Nettavisen.no

Tjenester

Deprimert om vinteren? Da har du kanskje mangel på dette ...

Det meste av vitaminer og mineraler kan vi få i oss gjennom kostholdet vårt. Men D-vitamin er etvitamin vi nordmenn ofte har underskudd på. Faktisk får vi bare i oss ti prosent av behovet vårt gjennom kosten.

et finnes noe vitamin-D i fet fisk, fiskerogn og lever, men til tross for at vi bor i et land som er store på fiskenæring, er det tydelig at nordmenn ikke spiser den mengden fisk som gjør at vi får i oss de 7,5 mikrogram D-vitamin som er anbefalt inntak per dag.

I juli 2013 skrev Aftenposten at statistikk fra det private laboratoriet Fürst viser at en av tre testede nordmenn har lavere verdier av D-vitaminer på sine prøver enn det som er anbefalt av norske helsemyndigheter.

Men den viktigste kilden for at kroppen skal få nok tilførsel av D-vitamin, er sollys. Når vi blir utsatt for sollys, produserer kroppen Vitamin D naturlig. Det er derfor kanskje ikke så rart at vi nordboere er litt ekstra utsatt for D-vitaminmangel. Vitamintilskudd fra Good for Me kan da være en god løsning. Good For Me selger mange produkter, og er en av få bedrifter med tillatelse fra Mattilsynet og norske myndigheter til å selge 20 mikrogram Vitamin D per daglig tablett.

Hvorfor er D-vitamin viktig?

En av de viktigste funksjonene D-vitaminet har er å sikre nok opptak av kalsium fra tarmen, derfor har inntaket av kalsium betydning for å kunne unngå benskjørhet, som på fagspråket kalles Osteoporose. Årlig er det rundt 9.000 voksne som brekker hoften og 15.000 som brekker håndleddet. Benskjørhet er vanligere enn man tror og det er mange som utvikler dette med alderen.

Det er vanlig å utvikle benskjørhet med alderen, men får kroppen jevnlig tilførsel av D-vitamin kan man styrke skjelett og benbygning gjennom å sikre kalsiumopptaket.

Mangel på D-vitamin øker også risikoen for depresjoner. En helseundersøkelse gjort på innbyggere i Tromsø viser at med et lavt D-vitaminnivå i blodet har man 41 prosent større risiko for å være deprimert. Forskerne anbefaler derfor tilskudd av D-vitamin, spesielt i årstider der man er lite ute i sollys.

Relateres til vekttap

Nyere studier viser også at mangel på D-vitamin hos unge kan øke fettlagringsprosessen og bryte ned muskler. Men du unngår ikke bare en økning av fettlagringsprosessen ved å få i deg tilstrekkelig med d-vitamin. Et forskningsprosjekt gjort ved University of Minnesota ga resultater som tilsier at dersom du skal gå ned i vekt vil resultatene også komme raskere.

Dette skyldes blant annet at når nivået av D-vitaminer i kroppen er høyt nok vil den sende ut hormonet leptin som gir hjernen din beskjed om at «nå er du mett».

Sprikende forskningsresultater

Forskningsresultatene i forbindelse med vitaminet er sprikende, men D-vitaminmangel har også vært koblet til slapphet, hodepine og alvorlige sykdommer som kreft og hjerte- og karsykdommer.

HosGood For Me får du kjøpt Vitamin D og mye annet. Prøv for 75 kroner i 2 måneder og se om du føler deg bedre.

Benytt deg av tilbudet her.