypteringssystemer er det for det meste lett å hacke enheter som er koblet til internett. Dette er fordi hackere benytter seg av svakhetspunkter vi som mennesker selv skaper ved å være uforsiktige.

Dersom kryptolommeboken og de private nøklene du bruker for å signere transaksjonene dine ligger på en datamaskin som er infisert av malware er det mye lettere for hackere å stjele kryptovalutaen din. Dersom du bruker en nettbasert hot wallet har disse noen av de samme begrensningene, men her må du naturligvis også stole på at leverandøren av tjenesten har gode rutiner på sikkerhet.

Hardware wallets, slik som for eksempel TREZOR T gir kryptovalutaen din et ekstra lag med sikkerhet. De virker slik at de separerer de private nøklene dine fullstendig fra datamaskinen eller telefonen din. Dermed er de private nøklene dine trygge selv i situasjoner der du bruker en datamaskin som er infisert med virus eller annen malware.

TREZOR enheter bruker HD wallet standarden. Dette betyr at dersom du for eksempel skulle miste en hardware wallet kan du enkelt gjenopprette denne på en annen TREZOR enhet eller i en annen type kryptolommebok ved hjelp av frøfrasen din.

1TREZOR T – fra verdens første og mest erfarne hardware wallet produsent

Trezor TTREZOR T er den nyeste og mest avanserte modellen til SatoshiLabs, som så langt har laget to modeller siden selskapet startet i 2013. SatoshiLabs, som er kjent for å ha laget markedets første hardware wallet regnes av mange fortsatt for å være markedslederen når det gjelder sikker lagring av kryptovaluta.

SatoshiLabs er også kjent for sin innovasjon når det gjelder sikkerhets-standarder både for bitcoin generelt og når det gjelder forbedringer for hardware wallets. TREZOR er open source, og man kan selv se den på Github for å verifisere at den er sikker. Mange av SatoshiLabs sine forbedringer har også blitt implementert som industri-standard også for andre hardware wallets.

2TREZOR Støtte for coins og apper

TREZOR sin hardware støtter 1649 coins og tokens, og mange av disse er allerede støttet direkte fra Trezor Wallet. Likevel finnes det coins og tokens som støttes av Trezor, men som ikke finnes i Trezor Wallet programvaren.

I disse tilfellene må man koble seg til en tredjeparts-løsning for å håndtere disse kryptovalutaene. Det finnes allerede en lang liste av tredjeparts-kryptolommebøker eller andre typer tjenester som kan integreres med TREZOR T. Noen av disse er Electrum, Etherwall, Exodus, MetaMask, Mycelium, MyEtherWallet. Dette er en liste som stadig er under utvikling, og du finner den oppdaterte listen her.

Trezor t stotte coins

3Markedsleder innen kryptovaluta-sikkerhet

Hverken TREZOR T eller forgjengeren TREZOR One har noen gang blitt hacket eksternt siden de ble introdusert i markedet i 2014, men det er mer enn bare ekstern hacking å forholde seg til når det gjelder å holde kryptovaluta sikkert.

På grunn av at kryptolommebøker er så sikre er det få, om noen, tyver som bryr seg om å engang prøve å få tilgang til en TREZOR kryptolommebok ved hjelp av ekstern hacking. En av de vanligere metodene kriminelle bruker er mye enklere og går populært under navnet “$5 wrench attack”. Dette går rett og slett ut på å true offeret til å gi adgang til kryptoverdiene på sin hardware wallet.

TREZOR har tatt høyde for denne typen trussel, og lar deg sette opp kontoer med mer enn en PIN-kode. Dermed kan du sette opp en såkalt “dummy account” der du kan lagre en liten mengde kryptovaluta. Dersom du blir truet til å gi tilgang kan du dermed gi tilgang til din “dummy account” og bare tape en liten mengde kryptovaluta i stedet for å ende opp med å gi tilgang til alt.

En annen populær metode blant scammere er å selge deg en hardware wallet som kommer med en allerede utfylt frøfrase. Dette kan se legitimt ut, men det er det selvfølgelig ikke. Så snart du har overført kryptovalutaen din til kryptolommeboken vil hackeren gjenopprette lommeboken ved hjelp av frøfrasen, og stjele pengene dine. Du må derfor aldri bruke en eksisterende frøfrase, men alltid lage en som er ny og som ingen kan ha muligheten til å kjenne til.

Når du først registrerer deg setter du også opp en frøfrase som du bruker til å kontrollere tilgangen til alle verdiene dine. Dette er en samling av 24 tilfeldig valgte ord som du kan bruke til å gjenopprette kryptolommeboken din dersom den blir stjålet, du skulle miste den, eller den blir ødelagt. Frøfrasen gir full kontroll over verdiene dine, så det er veldig viktig å sette den opp slik at ingen utenforstående har tilgang til den.

Det er ellers kjent at det er mulig, dersom man har veldig spesialisert utstyr og kunnskaper, å innhente informasjonen i en TREZOR dersom man har fysisk adgang til den. Dette ble bevist av Kraken Security Labs i 2020. Dette er sannsynligvis ikke noe de fleste trenger å bekymre seg for i og med at vanskelighetsgraden for å gjøre dette er veldig høy, men det er uansett god praksis å sørge for at uvedkommende ikke har fysisk adgang til din TREZOR.

4Hvordan komme i gang med TREZOR T

Trezor tDet tar få minutter å komme i gang med å bruke TREZOR T, og den er mer brukervennlig enn de fleste i utgangspunktet tror. Det som er mest tidkrevende for de fleste er kanskje å skrive ned den hemmelige frøfrasen på en skikkelig måte. Det er ikke uvanlig at de som sikrer store verdier i kryptovaluta bruker andre ting enn papir til å sikre frøfrasen sin.

Cryptosteel er et produkt som er spesialdesignet for å sikre frøfrasen din mot flom, brann, tidens tann, nysgjerrige øyne og andre farer som kan true et stykke papir. Frøfrasen vil alltid bli vist på den lille skjermen på TREZOR T, og ikke skjermen på datamaskinen din. Dette er for å unngå at spyware på datamaskinen din kan ha mulighet til å få tak i frøfrasen.

5Slik setter du opp TREZOR Model T

Steg 1: Det første du bør gjøre før du starter med å sette opp din nye TREZOR T er å forsikre deg om at forseglingen er intakt. Seglet med hologram er klistret over USB porten slik at det ikke skal gå an å koble seg til den uten å bryte forseglingen.

Steg 2: Det neste du trenger å gjøre er å gjøre det mulig for TREZOR T å kommunisere med datamaskinen din. selv om det finnes andre måter å gjøre dette er den anbefalte måten å gjøre dette ved hjelp av Trezor Bridge som er et program som fasiliterer kontakten mellom enheten din og nettleseren din. Du finner Trezor Bridge på nettsidene til TREZOR.

Steg 3: Ta deretter forseglingen av, koble TREZOR T til datamaskinen din med USB kabelen, og følg instruksjonene som vises på TREZOR T displayet. Åpne deretter trezor.io/start i nettleseren din (kompatible nettlesere er Chrome og Mozilla Firefox) og velg Trezor Model T som enheten din.

Trezor t

Steg 4: Du vil deretter bli spurt om å installere oppdatert firmware. Godta dette og vent til installasjonen er ferdig og enheten har startet på nytt. Velg så “Create a new wallet” og bekreft valget ditt på skjermen.

Trezor t

Steg 5: Kryptolommeboken din vil nå fortelle deg om at den din ikke er backet opp. Gå videre til denne prosessen ved å trykke på “create a backup in 3 minutes.” Du vil her få se noen viktige advarsler når det gjelder frøfrasen din som du bør lese og forstå, inkludert at det er frøfrasen som gir deg tilgang til og eierskap av kryptovalutaen din på blokkjeden, og at uvedkommende kan stjele alle kryptoverdiene dine dersom de har tilgang til frøfrasen din.

Den hemmelige frøfrasen består av 12 tilfeldig valgte ord. Det er viktig at du skriver ned ordene helt korrekt og i den rekkefølgen de blir vist.

Trezor t

Steg 6: Du vil bli spurt om å bekrefte noen av ordene ved å skrive dem inn på touch-skjermen.

Trezor t

Steg 7: Det neste steget i prosessen er å velge navn på enheten din og sette opp PIN-koden. Du kan sette en PIN som er mellom 4 og 9 tegn. husk at du må skrive inn denne hver gang du kobler til TREZOR T.

Trezor t

Steg 8: Du har muligheten til å følge Trezor via e-post eller sosiale media for du trykker på “finish” for å gjøre deg ferdig slik at du kan gjennomføre transaksjoner. Du har også muligheten til å dobbeltsjekke at frøfrasen din er rett før du fortsetter dersom du ønsker dette.

Trezor t

6Sende og motta kryptovaluta med TREZOR T

Sende kryptovaluta

For å sende en transaksjon, velg først den kryptovalutaen du vil sende fra i menyen, og trykk på “Send”. Du vil deretter kunne lime inn adressen du skal sende til, beløpet du vil sende, og hvor mye du ønsker å betale i network fees. Du kan sende til flere adresser på samme tid slik at du kan redusere hvor mye network fees du må betale for transaksjonene.

Etter at du har trykket på “Send” vil du bli spurt om å bekrefte transaksjonen på din TREZOR T. Husk å sjekke at adressen er korrekt før du bekrefter.

Trezor t

Motta kryptovaluta

For å Motta kryptovaluta, velg først den ønskede kryptovalutaen fra menyen. Husk at det kan hende du ikke finner kryptovalutaen din i listen. Dette betyr ikke nødvendigvis at den ikke er støttet, men det kan bety at du trenger å bruke et annet brukergrensesnitt, for eksempel fra en annen kryptolommebok for å håndtere kryptovalutaen. Trykk på “Receive” når du har valgt kryptovalutaen din.

Trykk deretter på “Show full address” slik at du kan se den fullstendige adressen og sjekke den.

Du vil da se den full adressen, inkludert en QR kode. Som du kan kopiere og sende eller lime inn for å motta betalinger.

Før du bruker denne adressen og eventuelt sender den til andre, anbefales det at du bruker TREZOR T til å sjekke adressen at adressen du har der matcher den som vises på datamaskinen din.

7TREZOR T sammenlignet med Ledger Nano X

Trezor t vs ledeger nano X

Den nærmeste konkurrenten til TREZOR T er Ledger Nano X, så det er for de fleste denne det er mest interessant å sammenligne med. Ledger Nano X er litt mindre i størrelse enn TREZOR T. Noen ser dette som en fordel, mens andre føler at Ledger sine produkter er litt for små. TREZOR T er likevel en liten hardware wallet som du kan putte i lommen. Vi liker særlig touchskjermen til TREZOR T.

En av de store forskjellene mellom disse to produktene er at Ledger Nano X kommer med Bluetooth funksjonalitet slik at den lett kan brukes trådløst med Android og iOS mobiltelefoner. TREZOR påstår at de ikke vil inkludere Bluetooth funksjonalitet i sine produkter ettersom det vil føre med seg en potensiell sikkerhetsrisiko.

En annen forskjell er i programvaren og apper. Med Ledger Nano X har du muligheten til å laste ned mange forskjellige apper for å kunne håndtere forskjellige typer kryptovalutaer. Med TREZOR sitt system trenger du derimot ikke dette steget, men til gjengjeld er det ikke alle de forskjellige coins og tokens som du kan håndtere gjennom Trezor Wallet, men som du heller må håndtere gjennom en av de kompatible eksterne tredjeparts-kryptolommebøkene.

Bortsett fra de forskjellene beskrevet over er de to modellene relativt like. TREZOR Model T koster litt over 1500 kroner fra produsenten, til forskjell fra prislappen på noe over 1200 kroner for Ledger Nano X. Du må naturligvis også regne med at transport, toll og merverdiavgift kommer på toppen av dette for begge modellene.

Vanlige spørsmål om TREZOR T

Hvor mange kryptovalutaer kan du lagre i TREZOR T?

TREZOR T støtter i skrivende stund 1649 forskjellige coins og tokens. Dette tallet øker kontinuerlig. Du finner alltid den oppdaterte listen over støttede coins og tokens på https://trezor.io/coins/.

Mister jeg mine bitcoins dersom min TREZOR T blir ødelagt?

Nei. Siden dine Bitcoins er lagret på blokkjeden, og ikke i din TREZOR T betyr dette at du kan  bruke den unike frøfrasen til å gjenopprette innholdet fra en ødelagt eller mistet TREZOR T i en ny kryptolommebok.

Kan TREZOR T bli hacket?

Det er ikke meldt at Trezor kan hackes eksternt. Det er nødvendig med fysisk tilgang, samt veldig sofistikert utstyr og spesielle ferdigheter for å kunne komme seg inn i en TREZOR T.

Dette betyr likevel ikke at datamaskinen din som du kobler den til ikke kan hackes. Det finnes mange alternativer til ekstern hacking.

En hacker kan for eksempel få tilgang til pengene dine ved å selge deg en hardware wallet med en eksisterende frøfrase oppgitt. Dette er en måte mange har mistet sine bitcoins på uten at deres hardware wallets teknisk sett trengte å bli hacket.

Hvorfor trenger du en hardware wallet?

Kryptolommebøker som er koblet til internett har en større sjanse for å bli hacket enn de kryptolommebøkene som ikke er tilkoblet internett. Hardware wallets, slik som for eksempel TREZOR T, kobles bare til internett noen minutter om gangen når du trenger å signere transaksjoner, og er derfor veldig sikre.

For oppbevaring av store verdier i kryptovaluta er det alltid best å sikre seg ved å lagre disse i en hardware wallet for å unngå å utsette dem for hackere.

Kan lommeboken i din TREZOR T motta transaksjoner uten å være tilkoblet internett?

Ja, du kan når som helst motta transaksjoner på bitcoin-adressen din uansett om din TREZOR T er koblet til internett eller ikke.

Dette er fordi alle kryptovaluta-transaksjonene utføres og oppbevares på blokkjeden, og ikke i lommeboken din. Du trenger bare å koble deg til internett for å bruke den private nøkkelen din til å signere utgående transaksjoner.

Hvor mye koster TREZOR T?

Prisen på TREZOR T ligger vanligvis på noe over 1500 kroner fra produsenten. Du må også regne med at det kommer tillegg for toll og merverdiavgift.

Trezor T
trezor-one
Type Hardware wallets (Cold wallet) er den sikreste måten å lagre kryptovaluta på. Hardware wallets er aldri tilkoblet internett, og de er kun tilkoblet enheten din noen få minutter mens du sender kryptovaluta
Maskinvare (Hardware Wallet)
Støtter Støtter 1649 kryptovalutaer og tokens
BTC, ETH, ERC-20 + 1649 coins
Pris Pris er omregnet fra dollar eller euro. Du kan i tillegg påregne noe ekstra utgifter i toll og MVA.
kr 1500,-