Det er umulig å leve asketisk over lengre tid - og lykken ved å kunne unne seg noe godt innimellom er jo også en av gledene i livet, så lenge det ikke tar overhånd.

Men det er stor forskjell på søtsaker for ikke å snakke om mengden søtt du tillater deg. Nøyer du deg med noe lite kan du nyte godbitene med god samvittighet ifølge kostholdsekspert Camilla Andersen, som også mener det er sunt å skeie ut innimellom.

6 desserter du vil ha
Under finner du forslag til 5 forskjellige «minidesserter» som kan stagge søtsuget og gi deg en kulinarisk opplevelse neste gang du får lyst på noe godt.

Kontroll over inntaket
Camilla Andersen er utdannet ernæringsfysiolog med mastergrad fra Universitetet i Oslo, og gründer av den norske kostholdstjenesten Somebody - en tjeneste hun har startet opp for at folk skal kunne ta tilbake kontrollen over kostholdet sitt.

- Kosthold er egentlig veldig enkelt, og alt handler om mengder. Det finnes egentlig ingen usunne matvarer, men bare usunne mengder.

- På en kostholdstjeneste som Somebody kan man enkelt sjekke innholdet av kalorier og karbohydrater i de fleste norske matvarer, få oversikt over hvor mye du eller familien spiser, lage kostholdsplaner og erstatte usunne matvarer med bedre alternativer. Klikk her for å lære mer om Somebody

Pæreterter (18 stk.)
4 ts usaltet smør
2 pærer, skrelt og skåret opp i småbiter.
1 ss sitronsaft
2,5 ts brunt sukker
1/8 ts salt
4 ts gresk yoghurt (lett)
18 mini skjell av filodeig

Slik gjør du:
Lag filoskjell om du ikke har kjøpt de ferdige. Smelt smør, tilsett pærebiter, sitronsaft, 2 ts sukker og salt og kok i ca. 7 min. til pærene er myke. I en annen bolle blandes resten av sukkeret med yoghurten.

Fordel så pæreblandingen i 18 skjell (ca. 1 ss i hver) og legg yoghurtblandingen over. Topp med revet sitronskall om ønskelig.

En servering gir 130 kalorier og 17 karbohydrater (En servering = 3 terter).

Sjokoladesandwicher (8 stk.)
2,5 dl ricotta (lett)
1 1/2 ss appelsinmarmelade
1 ss sukker
1 ss sjokoladebiter (små)
16 sjokoladekjeks

Slik gjør du:
Rør sammen ricotta, marmelade og sukker. Hakk sjokoladebiter og bland inn. Legg ca. en toppet spiseskje med fyll på hver kjeks og legg en ny kjeks på toppen.

Sett sandwichene i fryseren i ca. en time. Husk at disse kan oppbevares i fryseren i en uke, men må da passes separat.

Avhengig av sjokoladekjeksen så bør ikke disse snacksene bidra med mer enn 120 kalorier hver.

Minimuffins(48 stk.)
1 pose ferdig muffinsmiks fra Toro (sjokolade)
Pisket kremfløte til topping (1 ss = 30 kcal)

Lag 48 muffins i små former istedenfor 16 stk. Topp med pisket kremfløte om ønskelig.

En servering = 3 muffins = 148 kalorier.

Rispudding
0,5 dl kald grøt
0,32 dl pisket kremfløte
Litt rød saft (0,2 dl =10 kcal)
1 valnøtt til «pynt»

Bland ferdig, kald grøt og pisket kremfløte. Lag litt tynn rød saft og hell over, for eksempel Nora sin rips og bringebærvariant.

I servering = 170 kalorier (+ ev. valnøtten =20 kalorier)

Smått og raskt
6 skiver Galiamelon (100 kcal)

eller...

6 ruter Dronningsjokolade (126 kcal)

eller...

18 jordebær (90 kcal)

Din favorittdessert...
Husk på at du kan spise det du vil, med måte. Antall kalorier i din favorittdessert kan du sjekke på en kostholdstjeneste som Somebody. Du kan også sjekke hvor mange kalorier du skal ha i deg pr. dag samt hvor mange kalorier du faktisk spiser i dag.

Vekt henger nøye sammen med kosthold, og skal du ned i vekt før bikinisesongen starter, er det kostholdet du må endre først.

Når du har fått satt sammen en fornuftig kosthold, kan du påvirke vekt og kropp ytterligere ved hjelp av trening, men treningen har liten effekt om du fortsetter å spise feil.

Den gode nyheten er at du ikke trenger ikke kutte desserten, men heller forsyne deg med mindre porsjoner. Husk også på at dersom du kutter 500 kalorier p. uke, så går du ned 0,5 kg på den samme tiden.

Klikk her for å lære mer om Somebody og kosthold.

(Kilde: Womenshealthmag.com)