Nettavisen.no

Tjenester
(Somebody.no)

12 triks som gjør deg mindre trøtt

Lær hvordan du også kan bli en morgenfugl.

Ligger du å snoozer i det uendelige, og må ha en kanne med kaffe for å komme deg ut av sengen? Da blir du kanskje glad for å høre at det å være en morgenfugl ikke er en medfødt egenskap.

I følge Michael Finkelstein, M.D og leder av et amerikansk healing og livssenter, så er formen din om morgenen et resultat av handlingene dine dagen før, samt når du faktisk står opp.

Her er 12 triks for å få mer energi om morgenen.

Få et bedre liv med riktig kosthold. Klikk her!

1. Finn ditt søvnbehov
I følge en amerikansk søvnundersøkelse, så sover hele 63% amerikanere for lite.

«En voksen person er anbefalt å sove fra 7 til 9 timer pr natt, men veldig mange sover altså mindre enn dette», sier psykiater Tracey Marks, og forfatter av boken «Master Your Sleep». «Sover man under 6 timer pr natt, er man i faresonen for å utvikle kronisk søvnmangel.»

For å finne ut hvor mange timer søvn du trenger anbefales det at du legger deg når du er trøtt, og står opp når du våkner av deg selv. Kanskje noe å prøve ut i ferien?

2. Mindre måltider
Hva og når du spiser kvelden før, er av betydning for hvordan du føler deg om morgenen. Spiser man sent setter kroppen i gang fordøyelsen, noe som gjør det vanskeligere å sovne. Sliter du med fordøyelsen vil du også sove dårligere, og du må kanskje opp i løpet av natten for å gå littt, gå på toalettet e.l.

Forsøk derfor å spise middag litt tidligere, og dersom du må spise litt i løpet av kvelden, så velg noe lite og lett fordøyelig.

Ned i vekt?
Tell hvor mange kalorier dine daglige matvarer inneholder, og bytt ut verstingene her!

3. Dropp alkoholen
Alkohol kan virke avslappende, men det vil ødelegge for nattesøvnen og er derfor ikke å anbefale kvelden før.

Ikke bare er alkohol vanndrivende, noe som vil føre til at du antagelig må opp noen ganger i løpet av natten for å gå på toalettet. Den fører også til at hjernen din holder seg aktiv i tre til fire timer etter at du har inntatt siste drink.

Må du nyte alkohol så prøv i hvert fall å unngå å drikke de siste fire timene før du legger deg.

4. Regelmessign søvnrytme
Forskning viser at barn som faller ut av søvnrytmen sin, og for eksempel legger seg to timer senere en kveld, blir mye trøttere enn barn som får sin regelmessige søvnen.

Voksne er som barn på dette området, så det samme gjelder for oss. Derfor anbefales det at vi legger oss og står opp til omtrent samme tid hver dag, og i hvert fall ikke avviker fra rytmen med mer enn 60 minutter.

5. Mørkelegg rommet
Når du skal sove skal du helst ha det så mørkt som mulig på rommet, anbefaler Finkelstein. «Alle typer lys er forstyrrende for kroppens indre sykluser, så skru av både PC`en og nattlampen, og dekk til og med til din digitale vekkeklokke med et håndkle e.l.»

6. Drikk vann
Når du står opp så er kroppen litt dehydrert, og det alene kan gjøre at du føler deg trøtt. Derfor anbefaler ernæringsfysiolog Nicole Kuhl at du drikker vann med en gang du står opp.

En annen god grunn til å drikke vann, er at det setter i gang sirkulasjonen i kroppen, og det igjen vil gi deg energi. Vanlig, friskt vann er det som anbefales. Eventuelt kan du prøve denne morgenvarianten hvor du tilsetter følgende i et glass vann: 1/8 cayennepepper, en spiseskje oppskåret ingefær, og ca tre spiseskjeer sitronsaft.

7. Frokost
«Det viktigste måltidet er fortsatt frokosten», sier Kuhl. Den tilfører glykose til hjernen og får den i gang. I tillegg bidrar frokosten til at blodsukkeret ditt stabiliseres, noe som er nødvendig for at du skal unngå å føle deg trøtt.

Hva slags type frokost som passer for deg, kommer an på kroppen din. Noen har behov for proteiner (egg, skinke) mens andre trenger karbohydrater (brød, korn). Prøv deg frem og kjenn etter hva du synes funker for deg.

Les om proteinbaren du kan spise med god samvittighet

8. Sollys
Lyset fra solen påvirker pinealkjertelen i hjernen, som igjen fører til en reduksjon i produksjonen av melatonin. Med mindre melatonin i kroppen, kvikner du til og blir mer våken, så derfor anbefales det at man tilbringer de første 15 - 30 minutter ute i sollyset.

Er det dårlig vær vil en lysboks være å foretrekke, da lyset fra normale innelamper ikke er sterkt nok. Hvis du velger å gå til anskaffelse av en, så skru den på mens du pusser tenner, leser avisen etc.

9. Tilbring tid ute
En amerikansk undersøkelse publisert i bladet Journal of Environmental Psycology avslørte det er smart å tilbringe tid utendørs.

De av deltagerne som tilbragte minst 20 minutter utendørs hver dag, sa at de følte seg hele 20 prosent mer energisk både fysisk og mentalt, enn kontrollgruppen som tilbragte mesteparten av dagen innendørs.

Får du bare til en 10-minutters spasertur, så vil det være bedre enn ingenting, sier forskerne.

10. Meditasjon
Selv om du har øynene igjen og du sitter stille, så er hjernen i aktivitet når du mediterer. «Meditasjon er en mektig måte å få blodet til å strømme gjennom hjernen på», hevder Dr. Finkelstein, og legger til at 15 minutter er alt man trenger. Sitt helst foran et vindu, så utnytter du samtidig sollysets effekt på hjernen.

11. Mosjon
«Når du er i fysisk aktivitet så strømmer blodet raskere igjennnom årene, og bidrar til at du får mer energi», sier Finkelstein. Du trenger ikke løpe maraton, men kun gå en tur med hunden, bedrive litt yoga eller ta deg en rask svømmetur hvis du har muligheten til det. Igjen er mosjon utendørs å foretrekkke.

Her finner du den beste slankekosten

12. Kaffe
Mange av oss har behov for kaffe om morgenen, men fortsetter du å drikke te og kaffe gjennom dagen, kan det fort bli litt for mye av det gode.

I både kaffe og te finnes det sentralstimulerende stoffet koffein, som øker produksjonen av adrenalinet i kroppen. Av denne grunn skal det ikke inntas i for store mengder, da det kan gi uheldige bivirkninger.

For at du skal få en god søvn og våkne opp uthvilt, anbefales det heller ikke å drikke kaffe de siste seks timene av dagen, før du går til sengs.

Les om Vital Nutrients - mikronæringstoffer i en velsmakende drikk som sikrer at du dekker 5 om dagen.

(Kilde: iVillage.com)