Forskere vil gjerne vite hvorfor, og forsker til stadighet på det faktum at vår mentale helse svekkes ulikt.

Mens noen 70-åringer oppnår samme resultat som 35-åringer på hukommelsestester, synes du kanskje at ditt eget minne i en alder av 40 år, er på nivå med en gjennomsnittlig pensjonist.

Funn i den senere tid tyder på at det er en mulighet for at vi eldes mentalt

sett bare ved å oppføre oss som eldre.

Vi er ferdigstuderte, ferdig utlærte og av frykt for å eldes unngår vi å gi oss selv flere oppgaver og utfordringer.

Test hukommelsen din: Prøv et gratis huskespill her!

Et identifisert element
Men etter mange år med forskning på området er det en ting forskerne er enige om. Utdannelse er ikke bare nøkkelen til å få din første jobb, men det er også en smart investering i god mental helse senere i livet.

Regelmessig hjernetrim
Selv det å ta etterutdanning senere i livet skal være nyttig for den aldrende hjernen. Dr. Lachman og Dr. Tun som begge jobber med forskningsprosjektet «Midlife in the USA» ble svært overrasket over å finne ut at t.o.m. inntil fylte 60 år, men muligens også lengre, så kan man se at regelmessig utfordring av hjernen gir resultater.

De som til stadighet utfordret seg selv ved å lese, skrive, lytte og delta på sosiale arrangementer scoret bedre på tester enn jevnaldrende som ikke utfordret hjernen.

Det de i hovedsak så var at hippocampus - senteret i hjernen for hukommelse og læring, responderte hurtigere jo mer man oppsøkte ny kunnskap og nye opplevelser.

Snarvei?
Har man ikke fått med seg en lang utdannelse i bagasjen, så mener forskerne at det er mulig å kompensere for det bare ved å omgås og herme etter høyere utdannede venner.

I sosiale settinger tvinges man nemlig til å oppføre seg som andre og må lære av de rundt seg. Det igjen gir altså utslag i positiv retning når den mentale helsen testes.

Nye baner
I en annen studie oppdaget man at bare ved å utfordre hjernen med PC-bruk, kunne man forbedre dens kapasitet og øke responstiden.

Forskerne mener det skyldes at PC-en tvinger oss til å tenke annerledes og innta informasjon på en annerledes måte. Dette funnet var særlig tydelig på menn.

«Hjernen er en muskel»
Frank Wedde i Hjerneklubben.no som Nettavisen samarbeider med har tidligere forklart at hjernen kan betraktes som en muskel som må trenes for å unngå å bli «slapp».

Men ikke all trening er like effektiv og i tillegg er variasjon svært viktig. På Hjerneklubben kan du lære mer om de spesielle teknikkene og spillene eksperter tar i bruk for å utfordre hjernen og holde alderssykdommer på avstand.

Klikk her for å lese mer

Trim hjernen rett
Hjerneklubben.no er det første norske nettstedet for trening av hjernen. Det ble lansert i mai 2009, og har i dag flere tusen medlemmer som er opptatt av mental hygiene, og ser fordelene ved å trimme hjernen og forebygge alderssykdommer.

I tillegg til å trene opp hukommelsen kan man trene hjernen ved å lære teknikker for å forbedre fokuset, akselerere læringen og regne raskere i hodet. Du kan også lære hvordan du kan øke din IQ, bli bedre i geografi samt lære mange nye språk.

TEST DEG:
Prøv et gratis demospill for språk her!

(Spillet krever at du har Silverlight installert på din datamaskin, det kan du laste ned gratis her.)

Les mer om Hjerneklubben på Hjerneklubben.no

Hjerneklubben garanterer dobbel hukommelse på en uke, eller pengene tilbake.

(Kilde: nytimes.com, sharpbrains.com)