Vi har spurt språkekspert og gründer av Hjerneklubben, Frank Wedde, om hvordan man raskest mulig lærer seg et nytt språk.

Han snakker selv ikke mindre enn syv språk, og er et levende bevis på at det ikke trenger å være så vanskelig å lære seg et språk.

Hjerneklubben.no: Lær språk på rekordtid

Effektive måter
- Det finnes selvfølgelig mange veier til Rom, men det er vel ingen stor hemmelighet at jeg ikke er stor tilhenger av den klassisk-akademiske måten å lære seg et språk på, sier Wedde.

- Jeg synes det er litt trist når man møter folk som har studert et språk i mange år og fremdeles snakker med en gebrokken aksent, når det finnes så mye mer effektive måter å gjøre det på.

Barna gjør det
- Bare se på hvordan barna gjør det .... de lærer seg jo et nytt språk på en-to-tre, og uten aksent, påminner Wedde oss om.

- Og ikke minst, samtidig med at de leker seg og har det gøy underveis. Så, jeg er nok mer tilhenger av «tilbake til barndommen» prinsippet i samspill med akselererte læringsmetoder som vi bruker i Hjerneklubben.

10 tips
Her er 10 tips fra Wedde på hvordan man går frem når man skal lære seg språk raskest mulig.

1. Lær uttalen først!

a.Tenk på hvordan du lærte morsmålet ditt som liten – du begynte jo ikke med grammatikk og språkregler, men snarerere med å herme etter lydene rundt deg. Gjør det samme når du lærer deg et nytt språk og fokuser på uttalen først.

2. Bruk huskesystemer for å lære ordlister, slik som på www.hjerneklubben.no (Klikk for å teste en demoversjon gratis)

a. Un coche (uttales «kåt-skje») = en hann-bil med en «kåt skje» som står rett opp foran på panseret kjører rundt og leter etter fine dame-biler. Hvordan kan man glemme det bildet av en spansk tegneseriebil?

3. Lær nye gloser hver dag, så får du en jevnlig fremgang.
a. Med 10 gloser hver dag vil du for eksempel beherske 1000 gloser, som er snittet folk bruker i hverdagstale, etter en 3 måneders periode
b. Men, med huskefantasier vil du kjapt kunne lære 20-30 gloser hver dag, som gjør at du plutselig er oppe i 1000 gloser på 1 måned istedenfor.

4. Frisk opp glosene jevnlig.
a. Repetisjon kan være kjedelig, men med huskefantasiene er det bare som å se en god film om igjen
b. I det nye SpråkSprint programmet i Hjerneklubben minner vi brukerne på hvilke ordlister de må friske opp – når hjernen statistisk sett har begynt å glemme dem.

5. Begynn som all-rounder og spesialiser deg innen det du liker mest.

a. Hjernen vår husker lettest det vi har følelser for, og det vil derfor være enklest å lære det du virkelig interesserer deg for.

6. Gloser først, deretter setninger
a. Etter at du har lært deg noen hundre gloser, kan du hoppe på noen enkle fraser og ordtak.

7. Lær deg det helt grunnleggende av grammatikk
a. Husk at for å gjøre deg forstått, trenger du ikke kunne alle grammatikkreglene. Med enkle regler for å bøye verbene i fortid og nåtid, samt substantivene i entall og flertall vil du komme langt.

8. Øv deg med samtaler - finn en språkmakker
a. Har du lyst til å lære spansk er det perfekt om du finner en spanjol som har lyst til å lære seg norsk eller engelsk.
b. Du vil uansett trenge noen å øve deg med, og det beste er derfor å omgi seg med folk som har språket du vil lære seg som morsmål – og heller ikke snakker ditt morsmål eller godt engelsk.

9. Bøker, filmer, TV og aviser
a. Følg med på de samme temaene du gjør i din egen kultur, og du vil hurtig modnes i det nye språket ditt

10. Utvid ordforrådet jevnlig
a. Når man har kommet til et nivå hvor man gjør seg godt forstått er det vanlig for mange å stanse læringen. Med de riktige læringsteknikkene blir språkoppplæringen interessant og du vil ønske å fortsette læringen til du snakker flytende. Det å bli flytende kan helt klart oppnås på noen måneder ... og iallefall i løpet av ett år. Lykke til!

Lær språk med spill og morsomme teknikker
Hjerneklubben ble lansert i mai 2009, og har i dag rundt to tusen medlemmer som er opptatt av mental hygiene og ser fordelene ved å trimme hjernen, holde den frisk og forebygge alderssykdommer.

Ved hjelp av spill og morsomme teknikker kan man bruke nettsiden Hjerneklubben til å lære seg språk på en enkel og morsom måte, som bidrar til at språkopplæringen går raskere.

Har du lyst til å lære deg et språk kan du teste tjenesten her!

I tillegg til å lære språk lærer medlemmene av Hjerneklubben teknikker for å forbedre hukommelsen, forbedre fokuset, akselerere læringen, øke IQ`en, forbedre geografikunnskapene og mye, mye mer.

Alt foregår ved hjelp av spill og morsomme teknikker, og det er også det som er hemmeligheten til Hjerneklubben - at læring skal være gøy.

Prøv et gratis demospill for språk her! (Spillet krever at du har Silverlight installert på din datamaskin, det kan du laste ned gratis her.)

Hjerneklubben garanterer dobbel hukommelse på en uke, eller pengene tilbake.