Nettavisen.no

Tjenester

Dette visste du neppe at mobilen kunne hjelpe deg med

- Jeg synes det er en så fin måte å bytte tjenester på, og du slipper å banke på døra til noen.

Vi har alle opplevd å sitte i knipa når vi mangler noe. Kanskje er du midt i kakebaksten når du innser at du mangler kjøkkenutstyret til å vispe kremen. Du har kjøpt maling og redskap til å male veggen bak sofaen, men så har du glemt å kjøpe maskeringsteip. Du har satt av tid til å endelig skru opp skapet du kjøpte på IKEA, men finner plutselig ut at drillen er ødelagt.

Løsningen er heldigvis ikke langt unna, selv om butikkene er stengt og du kvier deg for å ringe på hos naboene som du ikke kjenner. 

 Nysgjerrig på løsningen til dine hverdagsproblemer? 
Sjekk ut Nabohjelp her.

Marianne Hermansen (27) er en aktiv bruker av gratis-appen Nabohjelp. Appen skaffer deg stavmikseren til å vispe krem, maskeringstapen som hindrer søl på listene og drillen som gjør at du endelig kan henge klærne dine inn i et skap.

- Jeg har lagt ut innlegg på Nabohjelp-appen, både der jeg har spurt om hjelp og der jeg har tilbudt hjelp. Jeg får push-varsler på telefonen, og tenker at det er veldig hyggelig å kunne være den som hjelper noen andre, forteller Hermansen.

For det er nettopp det som er hele ideen bak appen, at naboer skal kunne spørre hverandre om hjelp og tilby hverandre hjelp, både om stort og smått. Det gjør Marianne i stor grad med sine naboer på Grünerløkka i Oslo.

- Jeg har lånt bort vaffeljern, stilt opp med vin til «desperate sjeler» etter stengt alkoholsalg og faktisk flettet en jentes hår i forbindelse med at hun skulle på Oktoberfest, sier Marianne.

Last ned Nabohjelp her.

- Slipper å banke på døra

Det Marianne liker best med appen er at man både kan være en tilbyder og selv spørre om tjenester. Selv trengte hun hjelp da skapdøren falt av og hun trengte nye skruehull.

- Jeg fikk en drøss med tilbud om å låne drill, men endte faktisk opp med å benytte meg av tips jeg fikk der i stedet.

En bruker rådet Marianne til å bruke tannpirkere av tre og knuse disse, for så å bruke en god dose med superlim og legge tremassen inn i det gamle skruehullet. Vipps, så hang skapdøren fast igjen med bidrag fra en ukjent, men behjelpelig nabo.

- Jeg synes det er en så fin måte å bytte tjenester på, og du slipper å banke på døra til noen. Her på Grünerløkka er det dugnadsstemning, men det skal likevel en del til før jeg banker på døra til naboen, sier Marianne.

Kan fungere godt som en «icebreaker»

Marianne har også lagt merke til at folk ofte bruker appen til å poste innlegg om funn av nøkkelknipper, hansker og andre ting rundt i nabolaget. Folk spør mye om bærehjelp, lån av verktøy, redskap og utstyr. Hun forteller at hun også har sett en nabo som har informert om innføring av beboerparkering i området.

- Han ville gjøre naboene sine oppmerksomme på dette, slik at ingen skulle få bot, sier hun.

Appen kan ifølge Marianne også fungere som en god «icebreaker».

- En gang lånte jeg bort noe så lite som en kortstokk til noen naboer som ville spille. Samtidig fikk jeg tilbud om å være med, ler Marianne.

Nabohjelp er utviklet av OBOS, men er en app for alle – uavhengig av om du er OBOS-medlem eller ei, bor i en OBOS-bolig eller ikke. Appen er tilgjengelig i hele landet, og kan brukes til alt fra å finne en hundepasser eller barnevakt, til å låne en parkeringsplass til helgebesøket eller kjøp og salg av ting – det finnes nesten ingen begrensninger for hva du kan spørre naboen om.

Last ned Nabohjelp her: