Nettavisen.no

Tjenester
Foto: Bjørnflaten, Thomas (SCANPIX)

Drikk øl istedenfor brus

Kjøre bil, ikke lysten på alkohol eller kaloribevisst. Øl kan være et sunt alternativ.

På sommeren er vi kanskje mer opptatt av kiloene enn ellers, og da er det kaloriene som teller. Kalorier vi ikke forbrenner, blir til ekstra kilo kroppsvekt. Dette gir oss all mulig grunn til å skaffe oss litt smart kunnskap, og velge bedre alternativer til sommermaten.

- I en halvliter sukkerbrus, er det 210 kalorier, opplyser ernæringsfysiolog Camilla Andersen i kostholdstjenesten Somebody.

Klikk her for å lese mer om Somebody

- En tilsvarende mengde alkoholfritt øl inneholder 90 kalorier. Hvis det blir to-tre halvlitere i løpet av en hyggelig kveld, er det lett å regne seg fram til hva man kan spare kroppen sin for.

Alkoholholdig øl fremfor vin
Velger du vanlig øl med alkohol, så inneholder en halvliter 200 kalorier. Det er fortsatt mindre kalorier enn i 0,5 l brus, og mye mindre kalorier enn i vin (220 pr 0,3 l).

Kalorier i kjøpevann
Hva med vann og Farris?

- Vann vil alltid være den beste tørstedrikken, bekrefter Camilla, - men vær klar over at kjøpevann og Farris med tilsatt smak, kan inneholde kalorier. Jeg anbefaler alle å sjekke drikkevarene, for eksempel på somebody .

Her kan man både søke opp både egne og barnas favoritter, og sammenligne innholdet med annen drikke, og kanskje finne fornuftige alternativer.

Saft, øl og pølser
Camilla nevner ivrig noen flere eksempler.
- I saft med kunstig søtning er det 5 kalorier i en halvliter, 170 kcal i en halvliter vanlig saft, 125 kcal i en halvliter lettøl og altså 200 kcal i en halvliter pils.

Det er med andre ord ikke mye kunnskap som skal til, for å unngå å legge på seg. Og når man vet at det kan være ca. 140 kalorier i én grillpølse, øker lysten til å redusere kaloriene i det man drikker.

- Det er lettere å kose seg, når man vet at man ikke blir tykk av det, avslutter Camilla Andersen.

Forøvrig viser oversikten i www.somebody.no at grillpølsene som finnes på det norske markedet, inneholder fra 70 til over 300 kalorier pr. stk., så det er vel verdt å sjekke sine egne favoritter.

100 kalorier på 1 time
Det tar en drøy time å gå av seg hundre kalorier. Hvis man går raskt. Et daglig kaloribehov for en stillesittende kvinne, er ca. 1800. For en stillesittende mann ca. 2200.

Kunnskap om kaloriinnhold, gir vektkontroll. På www.somebody.no kan du leke detektiv med maten og gi deg selv et godt kosthold basert på det du selv liker. Med egen måltidskalkulator setter du sammen dine daglige måltider, og passer samtidig på at du ikke får i deg unødvendige kalorier.

Klikk her for å lese mer om Somebody

Les også:
Slik blir du naturlig slank
12 kostholdsfeil nordmenn gjør
Unngå kaloribombene på grillen