Nettavisen.no

Tjenester

"Når får Norge TeaParty?"

Få med deg sjefredaktør Gunnar Stavrums nyhetsanalyse, hver måned.

«I flere land vender velgerne ryggen til politikerne. Når skjer det samme i Norge? Er politikerne en del av løsningen eller problemet? Det er spørsmålet stadig flere stiller seg - ikke bare i Norge, men i en rekke vestlige land.

Vi har sett det i voldsomme demonstrasjoner i Hellas og Frankrike, og vi har sett det i fredelige valg i USA og i Sverige.

Se nye tilbud i Nettavisens medlemsklubb

Felles er mistroen til det politiske systemet. I USA demonstrert gjennom den såkalte TeaParty-bevegelsen som vil bygge ned offentlige myndigheter og «Washington». I Sverige gjennom Sverigedemokraterna og fallende oppslutning til et tradisjonelt styrende parti som Sosialdemokraterna.

For ti år siden var de hardeste politiske konfliktene mellom høyresiden og venstresiden. I dag opplever mange at partiskillene er kunstige. Stadig flere mister troen på at politikerne vil løse alle problemer. Men reaksjonene er forskjellige: Noen demonstrerer likegyldighet ved ikkje å stemme, andre uttrykker forrakt for politikere, mens andre igjen melder seg inn i bevegelser som er annerledes enn de politiske partiene.

I Europa er det ofte innvandringspolitikk som forener. Sterke velgerstrømninger mistror politikernes evne til å kontrollere innvandringen og føler seg kneblet i det offentlige ordskiftet.

Det sentrale i alle vestlige demokratier er politiske systemer som fanger opp og kanalisere konflikter og oppslutning. Selv om det kan være konflikter, er det stabiliserende når uenighet løses gjennom valg og politisk maktkamp. Man kan være uenig i sak, men enige om de demokratiske spillereglene.»

Vil du lese mer?

Hver måned gir sjefsredaktør Gunnar Stavrum sin nyhetsanalyse til gullmedlemmene av Norgespasset - en oppsummering av hva som har skjedd i inn-og utland den siste måneden. Analysen vil også peke på hvilke konsekvenser hendelsene i den siste måneden har for landet Norge og innbyggerne.

Analysen tilbys alle Norgespassets gullmedlemmer, sammen med den halvårlige trendrapporten av Nettavisens sjef for forretningsutvikling, Pål Nisja-Wilhelmsen, samt flere andre eksklusive tilbud.

Det er helt gratis å bli medlem av Norespasset, hvor du som medlem får tilgang til en rekke fordeler og tilbud, konkurranser samt egne tjenester. For å bli gullmedlem og få tilgang til helt spesielle tilbud som nyhetsanalysen, koster det kr 149,- pr måned.

Her kan du lese mer om Norgespasset og bli medlem

Du kan også lese Gunnar Stavrums daglige kommentar på Nettavisen