Er du bileier bør du ta en vurdering om du faktisk trenger fullkasko eller kasko i det hele tatt. Dersom bilen din har en lav verdi, så lønner det seg lite trolig å ha kasko på bilen. Er du ung kvinne er det kanskje spesielt lurt å velge delkasko.

På nettsiden Tjenestetorget får du tilbud om de forsikringene som passer deg fra flere aktører. Slik er du sikker på at du får den aller beste prisen.

Gå til Tjenestetorget her.

Bilforsikring er bygget opp som en tretrinnsmodul

Forbrukerøkonom Hallgeir Kvadsheim sier at man kan droppe kasko dersom bilen er verdt mindre enn 100 000 kroner.

Ansvarsforsikring er obligatorisk for en bileier, og den dekker alle skader som du og din bil påfører andre mennesker, ting eller kjøretøy. Men den dekker ikke skadene på din egen bil.

Delkasko dekker ikke alle skader som du får på egen bil. Men du er forsikret mot skader ved brann, tyveri, redning/veihjelp og glasskader.

Kasko gir samme dekning som delkasko, men i tillegg dekkes skader på egen bil ved sammenstøt, velting, og utforkjøring. Du kan altså få tilbake penger på forsikringen selv om du var skyld i ulykken eller utforkjøringen.

Hvis det var den andre bilen som hadde skylden i kollisjonen, blir selvsagt dine skader dekket av den andres ansvarsforsikring. Kasko hjelper deg altså primært når du selv hadde skylden og dermed ikke dekkes av den andres ansvarsforsikring. Men den kommer også til hjelp hvis dere må dele skylden eller den andre bilisten stikker av.

Likevel er det ikke sikkert at det lønner seg med kasko, fordi det koster mange tusenlapper ekstra hvert år.

Eksempel:

Frende forsikring: Bilfører 35 år, kjører Peugeot 308 fra 2008, bosatt i Oslo, 60 % bonus, 12 000 km

Ansvarsforsikring; 3 312

Delkasko: 4 752

Fullkasko: 9 228

Spar tusenlapper på forsikringen - la forsikringselskapene konkurrere om deg. Fyll ut skjema nederst i artikkel.

Lag en egen forsikringskonto

På eksempelet over ser man at prisen på fullkasko er nesten dobbelt så høy som delkasko. Hvis verdien på bilen din er lav (f.eks. under 100 000 kroner bør du kanskje droppe fullkasko, og heller lage din egen "forsikringskonto" hvor du setter av de 4000 kronene i året. Da har du pengene i bakhånd dersom du skulle få en smell, og dersom du kjører skadefritt er det du som beholder pengene og ikke forsikringsselskapet.

Du bør også ta følgende faktorer med i vurderingen om du skal velge del- eller fullkasko, eventuelt velge bort begge deler: verdi på bilen, alder på sjåfør, kjønn, hvor sikker man er som sjåfør og hvor avhengig man er av bilen.

Spesielt unge kvinner bør vurdere delkasko. Årsaken er at unge kvinner er mye mer forsiktige i trafikken enn sine jevnaldrende menn. Ifølge If vil en mann på 18-20 år ha seks ganger høyere skaderisiko enn en person på 40-50 år. Kvinner i samme aldersgruppe har betydelig lavere risiko for skader. Likevel får ikke selskapene lov til å gi en lavere forsikringspris til kvinner.

Få tilbud fra flere forsikringsselskaper
- fyll inn skjema på Tjenestetorget.no