Nettavisen.no

Tjenester

Dette er tidenes publikumssport

Action, raske biler, korte heat. Martin Schanche og Petter Solberg. Ikke rart rallycross er og blir en publikumssport.

Fakta: VM-rundene i rallycross 2015

Klikk for å åpne faktaboksen
 

26. APRIL – MONTALEGRE, PORTUGAL

3. MAI – HOCKENHEIMRING, TYSKLAND

17. MAI – METTET, BELGIA

24. MAI – LYDDEN HILL, ENGLAND

21. JUNI – ESTERING, TYSKLAND

5. JULI – HÖLJES, SVERIGE

8. AUGUST – GP3R, CANADA

23. AUGUST – HELL, NORGE

6. SEPTEMBER – LOHEAC, FRANKRIKE

20. SEPTEMBER – BARCELONA, SPANIA

4. OKTOBER – ISTANBUL, TYRKIA

18. OKTOBER – FRANCIACORTA, ITALIA

29. NOVEMBER – SAN LUIS, ARGENTINA

Alle nordmenn elsker han. «Actionhelten» Martin Schanche er tøff i kjeften, og i løpet av sin 25 år lange karriere som rallycrossfører var han raskest på banen hele seks ganger under EM.

I dag har vi Petter Solberg, en energisk kar fra Spydeberg som tok tidenes første VM-seier da mesterskapet ble arrangert for første gang i 2014.

I fremtiden er det kanskje Andreas Bakkerud som går i fotsporene til Schanche og Solberg. Den 25 år gamle bergenseren tok en samlet 5. plass under fjorårets VM, og selv tittelforsvareren har innrømt at Bakkerud kan bli en hard nøtt å knekke under årets rallycross-VM.

Med så mange norske rallycross-stjerner er det kanskje ikke så rart at vi nordmenn har trykket sporten til vårt bryst, til tross for at den i mange andre land havner i skyggen av annen bilsport.

Renessanse

Her hjemme stilte vi mannsterke da den norske EM-runden i rallycross gikk av stabelen på Lyngåsbanen i Drammen. Opp til 20.000 tilskuere samlet seg for å se Schanche i sin hvite Ford Escort 420. Men mye endret seg da Schanche og andre legender ga seg, og da EM-runden ble flyttet fra Lyngåsbanen til Momarken forsvant medieinteressen.

I 2014 fikk sporten en renessanse da rallycross-VM ble arrangert for første gang. Både Peugeot, Ford og Volkswagen stilte med egne fabrikkteam under arrangementet. Petter Solberg stakk av med seieren sammenlagt, og i år har han unggutten Andreas Bakkerud som konkurrent.

Få med deg alle rundene

I år kan du se alle rundene fra rallycross-VM på Viasat Sport og Viasat Motor. Den første runden ble avholdt i Portugal i april, og den siste blir arrangert i Argentina i November.

Vil du ha tilgang til Viasat Sport?
Klikk her.