Nettavisen.no

Tjenester

Illustrasjonsfoto
Illustrasjonsfoto

- Det første jeg så var at beinet mitt var surra rundt pedalen

Medtrafikanter reddet Heine ut fra bilvraket.

24. august 2000 skulle bli en skjebnesvanger dag for Heine Strømme. En dag som skulle påvirke livet til den da 23 år gamle sørlendingen i lang tid framover.

De var fire venner i bilen på vei fra Oslo til Kristiansand med Strømme som sjåfør. Men på E18 ved Porsgrunn får reisen en brå stopp.  I motgående kjørefelt kommer det et vogntog, bak vogntoget ligger en personbil som vil prøve å kjøre forbi på innsiden. Isteden møter personbilen Heines bil front til front.

- Jeg så at han var på vei i noen sekunder før det smalt. Kompisen min ropte «Pass på!», og så ble alt mørkt, forteller Strømme 15 år etter hendelsen.

- Plutselig våkner jeg på sykehuset

Da han kommer til bevissthet igjen ser han at kompisen fremdeles er bevisstløs ved siden av han i passasjersetet. Venninnene skriker fra baksetet. 

- Det første som skjer er at jeg ser at beinet mitt er surra rundt en pedal, og kneet mitt står inn i dashbordet. Og så begynner det å gjøre vondt, sier han.

Heldigvis for Strømme klarer medtrafikanter å få han ut av bilvraket, og han blir lagt i stabilt sideleie inntil ambulansen kommer til stedet.

I mellomtiden har bevisstheten vært av og på siden det smalt.

- I den ene øyeblikket sitter jeg fast i bilen, så ligger jeg på veiskulderen i sideleie, så er jeg i ambulansen og plutselig våkner jeg på sykehuset, sier han.

Heine Strømme var heldig som ble hjulpet av personer som visste hva de skulle gjøre i en slik situasjon. Han ble tatt ut av bilen, og lagt i stabilt sideleie for å sikre frie luftveier. 

Hva gjør du?

Vet du hva du skal gjøre dersom du kommer over en ulykke der personene som er involvert trenger førstehjelp?

Svært få nordmenn hvordan de skal reagere i en slik situasjon, og ifølge en artikkel i Aftenposten i 2012 sier 91 % av befolkningen ja til obligatorisk førstehjelpskurs på jobben.

Med Norsk Folkehjelp som arrangør kan bedriften din ta førstehjelpskurs slik at du står bedre rustet når ulykken er ute.

Lær førstehjelp med Norske Folkehjelp.

Ingen varige mén

I dag har Strømme ingen varige mén foruten en stiv ankel, til tross for at han ødela vev i venstre hoften, knuste høyre albue og høyre ankel. Det gikk to uker før han i det hele tatt kunne gå etter ulykken, og måtte til trening hos fysioterapeut i en måned.

Takkforhjelpen.no kan du lese flere historier om personer som har fått livet berget eller redusert omfanget av skader på grunn av førstehjelp.