Våre beste opplevelser er som regel de som tilfredsstiller både kropp og sinn på samme tid. Men gjelder det også når det kommer til lykke? Er det slike opplevelser som gjør oss lykkeligst?

I en undersøkelse publisert i «Science», ble det avdekket at en skremmende stor del av tankene våre, nesten hele femti prosent, er opptatt med andre ting enn den handlingen vi faktisk holder på med. Overraskende nok gjaldt dette også for morsomme aktiviteter. Men er vi da lykkelige?

Dette ønsket psykologene Matthew Killingsworth og Daniel Gilbert fra Harvard å finne ut av.

Les også:
Lær å snakke flytende engelsk


Slik forbedrer du hukommelsen

«Experience sampling»
For å kunne avdekke dette var Killingsworth og Gilbert nødt til å bruke en metode som måler menneskene mens de handler, bedre forklart under navnet «experience sampling». Ideen bak metoden er enkel. Man må spørre mennesker, uten forvarsel, på forskjellige tider av døgnet om hva de gjør, og hva de tenker på. I dette tilfellet ble det brukt en iPhone med en spesiell applikasjon til målingen.

Dersom man gjør dette med et utvalg mennesker, over en tidsperiode, så sitter man til slutt igjen med mange kvantitative portretter av en gruppe mennesker. Da vil det være mulig å finne mønstre som kan fortelle oss noe om når vi er mest lykkelige.

Vi er lykkeligst..
Man skulle kanskje tro at mennesket var lykkeligst når tankene vandret, og man kunne drømme om hyggeligere ting, mens man utførte kjedelige og nødvendige oppgaver. Det stemmer ikke overens med resultatene i undersøkelsen til Killingsworth og Gilbert.

Ifølge undersøkelsen kom det klart fram at mennesket er lykkeligst når han eller hun faktisk tenker på oppgaven for hånd, eller arbeidet man utfører. Med andre ord så er vi mest lykkelige når tanke og handling stemmer overens med hverandre.

Det hadde ingen ting å si hva slags oppgave man holdt på med - den samme regelen gjaldt for alle, enten man var på en reise jorden rundt, eller hjemme og strøk en skjorte.

2250 personer deltok i undersøkelsen, som resultatet er basert på.

Tren deg lykkelig
Kan man da bli lykkeligere ved å tvinge seg selv til å tenke mer på handlingen man utfører? Det skal være mulig, men det er enklere sagt enn gjort, fordi hjernen mest sannsynlig vil forsøke å jobbe mot oss i våre forsøke på dette. Samtidig må vi klare å bryte ut av våre gamle vaner.

I undersøkelsen avdekket man altså at nesten 50 prosent av tankene våre var opptatt med andre ting, enn å fokusere på oppgaven for hånd, så her har vi litt å jobbe med.

Fokus på fokus
Å trene opp vår evne til å konsentrere oss, er noe vi kan gjøre, som vil gjøre oss bedre til å tenke på det vi gjør.

«Mennesker med høy evne til å fokusere, reduserer stressnivået og oppnår ofte mer i livet», uttalte Frank Wedde, grunnlegger av Hjerneklubben.no, i en tidligere sak på Nettavisen.

«Vår evne til å fokusere påvirker nemlig alt, fra våre tanker og vår atferd, til rett og slett hvor lykkelige vi er. På lik linje med andre ferdigheter, kan denne evnen trenes opp, både på det mentale og fysiske plan.»

Les også: Slik får du bedre konsentrasjon

Vil du ta kontroll over hvor godt du skal ha det i livet, og jjobbe med å øke din konsentrasjonsevne? Ønsker du en mer effektiv hjerne, samt å bli smartere og forbedre din IQ? Da er Hjerneklubben.no stedet for deg. Hjerneklubben.no ble lansert sommeren 2009, og har i dag flere tusen medlemmer som er opptatt av mental hygiene, og ser fordelene ved å trene hjernen og forebygge alderssykdommer.

Nylig lanserte Hjerneklubben 5 nye spill for fokustrening!

I tillegg til å få økt konsentrasjon og forbedret fokus lærer medlemmene på Hjerneklubben hvordan de skal forbedre hukommelsen, akselerere læringen ytterligere, forbedre matematikkferdighetene, og øke sin IQ ved hjelp av morsomme spill og teknikker.

I tillegg kan du lære seg språk med programmet «Språksprint», og forbedre dine geografikunnskaper med programmet «Geografimester». Og mye, mye mer.

Prøv et gratis demospill her!

(Du må installere Silverlight for å spille. Følg instruksjoner!)

Hjerneklubben gir en garanti om å doble hukommelseskapasiteten til sine medlemmer i løpet av en uke, hvis ikke blir medlemsavgiften refundert.

Les mer om Hjerneklubben på Hjerneklubben.no

Hjerneklubben er et samarbeid mellom Memolife og Nettavisen, og er en medlemstjeneste.

Som medlem av Norgespasset får du prøve Hjerneklubben gratis i to uker! Les mer her!

(Kilde: Scientificamerican.com)