Nettavisen.no

Tjenester
Foto: Guro Grønbakken (Mediehuset Nettavisen)

Derfor er nettdating så populært

Folk tastaturflørter som aldri før, heng deg på du også.

Du føler deg kanskje for gammel til å sjekke opp gutta på hippe utesteder, og hverdagen gir lite tid til overs. Men med bare noen få tastetrykk er du inne i en helt ny datingverden, sammen med stadig flere andre nordmenn. Nettavisen har tatt en prat med kulturhistoriker ved Norsk telemuseum, Nina Bratland, om temaet nettdating.

Populær kommunikasjonsform
Siden folk fikk øynene opp for datingsider på 90- tallet, har fenomenet stadig utviklet seg både teknologisk og kulturelt. Det er ikke lenger slik at man må være spesielt datainteressert eller kunne det engelske språket for å mestre disse nettjenestene. Nå som sidene har blitt mer brukervennlige og det har blitt egne norske sider, kan hvem som helst over 18 begynne tastaturflørtingen.

Ina Bratland er en av personene bak utstillingen «Nettdating: følelser i flyt» som ble åpnet 15. oktober i fjor på Norsk telemusem. Ustillingen baserer seg blant annet på intervjuer med folk som selv har hatt erfaringer med nettdating og undersøkelser gjort blant folk i alle aldre. På Norsk telemuseum kan du laste opp en personlig melding, et bilde av deg selv eller en film som havner på den store digitale tavlen som pryder utstillingen. På den måten kan andre kontakte deg, akkurat som de kunne ha gjort på en datingside.

Datingtjenester
Med datingtjenester som Match.com er det i dag blitt lettere å få kontakt med mennesker og samtidig nå ut til en større gruppe.

- Nettdating er jo veldig spennende og uforutsigbart, og du treffer mennesker som er litt utenfor ditt miljø. Datingsidene har på en måte blitt det nye møtestedet som er tillatt for alle og det utvider jo møtemulighetene, sier Bratland til Nettavisen.

Nina kjenner selv mange som har funnet lykken gjennom nettet og flere av de er i dag gift og har barn. Møtestedet Match.com er både Europas og Norges største datingtjeneste, og har hjulpet mange å finne kjærligheten.

Finn kjærligheten på Match du også!

Kommersielt
Bratland tror at grunnen til at trenden med nettdating har økt kan ha med at teknologien er veldig inn i tiden, og at interaktive midler blir såpass mye brukt. I tillegg har flere og flere funnet ut at det er mye penger å tjene på dette konseptet, og det er nok en av hovedgrunnene til at det i dag finnes så mange datingtjenester som det gjør.

Fortsatt mange skeptikere
Selv om det ikke lenger er like mange som er skeptiske til nettdating, finnes det fortsatt noen. På grunn av disse finnes det også folk som er flaue over at de traff kjæresten på nettet, eller som ikke vil avsløre at de har en profil på slike sider. Bratland forteller at hun selv har hatt flere profiler på nettet opp igjennom årene. Hun opprettet dem ikke for å finne en potensiell kjæreste, men heller for å utforske og få ny erfaring.

- Jeg satt igjen med mye ny erfaring og mange nye nettvenner, sier Nina Bratland.

Lei av å være singel?Møt nye personer på Match.