Nettavisen.no

Tjenester
Foto: Schrøder, Tor Erik (Scanpix)

Årets første norske tippekupong

Nå er hjemlig fotball i gang for alvor og vi går for 12 rette på søndagskupongen.

Sportspills søndagsmeny:
Tippetips: Helnorsk søndagskupong
Oddstips 1: Bryne og Kongsvinger åpner med seier
Oddstips 2: Manchester City vinner
Lesernes oddstips: Se hva andre spiller i dag

Søndagskupongen inneholder kamper fra Tippeligaen runde 2 og Adeccoligaens åpningsrunde. Til tross for at åpningsrunder er uforutsigbare, spesielt i norsk fotball, er det hyggelig å se kjente og kjære navn som HamKam og Bodø/Glimt på kupongen.

Her finner du Sportspills oversikt over skader og karantener i Tippeligaen .

Rosenborg - Stabæk
Vi trodde på Rosenborg i åpningskampen borte mot Brann, men der tok vi feil. Laget som ikke hadde tapt på år og dag ble et nummer for små på Brann stadion. Det var nesten så man ikke trodde sine egen øyne, for Rosenborg har en lang tradisjon for å ta poeng også i kampene der de ikke er det beste laget, men det ble 1-2 og 0 poeng i premieren. Man klarte ikke svare godt nok på Branns entusiasme. Kanskje er det savnet av spillere som Annan, Demidov og Iversen som merkes, kanskje hadde man bare ikke våknet i tide, kanskje er ikke RBK like suverent gode denne sesongen. Det er for tidlig å si. Hjemmekamp mot Stabæk er en fin anledning til å rette på inntrykket.

Lyskeplagede Morten Moldskred og Boti Goa (kne) rekker høyst sannsynlig ikke kampen mot Stabæk.

Stabæk gikk på en stjernesmell mot Lillestrøm i premieren. Vel var Lillestrøm effektive da de satt hele syv av sjansene sine, men resultatet lyver egentlig ikke så veldig mye. Stabæks forsvar var ikke parat, og de har helt sikkert trent mye på det defensive siden sist. Det ble en vond start for den nye treneren Jörgen Lennartsson.

Jon Knudsen (fingerskade) kan være tilbake i troppen mot Molde 17. april. Stortalentet Herman Stengel har skrevet treårskontrakt med klubben.

Nå er det tidligere Stabæk-trener Jan Jönsson som skal få Rosenborg på rett kjøl, mot sin gamle klubb. Han burde ha alle fortusetninger for å lykkes, samtidig som Stabæk og Jörgen Lennartsson også har mye å bevise i dag. Det ble 2-0 på Lerkendal i fjor, og vi tror på noe lignende i dag. H i kamp 1.

OBS:Slik får du spilt på iPhone og Android

Haugesund - Sarpsborg 08
Haugesund var veldig sterke på hjemmebane forrige sesong, og vi forventer at de tar mange poeng på Haugesund Stadion denne sesongen også. Det ble et forventet tap 0-2 i Tromsø i første runde, og man fikk ikke vist all verden på Alfheim. Men Haugesund er i utganspunktet ikke et lag som kommer til å vinne så mange av de vanskelige bortekampene, selv om fjorårets 3-4-8 på bortebane ikke er noen skam.

Are Tronseth, Jarle Steinsland og Juska Savolainen er uaktuelle mot Sarpsborg. Umarau Bangura (strekk) er høyst usikker. Jacob Sørensen og Nikola Djurdjic er tilbake etter skader. Chris Pozniak fikk rødt kort i siste serierunde forrige sesong og må stå over årets tre første kamper.

Sarpsborg 08 så en stund ut til å gå mot tap i premieren på hjemmebane mot Solskjærs Molde. Men Moldes offensiv var ikke skarp nok, ei heller heldig nok, og det sto 0-0 til pause. Sarpsborg sluttet aldri å kjempe, og da de fikk 1-0 i starten av 2. omgang tok de over kampen, som de til slutt vant 3-0. Øyvind Hoås var stor for Sarpsborg og mange andre så ut til å vokse i takt med medgangen de siste 45 minuttene. Men at det skulle ende 3-0 var det nok ingen som hadde våget å tro i pausen.

Unggutten Tobias Henanger, som har vært skadet siden før jul og Hugues Wembangomo (kne) spiller ikke mot Haugesund. Michael Røn (legg) er usikker, men øyeopererte Kjetil Berge rekker kampen.

Sarpsborg var både gode og heldige mot Molde. Det kunne fort ha vært Molde som scoret først og kampen kunne fått en helt annen utvikling. Det er lett å si i etterkant, men poenget er at hvis Haugesund får det første målet i dag er det slett ikke sikkert Sarpsborg klarer å hente frem det samme drivet og den samme innstillingen. Det var som om de vokste på medgangen sist, hvem vet hva som skjer hvis det blir motgang nå. Vi er ganske sikre på at Haugesund får like gode muligheter til å score mot Sarpsborg som Molde fikk, og vi tror Haugesund setter minst én av sjansene. Da blir det antagelig 3 poeng på hjemmebane, der de tradisjonelt er gode. H i kamp 2.

Molde - Tromsø
Molde og trener Ole Gunnar Solskjær kom skjevt ut i premieren i Sarpsborg. De spilte seg til skanser og dominerte 1. omgang, uten å klare og score. Etterhvert gikk futten litt ut av laget, etter at de kom under. Det kunne gått annerledes, men nå er det hjemmekamp og det kan kun gå én vei: Oppover. Molde kommer nok til å spille seg til en del sjanser i dag også, og det skal mye uflaks til at de misser alle målsjanser to kamper på rad.

Børre Steenslid er ute i flere måneder etter skaden ha pådro seg på La Manga.

Tromsø tok en oppskriftmessig 2-0 hjemmeseier over Haugesund og er i rute. Sigurd Rushfeldt scoret igjen og jakter all time topscorer-tittelen i Tippeligaen. Det defensive virket alt i alt solid, og Tromsø ser sterke ut denne sesongen også.

Overgangene til Tore Reginiussen, Mostafa Abdellaoue og Robin Malmkvist ble klare denne uken, men det er usikkert om Reginiussen rekker kampen mot Molde på grunn av manglende kampform. Avgjørelsen på om han og Tom Høgli (strekk) spiller, blir tatt lørdag. Mohammed Ahamed Jama er helt sikkert ute.

Hjemmelagets behov for å heve seg og vise hva de kan må være meget stort i dag. Likevel er ikke dette noen sikker hjemmeseier, for Tromsøs defensiv er lei å bryne seg på. Bortelaget har dessuten måltyven Rushfeldt på topp, og nå kommer Mos trolig på banen også. Vi tror på 1-0 eller 1-1 her. HU i kamp 3.

Sogndal - Odd
Sogndal tapte borte for Strømsgodset i premieren. De reduserte til 1-2 på straffe rett før slutt, og kampen var aldri veldig spennende. Det må bli hjemme på Fosshaugane Campus Sogndal tar sine første tippeligapoeng igjen, og i dag har de gode muligheter.

Tore André Flo har skrevet kontrakt med klubben, men det vil ta tid før han eventuelt gjør comeback i Tippeligaen. Sogndal har ikke kommet med skadeinformasjon før denne kampen.

Odd skuffet med 0-2 hjemmetap for Start sist. Det ble vel litt for tregt og stillestående, og det er enge siden man hadde fyrtårnet Kovacs på topp som scoret både i medgang og motgang.

Fredrik Semb Berge (lår) er ute ca fem uker til. Mattias Andersson er heller ikke aktuell. Venstrebacken Paul Addo (20), som er hentet fra Løv/Ham på lån ut sesongen, er med i troppen.

Banen på Fosshaugane er visst i dårlig forfatning og egentlig ikke moden for spill. Her kan ballen sprette alle veier, og vi innrømmer at vi synes det vrient å vurdere lagene utfra det vi så i første runde. Vi kjøper oss ut av knipa med en helgardering. HUB i kamp 4.

Start - Strømsgodset
Start kom godt i gang med 2-0 seier i Skien. Snakket rundt trener Tørums kontrakt eller ikke kontrakt neste sesong var man proffe nok til å ikke la forstyrre det sportslige, hvertfall så det slik ut. Nå blir det spennende å se om Start kan holde dampen oppe og ta to seire på rad, noe de ikke alltid var så gode til forrige sesong. Men det er gunstig at det er hjemmekamp, og at motstander er et tradisjonelt bortesvakt kunstgress-lag fra Drammen.

Sykdomsforfulgte Morten Hæstad og Birger Madsen rekker ikke helgens kamp. Ole Martin Årst (overtråkk), Rolf Daniel Vikstøl (overtråkk) og Espen Hoff (strekktendenser) ble friskmeldt etter fredagens trening. Espen Børufsen er tilbake etter skade og går rett inn på midtbanen. Alexander Lund Hansen er også klar.

Godset vant oppskriftsmessig 2-1 over Sogndal, etter å ha ledet 2-0 og styrt det meste av kampen. Godset er gode på eget kunstgress, 10-2-3 hjemme og 3-2-10 borte forrige sesong illustrerer hjemmestyrken godt. Norgesmesterne spiller kjapt, skaper sjanser og scorer gjerne mål, samtidig som det gjerne kommer et par balkengsmål også. Godset snittet 3,67 mål per kamp forrige sesong, og begge oppgjørene mot Start endte med målrike hjemmeseire.

Innbyrdes oppgjør:

19.09.2010 Start - Strømsgodset 4 - 2
18.04.2010 Strømsgodset - Start 3 - 1

Sør Arena har for tiden grønt gress det kan spilles fotball på. Det blir nok god stemning på dagens kamp, og ganske sikkert underholdning for penga for alle på tribunen. Godset kan være farlige, men vi tror mest på Start og over 2,5 scoringer. H i kamp 5.

Asker - HamKam
Asker vant 2. divisjon avdeling 1, foran Notodden som lenge så ut som den klareste opprykkskandidaten. Men Asker vant den avgjørende bortekampen i Notodden og sikret opprykket der. Asker var hakket bedre på bortebane enn hjemme på Føyka forrige sesong. Laget trenes av Gaute Larsen og toppscorer forrige sesong var Armin Sistek med 23 mål på 26 kamper. Jan Tømmernes fra Stabæk er hentet inn som forsterkning i angrepet, han er en av fire nye spillere mens bare to har reist. Asker slo nylig Follo 9-0 i en treningskamp, et forvarsel om at disse gutta må regnes med.

HamKam vant til slutt 2. divisjon avdeling knepent foran KFUM Oslo. De hadde sterke 11-1-1 på bortebane da. Sesongen ble innledet med tre strake tap på hjemmebane, men så tok man seg sammen og vant det meste etter det. Laget trenes av tidligere landslagsspiller Vegar Skogheim, som har mange sesonger som spiller og trener i klubben. Motstanderne skal nok passe på Thomas Lehne Olsen, 19-åringen som scoret 26 mål på 25 kamper i fjor. Laget ser ellers ut til å være det samme som forrige sesong, stort sett, det har ikke vært de helt store utskiftningene.

"Jeg er veldig trygg på at vi er godt trent. Jeg er veldig trygg på spillestilen, samholdet og at HamKam har spillere som vil blø for drakten. Treningskampene har vist at vi holder et høyt nivå på vårt beste. Vi har ikke tapt en kamp mot motstandere på samme nivå som oss", sier Skogheim på klubbens nettside.

Bookmakerne har størst tro på at HamKam holder seg i divisjonen. Som gammelt storlag på øverste nivå er det nok ganske store forventninger til HamKam på dette nivået også. Oppholdet i 2. divisjon skulle være av høyst midlertidig karakter, og ble det også, såvidt. Dagens kamp er veldig vanskelig å si noe om, annet enn at det er åpent. Vi anser sjansen for at ett av lagene ikke stiller våkne fra start som ganske stor, og prøver en HB-gardering på at en av nyopprykkerne skuffer i premieren.

Hødd - Bodø/Glimt
Hødd vant den veldig spennende 2. divisjon avdeling 2 med fem poengs margin ned til KBK. 10-3-0 og målscore 51-8 på hjemmebane er meget sterkt, men nå er man tilbake på nivået man feilet på så sent som i 2008-sesongen. Da vant man kun 2 av 30 kamper og endte soleklart sist. Laget trenes nå av Lars Arne Nilsen og det har vært noen utskiftninger i spillerstallen, blant annet har man fått inn Ørsal (m) fra Haugesund, men ellers er det vanskelig for oss å si hvor godt rustet man er for nest øverste nivå. Stallen ser rimelig ung ut og selv om det bare er tre år siden Hødd var i Adeccoligaen mangler de fleste i dagens stall erfaring fra dette nivået.

Glimt misset play-off med ett poengs margin forrige sesong. En sesong som på mange måter var mislykket, da man var blant favorittene til å rykke opp men ikke fikk til stort i bortekampene. Det var en del kritikk rettet mot trener Kåre Ingebrigtsen underveis, og man stoppet på 4-5-5 på bortebane. Økonomisk sett var man sykmeldt siste del av sesongen og spillerne fikk vel knapt lønn mot slutten. Så får vi se hvilke grep den rutinerte Ingebrigtsen tar denne sesongen. Jim Johansen fra Godset og Aram Khalili fra Start er hentet inn som offensive forsterkninger, i forsvaret er Eek tilbake fra Løv-Ham. Vi merker oss at flere spillere har foraltt klubben, blant annet begge toppscorerne fra i fjor, Thiago Martins og Anders Konradsen.

Vi må ha med en H her, på hjemmelagets opprykksentusiasme. Glimt har det beste laget, men også evnen til å skuffe når det gjelder, og gjerne på bortebane. Vi satser på en avgjørelse på Høddvoll. HB i kamp 7.

Kongsvinger - Mjøndalen
Kongsvinger rykket ned fra Tippeligaen, og nå er de ikke blant de aller fremste favorittene til å rykke opp. Vi teller fem nye spillere, mens hele ni har tatt farvel med klubben. Toppscorerne Güven og Tuelo Johannesen fra i fjor er fortsatt på plass. Per Brogeland er ny trener, han har trent Kongsvinger tidligere også riktignok, men det er i det hele tatt en del nytt med Kongsvinger i år. Klubben viser gode takter i treningskamper, men troppen er ikke veldig bred og kan være sårbar for skader.

Mjøndalen hadde ingen stor sesong i fjor. Midtveis var det en del turbulens i klubben og det gikk mot nedrykk, men så satte man inn en sluttspurt og styrte klar av nedrykk med syv poeng. Mjøndalen var vanskelige å tippe forrige sesong, synes vi. Nå har de hentet inn syv nye spillere, minst, og ni har reist. Toppscorer Midtgarden gikk til Odd, Mads Hansen gikk til Fredrikstad, og det kan kanskje se litt tynt ut offensivt. Vi må sette et lite spørsmålstegn ved årets Mjøndalen. Men de har overrasket før.

Trener Vegard Hansen forteller på klubbens nettside at det har vært en del skader og mye sykdom i troppen opp mot sesongstart, men at de fleste nå er på beina. Fire mann skal dog være ute med skader. To offensive forsterkninger skal være hentet inn i siste liten. Mjøndalen slo Kongsvinger 3-2 i en treningskamp i vinter, men Hansen virker likevel ikke spesielt optimistisk før dagens møte.

Vi tror Kongsvinger tar dette i serieåpningen på Gjemselund. Kanskje prøver Mjøndalens trener å dempe forventningene, kanskje er det faktisk en noe skaderammet og litt utrent tropp som reiser østover. H i kamp 8.

Nybergsund IL-Trysil - Alta
Sundet var opp og ned forrige sesong, og etter å ha luktet litt på play-off stoppet man på 11. plass, kanskje litt skuffende. Sundet har slitt litt med økonomien og har heller ikke vist så mye positivt i treningskampene i vinter. Fjorårets toppscorer Kim Ojo er borte, og når vi ser hvor god han var for Brann i serieåpningen er man nødt til å tenke tanken at den mannen blir vond å erstatte. Sundet-troppen ser rett og slett tynn ut. Man var svake i generalprøven der man røk 0-3 for HamKam. 5-3-6 på hjemmebane i fjor var middels.

Alta har fått ny trener ved navn Rune Berger. Han har ikke den bredeste stallen til sin disposisjon når Alta skal prøve å forsvare 8. plassen fra i fjor. Tre unge spillere er hentet inn for ganske kort tid siden, og troppen som så syltynn ut ser nå bare tynn ut. Det dreier seg om finske Mika Niskala, Mihkku Aslaksen Måsø fra Tana og Magnus Nikolaisen fra Harstad. Alta er vonde å møte i Finnmarkshallen og kommer nok til å berge plassen med poengene de tar her. I fjor tapte de 9 bortekamper, flest av alle.

Det er to delvis nye lag som skal på banen her, begge er ganske svekket, og denne er vanskelig å tippe. Begge disse lagene er kandidater til å gå på et stort tap. Vi heller mot borteseieren, men stoler ikke på et ribbet Alta i premieren. Sjansen for at lagene er akkurat like gode, eller svake, kan ikke være veldig stor, og vi prøver enda en HB-gardering i kamp 9.

Randaberg - Strømmen
Randaberg skulle egentlig ikke rykke opp i fjor, men vant gjorde de og nå er de her. Randaberg trenes av Thomas Pereira, som har 431 kamper for Viking, og det blir spennnde å se hva han kan få til med dette mannskapet som i all hovedsak ikke har noen erfaring med fotball på dette nivået. Man satser hvertfall nok til å hente inn nye spillere, to nye keepere blant annet og forsterkninger i alle lagdeler. Entusiasmen blir viktig å bevare på Randaberg, uten den har man tilsynelatende ikke veldig mye å slå i bordet med.

Strømmen klarte seg godt på dette nivået i fjor. Etter en strålende sesongavslutning endte man på en fin 7. plass, få poeng unna play-off. Troppen ser ut som en av de bredere på dette nivået, og man har klart å holde på de fleste av dem som utgjorde stammen forrige sesong. Treningskampene har gitt blandede resultater, man slo Mjøndalen i den siste, men ellers har det blitt 3-1-5 i de spilte i 2011.

Toppscoreren i fjor, Andreas Moen, blir ikke med til Randaberg dersom konas fødsel starter før bussen. Han erstattes eventuelt av Trond Haugstad.

Trener Thomas Berntsen har tatt ut denne troppen: Martin Jørgensen, Duwayne Kerr, Tom Kristoffersen, Frode Bjørnevik, Fredrik Nilsen, Nikolai Djupesland, Gøran van den Burgt, Kristoffer Tokstad, Abdurahim Laajab, Andreas Moen, Nikolai Hagen, Christer Jensen, Shkodran Rexhaj, Francois Yabre, Jonas Rygg, Tim Strøm-Pedersen.

Jo mer vi tenker på det, jo sterkere virker Strømmen i forhold til nyopprykkeren. Det alltid vanskelig å tippe en sesongpremiere med et nyopprykket lag på hjemmebane, vi har Sarpsborgs kamp mot Molde friskt i minne, uten sammenligning forøvrig. Randaberg kan ta dette på ren entusiasme, men vi tror ikke det skjer. Vi tror og håper Moen blir med for bortelaget og med det finner vi nok grunnlag for å trosse folkerekka og markere en B i kamp 10.

Ranheim - Løv-Ham
Ranheim tok Adeccoligaen med storm som nyopprykket lag forrige sesong. Målet var aldri å rykke opp, fikk man inntrykk av fra daværende trener Per Joar Hansen, og Ranheim stanset på en respektabel 5. plass. Nå er Hansen trener for Norges U21-landslag, mens tidligere Alta-sjef Aasmund Bjørkan har tatt over roret i Rosenborgs samarbeidsklubb. En del av profilene fra forrige sesong har reist, og erstatterne er stort sett unge talenter fra Trøndelag med erfaring fra 2. divisjon.

Mads Reginiussen er kommet på lån fra Tromsø, men er ute med skadet finger.

Løv-Ham var gode i fjor og endte på 4. plass. Dette var overraskende for mange med tanke på at Løv-Ham ikke hadde den mest profilerte spillerstallen. Nå har klubben mistet en del spillere (Eek, Haugen, Marøy, Solli) og kanskje vil de slite litt med å toppe 4. plassen fra i fjor. 8-1-5 på bortebane forrige sesong var veldig bra, og vi skal vokte oss vel for å undervurdere løvene. Erstattere er hentet inn, men det er synd for klubben at toppscorer Marøy har kastet inn håndkledet.

Venstreback Paul Addo har vært fast inventar en god stund, men skal nå leies ut til Odd Grenland. Trener Arne Sandstø ønsket å låne en spiss i retur, men får i stedet penger, så da er stallen enda et knepp tynnere en planlagt.

Vi tror ikke disse kommer like høyt på tabellen som forrige sesong, men Ranheim vil nok fortsatt ta mange poeng på hjemmebane. Vi tror de har brukbare sjanser til å åpne med seier på hjemmebane. H i kamp 11.

Sandefjord - Hønefoss BK
Sandefjord er blant de fremste opprykkskandidatene, i likhet med dagens motstander. En gang et fryktet hjemmelag, i fjor ble det bare 2-3-10 på hjemmebane i Tippeligaen. En av de to seirene kom i form av 6-1 over Hønefoss, i sesongens siste runde da begge var klare for hendholdsvis nedrykk og kvalifiseringsspill. Sandefjord har ikke briljert i treningskampene i vinter. De har sett solide ut defensivt, men ikke veldig giftige på topp.

For Sandefjord er definitivt Ørjan Røyrane og Samir Saric ute med skade. Peter Magnusson soner for det røde kortet han pådro seg i treningskampen mot Sarpsborg 08. Patrick Walker må følge kampen fra tribunen etter å ha blitt vist bort fra benken i kampen mot Sogndal på La Manga. Laget vil ikke bli endelig klart før søndag ettermiddag. Kenneth Dokken vil testes nærmere kampstart, Panos har slitt med sykdom den siste uka og Fredrik Gulsvik har nå ei hel uke med trening bak seg etter skaden som har holdt ham ute siden januar, skriver klubben på egen nettside.

Hønefoss skal ha en av de bredeste og mest rutinerte troppene i Adeccoligaen denne sesongen, og er blant de fremste opprykkskandidatene. Toppscorer fra Tippeligasesongen sist, Angan, er solgt til Molde. Hønefoss har lagt ut dagens tropp på sin hjemmeside:

Steve Clarke, Frode Lafton, Erik Hagen, Kjetil Byfuglien, Håkon Langdalen, Lennart Steffensen, Thomas Solvoll, Leo Olsen, David Hansen. Kenneth Di Vita Jensen, Lars Lafton, Kevin Beugre, Kevin Larsen, Helge Haugen, Kristjan Ørn Sigurdsson, Paul Obiefule, Rune Bolseth, Joachim Magnussen.

Hønefoss har ikke vunnet en åpningskamp siden 2003, i Alta. På den annen side så har de vært gode i treningskamper, og de slo blant annet Sandefjord 3-2. Dette er i manges øyne de to klareste opprykkskandidatene, og skal det bli en uavgjort i åpningsrunden tror vi den kan komme her. Folkerekka viser tegnfordelingen 51-26-23, og siden vi mener dette skal være jevnere enn som så, garderer vi for en borteseier i håp om store premier. UB i kamp 12.

Klikk her for å levere vår 96-rekker

Klikk her for å levere vår 486-rekker

96-rekker:

Tipping Søndag, frist: 03.04.2011 17:55
1. Rosenborg - Stabæk H
2. Haugesund - Sarpsborg 08 H
3. Molde - Tromsø H U
4. Sogndal - Odd H U B
5. Start - Strømsgodset H
6. Asker - HamKam H B
7. Hødd - Bodø/Glimt H B
8. Kongsvinger - Mjøndalen H
9. Nybergsund IL-T - Alta H B
10. Randaberg - Strømmen B
11. Ranheim - Løv-Ham H
12. Sandefjord - Hønefoss BK U B

-

486-rekker:

Tipping Søndag, frist: 03.04.2011 17:55
1. Rosenborg - Stabæk H
2. Haugesund - Sarpsborg 08 H
3. Molde - Tromsø H U
4. Sogndal - Odd H U B
5. Start - Strømsgodset H
6. Asker - HamKam H U B
7. Hødd - Bodø/Glimt H U B
8. Kongsvinger - Mjøndalen H
9. Nybergsund IL-T - Alta H U B
10. Randaberg - Strømmen B
11. Ranheim - Løv-Ham H
12. Sandefjord - Hønefoss BK H U B

-

Nyttige lenker for odds og tipping:
Langoddsprogrammet
Lever spillene og sjekk resultatene på mobilen!
Bestill gratis kortleser her!
Følg kampene LIVE her
Øk vinnersjansene med systemspill