Gå til sidens hovedinnhold

Dør av kullsvidd nachspiel-mat

Her er brannfellene du må se opp for.

Det kan eksistere mange brannfeller i boligen din, men komfyren er hjemmets brannversting. Årlig starter minst 150 boligbranner på komfyren, og natt til søndag er tidspunktet flest mennesker omkommer som følge av tørrkoking.

– Det er lett å minimere risikoen for de såkalte nachspiel-brannene: Mye er gjort ved å velge mat som det ikke er nødvendig å varme. Dessuten vil jeg tro at det er lettere å smøre brødblingser enn å sjonglere med stekepanne, fett og høy varme på komfyren etter noen øl, sier fagsjef Terje Hagelund ved If Sikkerhetssenter.

Han forteller at tørrkokt mat kan bli så varm at det utvikles røykgasser som blant annet inneholder giftig karbonmonoksid. I store nok konsentrasjoner kan gassen føre til kullosforgiftning og død. Det kan også oppstå selvantenning som kan føre til brann som sprer seg raskt til fettet som er i kjøkkenviftefilteret.

Slik reduserer du risikoen for komfyrbrann

If Skadeforsikring anbefaler optiske røykvarslere som er seriekoblet – og å ha slukkespray lett tilgjengelig i stue og kjøkken, i tillegg til brannslukningsapparat. Du kan også gå til anskaffelse av en komfyrvakt som monteres i tilknytning til komfyren. Komfyrvakten gir et varsel dersom temperaturen over kokeplatene blir for høy, og de mest avanserte komfyrvaktene bryter også strømtilførselen til komfyren.

Ved å rengjøre kjøkkenventilatoren jevnlig for brannfarlig fett, kan du redusere risikoen for at brannen sprer seg raskt til avtrekkskanal og kjøkkeninnredningen.

Pipebrann

Pipebrann kan oppstå uten at du som boligeier vet om det. Pipa kan få små og store sprekker som utvider seg under fyring, og gjør at giftige gasser kan sive ut i rommet du oppholder deg i.

– Selv om de fleste pipebrannene har vært små og slukket av seg selv, øker de på sikt faren for husbrann og kullosforgiftning. Grunnen er at pipa gjerne blir alvorlig skadet av selv mindre pipebranner, påpeker fagsjef Terje Hagelund i If Sikkerhetssenter.

Særlig er det fuktig ved og liten trekk som kan føre til pipebrann. Da kan røyken omdannes til tjære som setter seg på innsiden av pipa. Når tjærebelegget tar fyr er brannen et faktum.

Slik reduserer du risikoen for pipebrann

God trekk, tørr ved og skikkelig fyr, er stikkordene ifølge Hagelund, og han påpeker at man heller kan justere ned trekken når veden har tatt ordentlig fyr.

– Det er selvsagt også svært viktig å feie pipa med jevne mellomrom. Hvor lang tid det bør gå mellom feiingene, avhenger av bruken, sier Hagelund.

Husk at du må kontakte brannvesenet dersom du skulle oppdage pipebrann, og at du ikke forsøker å slukke den selv.

Barnerommet er en brannfelle

Et branneksperiment If har gjort viste at norske barnerom inneholder svært mange gjenstander som kan avgi giftige gasser ved en brann, til tross for at det kanskje ikke fører til umiddelbar flammeutvikling. I gjenstander som plastleker kan det finnes over hundre forskjellige giftstoffer, som blant annet karbondioksid, karbonmonoksid og blåsyre, som kan være farlige og i verste tilfelle dødelige.

I lekekassene befinner det seg gjerne også elektriske leker. Det at disse gjerne ligger usystematisk sammen med andre leker kan blant annet føre til kabelbrudd og lysbue. Sammen med andre elektriske gjenstander som nettbrett, mobiltelefoner og spillkonsoller kan disse ved uforsiktighet utgjøre en stor brannfare.

Fleece er også et materiale som finnes i mange barnerom, enten det er klær, tepper eller kosedresser. Det man bør være obs på med fleece er at dette materialet er en form for plast som smeltes når det er i kontakt med flammer. Dette kan gi alvorlige brannskader dersom det er i kontakt med huden.

Slik reduserer du brannrisikoen på barnerommet

Ta en kritisk gjennomgang av klesskap og lekekasser. Vurder om du ønsker at barna dine skal bruke fleece i form av tepper og klær, og sørg for at elektriske leker ikke ligger «slengt» i lekekassa sammen med andre leker. Pass på at barna lader elektriske gjenstander når man er våken og tilstede i huset.

- Det aller viktigste når det gjelder brannsikkerheten i forhold til barn er at man gjør dem oppmerksom på hva som skal gjøres dersom brann skulle oppstå, sier Sigmund Clementz, kommunikasjonsrådgiver i If Skadeforsikring.

Han råder familier til å ha en årlig brannøvelse, og prate med barna om brann, men uten å skremme dem.

- Det er ekstra viktig at man avtaler møtested med barna, for eksempel at man går til postkassa dersom det begynner å brenne. Det har skjedd flere ganger at foreldre har gått inn igjen i huset og omkommet fordi barna for eksempel har stått på andre siden av huset, sier Clementz.

Røykvarsler er også en selvfølge på hvert barnerom. Helst optisk røykvarsler, og seriekoplet med de andre varslerne i huset.

Farlig batterilading

De siste årene har batteriladere vært medvirkende årsak til flere titalls boligbranner. Årsaken kan blant annet være at hele 70 prosent av oss lader mobiltelefonen vår mens vi sover.

– Bare lad når du er våken og til stede, det være seg mobiltelefoner, PC-er, nettbrett, barbermaskiner og tannbørster. Det er ett av de viktigste rådene vi gir nå som det kryr av ladere og dockingstasjoner i en vanlig bolig, sier fagsjef Ronny Tande ved If Sikkerhetssenter.

Slik reduserer du brannrisikoen ved lading av elektronisk utstyr

Ikke lad om natten eller når du ikke er hjemme. Hvis du likevel gjør dette er det viktig at du påser at det du lader ikke står i nærheten av noe brennbart.

Pass på at PC-en får luft. Blir den stående påslått i sofaen eller en myk seng, skal det ikke så mye til før kjølevifta får problemer. Ved overoppheting kan dette i verste fall føre til ulmebrann.

Boligsjekk

Roy Malmo Nilsen er direktør i Anticimex, selskapet som gjennomfører boligsjekken hos If-kunder med If Super Husforsikring. Malmo Nilsen forteller at det kan skjule seg mye under overflaten som kan avsløres i en boligsjekk.

- Det er overraskende mange som slurver med sikkerheten. De drøyeste funnene er åpenbare feil som hjemmesnekret sikringsskap, som er direkte livsfarlig, sier Malmo Nilsen.

Andre «klassikere» som blir oppdaget under boligsjekken er ifølge Malmo Nilsen taklekkasjer og sopp- og råteskader. I tillegg kan slurv som teiping av vannrør og avløp, og feil bruk av skjøteledninger forårsake store skader på boligen din.

Slik oppdager du brannfellene

If Skadeforsikring er det eneste forsikringsselskapet i Norge som tilbyr en boligsjekk som en del av en forsikring. Under boligsjekken går en autorisert fagmann fra Anticimex gjennom huset ditt og tar for seg 120 punkter totalt. Du vil få en rapport som gir deg gode råd om boligens tilstand og hva du eventuelt bør reparere og oppgradere for å unngå fremtidige skader.

I tillegg til boligsjekken får du flere fordeler om du har If Superhusforsikring . Du får en av markedets beste husforsikringer som inkluderer utvidet dekning for alle typer vannskader, følgeskader av håndtverkerfeil, sopp- og råteskader og skadeverk av dyr og innsekter.

Les mer om If bolisjekken her.

Reklame

Her kan du levere Eurojackpot