Ønsker du en hjerne som fungerer optimalt, nytter det ikke bare å legge inn litt kryssordløsing i hverdagen. Adopter disse vanene, så vil du også få en mer effektiv hjerne, samtidig som du holder alderssykdommene på avstand.

1. Bruk hjernen
«Use it or lose it», sier de på amerikansk. Det betyr at dersom du ikke bruker hjernen, vil den også slutte å fungere. Det er viktig å ta i bruk alle deler av hjernen, og det gjør du ved å prøve nye ting, og ved å forandre på dine rutiner og mønstre.

Slik trener du hukommelsen

2. Hva spiser du
Ta hensyn til hva du putter i kroppen din. Hjernen veier kun 2% av hele din kroppsvekt, men forbruker over 20 % av oksygenet og næringsstoffene vi putter i oss. Du trenger ikke spesialmat, bare sunn norsk kost eller sunt vett.

3. Fysisk trening
Husk at hjernen er en del av kroppen. Når du trener kroppen, så skjerper du samtidig hjernen, og nye nerveceller blir skapt. Disse hjelper oss igjen til å tilpasse oss våre omgivelser.

4. Tenk positivt
Tving deg til å tenke positivt om hver eneste dag, inntil det blir en vane for deg. Stress og angst dreper faktisk nevroner, og forhindrer at det blir dannet nye. Tenk på kronisk stress som det motsatte av trim, så tvinger du deg til å tenke positivt.

5. Søk utfordringer
Etterstrev læring og mentale utfordringer. Poenget med å ha en hjerne er å lære, og å tilpasse seg forandringer i samfunnet. Så fort du har fått noen nye nevroner, er hvordan de brukes og hvor lenge de lever, helt opp til deg.

«Use it or lose it» betyr ikke at du skal løse kryssord nummer en million, men at du skal utfordre hjernen din med noen nye oppgaver.

Lær språk på 1-2-3

6. Lær hele livet
Vi er, etter det vi vet, de eneste selvkontrollerte organismene på denne planeten. Sett deg høye mål! Så snart du er ferdig med utdannelsen, så fortsett å lære deg ting. Da fortsetter også hjernen å utvikle seg, uansett hvor ung eller gammel du måtte være.

7. Oppdag verden
Reis mer og utforsk verden. Det å tilpasse seg nye omgivelser krever at du må følge med, ta nye avgjørelser og i det hele tatt bruke hjernen mer, og på en annen måte.

8. Utfordre deg selv
Ikke «outsource» hjernen din, verken til media, politikere eller andre smartinger du kjenner. Ta dine egne avgjørelser, ha egne meninger om samfunnsforhold og lær av dine egne feil.
På den måten trener du hjernen din istedenfor noen annen sin.

9. De gode vennskapene
Skaff deg og bevar stimulerende vennskap. Vi er sosiale dyr, og vi har behov for sosial interaksjon. Dette er for øvrig grunnen til at barneTV-programmet «Baby Einstein» har vist seg å ikke være det ultimate, i forhold til barns utvikling.

10. Humor er viktig
Le ofte. Særlig av kognitiv, kompleks humor, som er full av morsomme vrier og overraskelser. Det beste er om du faktisk forsøker å bli den neste Jon Stewart .

Nå gjelder det bare å huske på til slutt, at det som virkelig teller i lengden ikke er å besitte denne kunnskapen, men å utøve litt hjernetrening hver dag til det til slutt går av seg selv.

Effektiv hjerne med Hjerneklubben
Ønsker du en mer effektiv hjerne, eller ønsker du å bli smartere og forbedre din IQ, er Hjerneklubben.no stedet for deg. Hjerneklubben.no ble lansert sommeren 2009, og har i dag flere tusen medlemmer som er opptatt av mental hygiene, og ser fordelene ved å trene hjernen og forebygge alderssykdommer.

I tillegg til å øke sin IQ lærer medlemmene av Hjerneklubben hvordan de skal akselerere læringen, og forbedre hukommelsen, øke konsentrasjonen og forbedre matematikkevnene ved hjelp av morsomme spill og teknikker.

I tillegg kan de lære seg språk enklere med programmet «Språksprint», og forbedre sine geografikunnskaper med programmet «Geografimester».

Prøv et gratis demospill her!

(Du må installere Silverlight for å spille. Følg instruksjoner!)

Hjerneklubben gir en garanti om å doble hukommelseskapasiteten til sine medlemmer i løpet av en uke, hvis ikke blir medlemsavgiften refundert.

Les mer om Hjerneklubben påHjerneklubben.no

Hjerneklubben er et samarbeid mellom Memolife og Nettavisen, og er en medlemstjeneste.

(Kilde: Sharpbrains.com)