En amerikansk undersøkelse viser at hele 42% av oss, slutter å lese etter endt studietid.

«Dersom du ikke leser, er det også lite sannsynlig at du vokser mentalt, lærer noe eller blir smartere, i hvert fall på alle områder som ligger utenfor dine daglige oppgaver og gjøremål», hevder Mark Shead, en amerikansk business konsulent med ingeniørutdannelse fra Harvard.

Opptatt av mental helse? Tren hjernen på Hjerneklubben!

Så drømmer om å få en ny jobb, undervise eller gjøre noe annet i framtiden, må du altså videreutdanne deg. Det betyr ikke nødvendigvis at du må sette deg på skolebenken.

Her er sju tips fra Mark Shead, på hvordan du kan oppgradere din hjerne.

Hvor godt husker du? Test din hukommelse!

1. Les bøker, blader
Lesing er den mest tradisjonelle måten å tilegne seg ny kunnskap på, og Shead går så langt som å påstå at hjernen dør, om man ikke fortsetter å lese etter studietiden.

Undersøkelser viser at du ikke tilegner deg ny kunnskap like bra, dersom du leser det på iPad eller på PC, så hold deg til gode gammeldagse bøker. Shead foreslår at man skal lese;

- Skjønnlitterære bøker
- Bøker om ditt nåværende yrke
- Bøker om framtidig yrke
- Bøker om et helt fremmed tema

«Du kan naturligvis lese Science Fiction, men leser du kun stoff som faller utenfor de fire kategoriene, så leser du mer for underholdningens skyld enn for å oppgradere hjernen», sier Shead.

2. Få deg en tittel/grad
Man kan enkelt få en grad eller tittel, men det du er ute etter her er en tittel som:

1. Gir deg anerkjennelse
2. Gjør deg til ekspert på et kunnskapsområde

Slik samfunnet fungerer i dag trenger alle en universitetsgrad for i det hele tatt å bli vurdert til en jobb.

«Har du en grad eller flere, blir du ansett som smart, og er du smart blir du lyttet til, og får de mest interessante jobbene», sier Shead.

Vil du videre er det altså ingen vei utenom. Bestem deg for noe du vil studere, og sjekk ut hvilke muligheter du har på nettet.

Vil du lære deg et nytt språk?

3. Søk nye utfordringer/opplevelser
Hjernen vokser når du gir den mat, eller fyller på med opplevelser og utfordringer.

Å lese, eller lese og ta en universitetsgrad bidrar begge til at hjernen vokser, men andre ting du kan gjøre for å utvikle hjernen er;

1. Pusse tennene med motsatt hånd noen ganger i uken
2. Lese en del av avisen som du aldri leser ellers
3. Tegne
4. Tegne med motsatt hånd av hva som er vanlig
5. Spille et nytt spill
6. Ta en ny vei til jobben
7. Lage en helt ny matrett til middag
8. Se på film på et annet språk
9. Gå på et foredrag om et ukjent tema
10. Snakke med mennesker du ellers ikke ville snakket med.
11. Høre på en annen radiokanal
12. Reise til nye steder

4. Tenk
Her snakker vi ikke bare om å dagdrømme. Shead foreslår at du skal bestemme deg for hva du skal tenke på, finne et egnet sted, og sette deg mål for hva du skal oppnå i framtiden innenfor emnet.

Skriv til slutt ned tankene, så står det hele klarere for deg, du tar det mer på alvor og risikerer ikke å glemme dem like lett.

5. Øving
Det er bare musikere og sportsutøvere som øver i dag, men dersom du kan få det til, kan det være nyttig å øve, eller trene opp dine egne evner. Shead foreslår for eksempel at du kan trene opp hastigheten på skrivingen din, trene på å holde presentasjoner eller forbedre din språklig grammatikk.

6. Skriv
«Skriving er undervurdert», sier Shead.

Ved å skrive får du tankene ned på papiret, og du får renset hodet. Det gjør deg smartere fordi det krever at du setter deg godt inn i stoffområdet du skriver om, og tvinger deg til å virkelig tenke etter.

For eksempel kan det være god trening å skrive en blogg. Ikke bare tvinger det deg til å sjekke kilder og sette deg ordentlig inn i fakta, det å vite at andre leser det du skriver, vil motivere deg.

Samtidig kan du lære mye av andres kommentarer, i tillegg til at det er en belønning å vite at andre kan lære av dine kunnskaper og erfaringer.

7. Gjør ting som er vanskelig
Å gjøre ting som er vanskelig er like viktig som å lese ting som er vanskelig. Det flytter din egen grense, og øker din oppfattelse av hva du tror du selv kan klare, med dine egne evner.

Poenget her er å utfordre hjernen, for på den måten å kunne oppfatte andre oppgaver som enkle. Hvis du tar på deg et stort prosjekt, vil mindre prosjekter i ettertid, føles enkle. Dersom du trener hardt fra tid til annen, vil lettere økter bli enklere å gjennomføre etc.

Dersom du vil at hjernen din skal fungere på sitt beste, må du derfor av og til utfordre den.

Ditt ansvar!
Hjernen er det mest verdifulle du har, så ikke overlat hjernens skjebne til tilfeldighetene. Ta ansvar og sørg for at den utvikler seg samtidig som du selv blir smartere, mer kunnskapsrik, oppdager nye evner og får mer tro på deg selv.

Utnytt dine evner
Har du lyst til å lære noen triks for å få bedre hukommelse, bli mer kreativ, akselerere læringen, bli bedre i hoderegning og få økt din evne til å konsentrere deg?

Da er Hjerneklubben stedet for deg.

I tillegg til å trene opp hjernen ved hjelp av spesialtilpassede spill, kan du også utfordre deg selv i å lære noen nye språk på Hjerneklubben (spansk, fransk, tysk og engelsk (portugisisk og italiensk er på trappene). Eller kanskje vil du være interressert i programmmet geomester, som garantert vil gjøre deg en god del bedre i geografi.

Her kan du lære mer om Hjerneklubben!

Prøv et demospill her!

I forbindelse med Brain Awareness Week som var forrige uke, gir Hjerneklubben 30% på medlemskapet til alle som melder seg inn før 28. mars.
Les mer her

(Kilde: www.productivity501.com)