Høsten er tiden for å innføre nye og gode rutiner, og det å jobbe for at hjernen din skal fungere bedre i hverdagen, bør være et mål.
Det å trimme hjernen er like viktig som det å trene kroppen - i hvert fall hvis du vil ha en mest mulig effektiv hjerne, samt forebygge alderssykdommer som demens og Alzheimer (les mer her).
Disse 30 tipsene fra AARP.org kan ikke gjentas for ofte. Heng dem opp på kjøleskapsdøra og ta dem i bruk i dag!
Hjerneklubben: For deg som er opptatt av mentalhygiene!
1. Dropp sjokoladen, spis nøtter og blåær
Disse produktene reduserer blodsukkeret ditt, noe som fører til at du tenker klarere og har lettere for å tilegne deg ny kunnskap.
2. Ta deg en svingom
Det høres kanskje rart ut, men når du lærer deg nye måter å bevege deg på jobber hjernen og nye nerver skapes. Dansing virker også beroligende på stressnivået til hjernen.
3. Bytt ut krutongene med valnøtter
Glad i å ha krutonger i salaten? Hvis du bytter de ut med valnøtter som inneholder Omega3, så får du et kinderegg. Humøret ditt forbedres, opphisselsen, som kan drepe hjerneceller, forsvinner og i tillegg erstatter det tapt melatonin som er viktig for at hjernen skal fungere.
4. Ut på tur
Når du beveger deg i 20 minutter synker blodsukkeret ditt, blodet flyter bedre, og du tenker klarere.
5. Lær deg et språk
Når du trener hjernen utsetter du demensens nedbryting av nettopp hjernen. Det er viktig for deg som vil leve lenge og være klar i hodet på dine eldre dager.
6. Spis kinesisk kråkefot
Det er ikke fra en kråke heldigvis, men det er en urt som er mer kjent under det engelske navnet "Chinese club moss". Forskning viser at kun 100 mikrogram av denne urten daglig, vil beskytte "neurotransmittererne" (de som sender elektriske signaler i hjernen), og få synapsen til å fungere korrekt. Det er vissnok en svært sterk urt, så forhør deg med legen.
7. Meld deg som frivillig guide
Det å svare på spørsmål fra andre tvinger deg til å lære nye fakta, komme opp med svar på stående fot, som igjen gjør at det skapes nye nervebaner i hjernen. Når du omgås andre mennesker reduseres også stressnivået, noe som igjen minsker sjansen for at hukommelsen svikter.
8. Spill dataspill
Dataspill eller hjernetreningsspill som du blant annet finner hos Hjerneklubben.no, utfordrer hjernen din på en positiv måte. Når du lærer deg nye ting skapes nye nerver i hjernen i tillegg til at du trener responstiden og hukommelsen din.
Prøv et gratis hjernespill her!
9. Kom deg ut av komfortsonen
Har du blitt god til å spille Sudoku eller lage en bestemt matrett? Da er det på tide å bevege seg videre. Nye nerveforbindelser blir ikke opprettet når du først har mestret de.
Så forsøk noe som ikke faller deg like naturlig. Kanskje skulle du prøve et tegnekurs, eller kjøpe deg en mattebok?
10. Kvitt deg med stresset
Selv om du elsker din syke slektning aldri så mye, er det viktig at du får hjelp av andre til å takle oppgavene forbundet med det å ha en syk slektning. Kronisk stress kan føre til at hukommelsessenteret i hjernen krymper. Når du samhandler med andre aktiverer du flere deler av hjernen, og det å lære nye eller andre måter å takle f.eks. sykdom på, setter i gang produksjonen av nye nervekoblinger.
11. Se videre
Når du ser deg rundt, så se veldig godt. Stirr rett fram, og så - uten å flytte øynene - forsøk å se hva som finnes i periferien. Gjør du dette regelmessig vil du stimulere nevrale sentre i hjernen din som er ansvarlig for romforståelse og orientering, noe som kan svekkes med alderen.
12. Se rundt omkring
Når du spaserer nedover gaten, så se ikke bare rett fremover men se også på det som er rundt deg. Kikk til høyre og til venstre. Disse øvelsene vil aktivisere deler av hjernen du sjelden bruker, noe som igjen gir fart på celleveksten og skaper nye nerveforbindelser.
13. Bruk sansene
Hvor lyst eller mørst var det i rommet da du sto opp i dag morges? Lukket du opp vinduet og luktet på luften? Hva med omgivelsene ute - la du merke til dem?
Jobb med å legge merke til ting rundt deg, og videreformidle det til andre. På denne måten kan du sørge for cellevekst i den visuelle og verbale delen av hjernen, i tillegg til i hukommelsessenteret.
14. Legg merke til detaljene
Lytt til detaljene når en venn forteller en historie. Legg merke til endringer i en persons tonefall, og registrer små fakta som ellers ville gått deg hus forbi. Man fram et bilde av en historie. Ved å gjøre dette så aktiverer du mange områder i hjernen og forbedrer din evne til å huske.
15. Velg deg et ord
Sitt ned og tenk på et ord som roer deg. Neste gang hjernen din begynner å vandre så si ordet stille for deg selv. Dette er en form for meditasjon, og denne formen for aktivitet kan redusere stresshormonet kortisol, som igjen er med på å forringe hukommelsen. Å meditere er også med på å dempe eller lindre følelser i kroppen som gjør at du mister fokus, som depresjoner eller angst.
16. Kalendere
Er du avhengig av kalendere? Ikke fortvil. Hjerneforskere anbefaler deg nemlig å ha en i hvert rom, fordi det å sjekke kalenderen holder deg fokusert og orientert. Når du sjekker kalenderen lager du også samtidig et bilde av dagen i hodet ditt, noe som igjen gjør at du husker gjøremålene bedre.
17. Ta et kurs
Sjekk opp hvilke kurs Friundervisningen, Folkeuniversitetet eller andre tilbyr i nærheten av deg. Forskning viser nemlig at det å ta et kurs, selv bare det å lytte til forelesninger, kan forhindre eller utsetter alderssykdommer som demens.
Velg noe annet enn klassisk, formell læring. Gå på forelesninger om bøker, seminarer eller andre kunnskapsevenementer.
18. Ikke glem musikk
Mange foretrekker TV fremfor bøker og musikk, fordi det er enkelt og avslappende. TV stimulerer oss nok en del, men ser man for mye på TV kan aktiviteten i hjernen bli sløv.
I stedet bør du prøve å tilbringe en ettermiddag med å lytte til din favorittmusikk. Musikk kan nemlig senke stresshormonet som svekker hukommelsen, i tillegg til at det øker følelsen av velvære som igjen forbedrer ditt fokus.
19. Forandring fryder
Flytt om på møblene i huset, mal ny farge på veggen og plant nye blomster rundt omkring. Puss opp kjøkkenet og la sokkene og genserne bytte plass i garderobeskapet. Prøv noen nye duftlys med en ny lukt.
Det å gjøre slike forandringer fører til at det skapes nye veier i hjernen utenom de gamle «motorveiene». Det betyr nye koblinger og økt cellefornyelse, som igjen gir oss en mer velfungerende hjerne og forebygger alderssykdommer.
20. Lag mentale bilder
Har du vanskelig for å huske navn? Koble navn og ansikter sammen med et mentalt bilde i hodet ditt, som lurer hjernen til å huske. For eksempel kan Herr Hansen med krøllete hår bli til en mann som løper fordi han alltid er sent ute (Han sen(e)), og som av den grunn heller ikke har rukket å fikse på håret.
21. Kjemp for din sak
Bestem deg for hva du mener om noe, for eksempel innen områdene sport, politikk eller næringsliv, og diskuter med andre hvorfor du mener det du mener. Dersom du klarer å diskutere uten å hisse deg for mye opp, er det bra for hjernen din. Når du diskuterer dannes nemlig nye mønstere i hjernen, du tvinges til å tenke raskt og til å formulere deg klart. Blir du opphisset økes derimot produksjonen av hormonet kortisol, som igjen svekker hukommelsen.
22. Les nyheter
Det å holde seg oppdatert med hva som skjer i nyhetsbildet, tvinger deg ikke bare til å aktivere din hukommelse (huske sammmenhenger og trekke konklusjoner), men det gir deg også noe å snakke om. Denne formen for sosialisering aktiverer flere deler av hjernen, og oppmuntrer til cellevekst.
23. Spill et instrument
Skru av TV`en og plukk opp saksofonen eller sett deg på pianokrakken. Det å øve seg på et nytt stykke eller lære seg å spille et instrument, hevder forskerne minsker risikoen for demens. I tillegg unngår du å kjede deg - en tilstand som faktisk kan svekke dine evner til å tenke.
24. En bokgruppe
Hva med å lese en god bok neste gang du kjeder deg? Regelmessig lesing reduserer nemlig også risikoen for å bli rammet av aldersdemens. Blir du i tillegg med i en bokgruppe kan det jo hende at du stifter nye bekjentskap, og det igjen fører til at det skapes nye nerveforbindelser i hjernen. I tillegg kan du jo hende du liker boken og dermed får en hyggelig opplevelse.
25. Spill Yatzy
Enten du foretrekker Risk, Pictionary, Scrabble, eller Boggle så er brettspill bra hjernetrening. Det å spille aktiviserer nemlig flere deler av hjernen (hukommelse, strategi etc.), i tillegg til at du tvinges til å være sosial. Begge deler former nye mønstre i hjernen, som igjen altså forebygger demens og Alzheimer.
26. Få nok søvn
Å sove er viktig, for det er når du sover at minnene befester seg i hjernen. Dårlig søvn forårsaket av medisiner, bekymringer, depresjoner eller lignende ødelegger for den hvilen du trenger. Et tips er å kjøpe duftlys med vaniljelukt og brenne de før du skal sove. Det øker nemlig dopaminet i kroppen og reduserer stresshormonet kortisol.
27. Slå av en prat
I steden for å sette på en ny film, så ring noen. Det å snakke med andre er faktisk bra for deg av flere grunner. Mangel på sosial aktivitet kan nemlig føre til en reduksjon i celleformasjonen, i tillegg til at hukommelsen kan svekkes. Ring noen, altså.
28. Bytt om på hendene
Det er kanskje ikke like komfortabelt, men å skrive med motsatt hånd av hva du er vant til, eller operere musen med motsatt hånd, kan aktivere deler av hjernen som du ellers ikke bruker så ofte. Alt som krever at hjernen må konsentrere seg nøye om noe som vanligvis går automatisk, vil stimulere celleveksten.
29. Rist på lemmene
Det å hoppe litt opp og ned, og det å riste løs på lemmene, skal i følge forskning redusere stresshormonet kortisol. I tillegg trigges din evne til å slappe av, samt din årvåkenhet, som igjen holder hjernen klar. Gjør øvelsen i noen minutter hver morgen, og hver kveld før du legger deg.
30. På tur i nabolaget
Det kan hende du allerede er godt kjent, men særlig dersom det er vekst og endring i omgivelsene der du bor, kan det være lønnsomt å få dette med seg. Går på tur, legg merke til forandringer og bli enda bedre kjent. Kanskje finner du noen nye snarveier eller oppdager stier du ikke visste eksisterte. På denne måten tvinger du hjernen din til å lage nye mønstere mellom cellene, noe som er bra for deg.
Effektiv læring med Hjerneklubben
Ønsker du å forbedre dine læringsteknikker, din hukommelse, eller kanskje lære et nytt språk? Hjerneklubben.no ble lansert sommeren 2009, og har i dag flere tusen medlemmer som er opptatt av mental hygiene, og ser fordelene ved å trene opp hjernen og forebygge alderssykdommer.
Les mer om Hjerneklubben på Hjerneklubben.no eller prøv et gratis demospill i dag!(Du må installere Silverlight for å spille. Følg instruksjoner!)
Hjerneklubben gir en garanti om å doble hukommelseskapasiteten til sine medlemmer i løpet av en uke, hvis ikke blir medlemsavgiften refundert. Hjerneklubben er et samarbeid mellom Memolife og Nettavisen, og er en medlemstjeneste.
(Kilde: AARP.org og Hjerneklubben.no)