Når helgen kommer unner vi oss gjerne å skeie ut litt ekstra, med både mat, godteri og kanksje kaker. Men det kan fort bli for mye av det gode også.

Vi har spurt ernæringsekspert Camilla Andersen om noen gode råd, for å unngå vektøkning og for å kunne gå mandagen friskt i møte, til tross for litt ekstra kos i helgen.

Kostholdstjenesten Somebody er nettstedet for deg som er opptatt av kosthold og vekt. Her kan du lære mer om kaloritelling, finne innhold av blant annet kalorier, karbohydrater, fett og proteiner i de fleste matvarer, rangere mat, føre kostholdsdagbok, diskutere kosthold med andre medlemmer, få eksperthjelp m.m. Les mer om somebody her!

1. Begrens mengdene, ikke kostholdet
Alt handler om hvor ofte eller hvor mye du spiser av en matvare. Det finnes ikke usunn mat, bare usunne mengder.

2. Ikke spis lakris hvis du egentlig har lyst på sjokolade
Selv om du sparer kalorier ved å velge lakris er det viktig at akkurat når du skal kose deg, får du kose deg med det du liker best.

Liker du sjokolade best må du bare begrense mengdene noe mer enn hvis du spiser lakris. (Finn ut hvor mye du kan spise på en kostholdstjeneste som Somebody.) Å kose seg skal være kos. Da må man ikke nødvendigvis jakte etter hva som er sunnest.

3. Åpnet pose er tom pose
Kjøp en akkurat passe stor pose til at du kan kose deg med hele uten at det blir for mye. Åpnet pose blir fort tom pose uansett. Kjøp eventuelt godteri i løsvekt slik at du kan kjøpe mindre enn en pose.

4. Kos deg med god samvittighet
Jeg tror det er viktig for den mentale helsen at vi koser oss. Du skal ikke spise godteri med dårlig samvittighet. Dårlig samvittighet skal du bare få om du spiser for mye.

5. Tilgjengelighet skaper forbruk
Det er dumt å hamstre snacks og godteri fordi det er på tilbud. Det blir mye lettere å unne seg noe både på tirsdag og torsdag hvis skuffer og skap er fulle av fristelser.

6. Lag grove vafler til frokost
Grove vafler er like grove som grovt brød og inneholder i tillegg både egg og melk som bidrar med mange viktige næringsstoffer. Ikke tar det lang tid heller. En koselig start på helgen.

Oppskrift:
1 ½ dl fullkorns hvetemel
1 ½ dl sammalt hvete fin
1 dl havregryn
½ ts bakepulver
½ ts salt
4 dl melk
2 egg
2 ss margarin/smør

7. Lag hjemmelaget mat
Enten du skal spise texmex eller annen typisk helgekosemat, vil jeg oppfordre deg til å lage maten selv fremfor å bruke ferdigmat. Hjemmelaget salsa og guacamole er enkelt og smaker mye bedre. Bruk masse friske grønnsaker. Eller hva med fransk løksuppe med timian.

Camillas favorittoppskrift finner du på hennes blogg

8. Dropp hverdagskosen
Hvis du unngår å spise boller, drikke brus, spise godteri, kaker og kjeks i hverdagen er det helt greit for kroppen at du koser deg litt i helgen. Hverdagskosen har tatt helt av. Kiosker og bensinstasjoner prøver å gjøre det alminnelig å spise 3 boller til lunsj. Men du vet bedre: si nei takk!

Spiser du mer enn kroppen din trenger?
Hvis du er usikker på hvor mange kalorier du skal ha i deg i løpet av en dag kan du f.eks. sjekke det på en kostholdsklubb, men de fleste kvinner ligger på ca 1800 - 2000 kalorier pr dag, og menn 2300 - 2500 i følge Andersen.

Når du så vet det sjekker du kaloriinnholdet i matvarene du spiser (kan gjøres på en kostholdstjeneste som Somebody.) Spiser du matvarer med veldig høyt kaloriinnhold (du vil bli overrasket) så finn sunnere alternativer. På Somebody kan du få forslag til alternative, sunnere matvarer.

Ned 0,5 kg pr uke
Med et kaloriunderskudd på 500 pr dag, går du ned 0,5 kilo på en uke. Husk på at du ikke skal spise mindre enn det som er anbefalt for deg, men heller trene mer.

Som medlem av Nettavisens medlemsklubb Norgespasset, får du tilbud på Somebody

Klikk her for å lese mer om Somebody

Klikk her for å sjekke ut medlemstilbudet på Norgespasset