Gå til sidens hovedinnhold

4 diettregler du kan bryte

Se hva ernæringsekspertene trygt unner seg å skeie ut med.

Lei av kostholdsråd og formaninger om hva du skal spise og ikke? Lyst til å være en rebell og bryte noen matregler?

Det kan være poeng å score på å være «slem pike» og avvike fra dietten innimellom. Nyere forskning viser nemlig at de som fulgte dietter hvor det var lov å skeie ut innimellom, beholdt en stabil, lav vekt lengre enn de som praktiserte en strengere linje.

Ditt kosthold
Vil du lage en kostholdsplan? Se hvor mange kalorier du kan spise og hvor mange du faktisk spiser? Lære mer om kaloriinnhold i de forskjellige matvarene?
Prøv kostholdstjenesten SomeBody(norsk tjeneste driftet av ernæringsfysiolog)

Eksperttips
Men hvilke regler kan man bryte?

Ernæringseksperter har innrømmet til den amerikanske nettsiden Womenshealthmag.com hvilke regler de avviker fra innimellom, uten å være det minste bekymret for å legge på seg et gram. Følg deres tips.

1. 5 små måltider om dagen
Renee Melton, R. D., direktør for ernæringstjenester hos det mobile vektprogrammet Sensei innrømmer at hun ikke har tid til å spise fem små, sunne måltider om dagen.

«Jeg nøyer meg med å få i meg det jeg trenger gjennom mine tre daglige måltider», sier Melton.

Det å spise lite og ofte skal føre til et stabilt blodsukker, samt et godt fungerende stoffskifte, men noen studier hevder også at det å spise ofte kan føre til en økning i kaloriinntaket totalt sett.

Man får flere sjanser til å overspise, samt at det faktum at man må planlegge mat oftere er stressende i seg selv. Og stress kan føre til fedme.

Spiser du sjeldnere så pass på å spise fiberrik mat, som gjør at du holder deg mett lengre.

Finn også ut hvor mange kalorier du skal spise pr dag, for eksempel på en kostholdstjeneste som SomeBody.no. Det vil gjøre deg flinkere til å slutte å spise når du faktisk er mett.

2. Brød, ris og pasta
Christine Avanti er ernæringsfysiolog og forfatter, og hevder man ikke må kutte brød, ris og pasta for å holde vekten nede.

Hun spiste selv mye pasta i oppveksten, og mener advarsel om hvitt mel og behandlede produkter ikke er noe nytt.

Forskning har også vist at de som inkluderer moderate mengder brød, pasta og ris i kostholdet sitt, i gjennomsnitt ikke var noe tykkere enn de som utelot dette.

Det er allikevel viktig å ikke overdrive mengden karbohydrater. 170 gram karbohydrater pr dag er den anbefalte mengden, og da bør halvparten komme fra fullkorn.

3. Spise sent om kvelden
Forfatter av boken «Dr. Ann's 10-Step Diet: A Simple Plan for Permanent Weight Loss and Lifelong Vitality», Ann Kulze, forteller at hun alltid spiser middag kl 21.00 på kvelden eller senere.

«Kalorier behandles likt i kroppen uansett når du spiser de», sier Kulze klokelig.

Forskning viser at overvektige mennesker har en tendens til å spise senere enn tynne mennesker, men de har også en tendens til å spise mer totalt sett i løpet av en dag.

Det er det ene. Det andre er det faktum at jo senere du spiser middag, jo mindre er sjansen for at du småspiser utover kvelden når du kjenner deg litt sulten igjen.

Dersom du planlegger å spise middag sent er det allikevel viktig å passe på at du ikke spiser usunt på ettermiddagen. Planlegg en sunn snack i 16.00 - 17.00 tiden, slik at du ikke gjør deg selv en bjørnetjeneste hvis du bestemmer deg for å forskyve middagen.

4. Droppe dessert
Kroppen vår er laget slik at vi kan bli fristet igjen og igjen, og derfor finner vi alltid rom til litt dessert. Det er jo ikke så heldig hvis vi allerede har overspist, men det betyr ikke at vi ikke kan unne oss dessert.

Judith S. Stern er professor i ernæringsfysiologi og indremedisin ved «University of California», og hun sier at hun ofte unner seg dessert men at det er viktig å planlegge for å unngå å overspise.

Stern forteller at hun alltid ser på dessertkartet samtidig som hun ser på hovedmenyen. Dersom det er noe hun har lyst på blant dessertutvalget går hun heller for en liten forrett og en kalorifattig hovedrett, som salat med olivenolje.

Desserter har veldig mange kalorier, så bestemmer du deg for å spise dessert så tenk over hvor du kan kutte ned på kaloriene andre steder. Mindre vin, halv porsjon mat, halv porsjon dessert e.l.

På en kostholdstjeneste kan du sjekke kaloriinnholdet i mat og få dannet deg et bilde av hvordan du kan spare kalorier i ditt kosthold.

Ta kontroll med kostholdstjeneste
SomeBody er en kostholdstjeneste på nettet, som tar utgangspunkt i at en sunn og slank kropp, får du gjennom å holde et sunt og naturlig kosthold.

Det er ernæringsfysiolog Camilla Andersen som står bak tjenesten, som hun lanserte i 2002 under slagordet: «Kunnskap er bedre enn kurer».

Camilla Andersen ville gjøre noe med at nesten 9 av 10 som går på slankekur, legger på seg igjen. Resultatet ble SomeBody.no.

På SomeBody kan du lære om maten du spiser og sette sammen ditt kosthold, føre kostholdsdagbok, lære om kaloritelling osv.

Klikk her for å lese mer om SomeBody

Klikk her for å sjekke ut medlemstilbudet på Norgespasset

(Kilde: Womenshealthmag.com)

Reklame

Slik får du den beste renten på boliglånet