Gå til sidens hovedinnhold

Derfor glemmer du kunnskap

Ny forskning viser at det i fremtiden kan bli mulig å velge hva man skal huske, og hva man skal glemme.

Det er irriterende å glemme paraplyen hjemme, eller hvor man har parkert bilen, men forskere påstår at man må glemme, for at hjernen skal kunne få plass til å huske nye ting.

Et nytt gjennombrudd i forskningen, utført av amerikanske og kinesiske forskere, er at man nå har klart å identifisere et protein i hjernen til fruktfluer, som er ansvarlig for hukommelsen.

Les også: Vil du bli et huskegeni
Les også: Slik kan du forbedre din IQ

Proteinet Rec
Ved å begrense og øke mengden av proteinet Rac, så forskerne at de kunne styre hvor fort og hvor sakte fluene slettet vonde minner, fra hukommelsen.

Forskere har til nå ikke klart å finne ut hvordan mennesker glemmer, men de teoriene som har eksistert har gått ut på at minner er noe som naturlig og passivt slettes over tid.

Aktiv minnesletting
Forskningen gjort på disse fruktfluene viser derimot at det å glemme er en mer aktiv prosess, og at proteinet Rac jobber for å hemme dannelsen av langtidsminner.

Eksperimentet gikk ut på at forskerne utsatte fluene for to forskjellige, vonde lukter, og at de med den ene lukten ga fluene et elektrisk støt. Fluene lærte seg raskt hvilken duft de skulle søke mot, og hvilken de skulle holde seg unna.

Forskerne byttet så om på det, og ga elektrisk støt ved den første duften i stedet. Fluene oppfattet også dette raskt, og søke nå mot denne nye, trygge duften.

Konklusjonen
Når forskerne så blokkerte for proteinet Rac så de at det gamle minnet (om hvilken duft som var «trygg») levde lengre (over en dag, mot kun noen få timer tidligere), og fluene ble da mer forvirret. Konklusjonen var altså at med normal tilførsel av proteinet Rac, så glemmer vi fort, men blokkerer vi for tilgangen glemmer vi sakte.

Les også: Bli en ekspert i geografi

Velge å glemme
Nå vil forskerne gjerne undersøke om det samme gjelder for mus, som altså er pattedyr på lik linje med oss mennesker. Gjør det det, tror forskerne at det vil være mulig å skape teknikker for å få oss til å holde lengre på gode minner, og raskere glemme vonde minner, da vi også har proteinet Rac i oss. Dette vil jo være til god hjelp for å behandle mennesker som lider av posttraumatiske stresslidelser.

Slik husker du
Vil du få ny kunnskap til å sitte er det per dags dato ikke mulig å bare blokkere tilgangen på proteinet Rac. Dog finnes det smarte og gode teknikker for å huske, og det er også slik at ved å utfordre hjernen så forhindrer man hjernesykdommer som Alzheimer og Parkinson, så vi kan ikke overlate alt til vitenskapen og medisinen enda.

Trener hjernen på nett
Hjernetrening på nett er blitt en stor trend i hjem- og utland. I Norge ble Hjerneklubben.no lansert i mai 2009, og nettstedet har i dag rundt to tusen medlemmer som er opptatt av mental hygiene og som ser fordelene ved å trimme hjernen og forebygge alderssykdommer.

I tillegg til å forbedre hukommelsen kan medlemmene av Hjerneklubben akselerere læringen, få bedre fokus, øke sin IQ og forbedre sine matematikkevner ved hjelp av morsomme spill og teknikker. De kan også lære seg språk med ny og enkel metode og øke sine geografikunnskaper med det nye læringsspillet GeografiMester.

Garanterer dobbel hukommelseskapasitet
Hjerneklubben gir en garanti til nye medlemmer om å doble hukommelseskapasiteten i løpet av en uke. Hvis ikke blir medlemsavgiften refundert.

Prøv et gratis demospill her.
(For å spille må du ha Silverlight installert på din datamaskin. Silverlight kan lastes ned gratis her.)

Les mer om Hjerneklubben påHjerneklubben.no

Hjerneklubben er et samarbeid mellom Memolife og Nettavisen, og er en medlemstjeneste.

(Kilde: discovermagazine.com)