Gå til sidens hovedinnhold

Du kan påvirke hjernen

Ny forskning viser at du kan forandre hjernen din på bare 8 uker.

At vi har mulighet til å endre og påvirke hjernen vår vet vi allerede, men at det kun skal åtte uker med trening til, før man kan se fysiske forandringer i hjernen, er nytt.

Dette er resultatet av en ny studie utført av Britta Hölzel, ved Massachusetts general hospital, hvor man har undersøkt mediterende forsøkspersoner, og deres hjerner.

Slik blir du et huskegeni

Prøv et gratis hjernespill her!

Påvirker stress, empati, selvfølelse og hukommelse
Forskerne tok MR-bilder av hjernene til 16 forsøkspersoner, som skulle innføres i meditasjonens verden, to uker før forsøket startet, og to uker etter at det var ferdig.

I gjennomsnitt mediterte forsøkspersonene 27 minutter hver dag i de 8 ukene.

Etter at testperioden var over, fant man målbare endringer i hjerneområder som er sentrale for stress, empati, selvfølelse og hukommelse, hos forsøkspersoner som hadde praktisert såkalt «mindfulness meditation». «Mindfulness meditation» kan på norsk oversettes til oppmerksomt nærvær.

«Det er fascinerende å se hjernens formbarhet, og at vi ved å meditere, kan spille en aktiv rolle i å endre hjernen, og øke vår livskvalitet og velvære», sier forsker Britta Hölzel, i en pressemelding.

Senker stressnivået med «mindfulness»
Meditasjonsformen «Mindfulness», søker å senke stressnivået ved å komme i kontakt med øyeblikket, gjennom for eksempel å fokuserer på pusten eller stemningen.

Etter forsøkets slutt, så forskerne at tettheten i hjernemassen hadde økt blant annet i hippocampus - et område som betyr mye for læring og hukommelse. I tillegg spiller hippocampus også en rolle i medfølelse, selvbevissthet og stress.

Forsøkspersoners egne rapporteringer av å ha fått redusert stress, sammenfalt med en redusert hjernemassetetthet i området amygdala etter de åtte ukene, mener forskerne. Amygdala er en del av hjernen som blant annet er knyttet til stress og angst.

Lær spansk med ny metode!

Effektiv hjerne med Hjerneklubben
Ønsker du å trene hjernen til å bli mer effektiv? Kanskje forbedre hukommelsen og øke ditt fokus? Da er Hjerneklubben.no stedet for deg.

Hjerneklubben ble lansert i 2009, og har i dag flere tusen medlemmer som er opptatt av mental hygiene, og ser fordelene ved å trene hjernen og forebygge alderssykdommer. I tillegg kan man trene opp sine matematikkferdigheter, lære språk, bli bedre i geografi og mye, mye mer.

Les mer om Hjerneklubben.no her.

Test din hukommelse på Hjerneklubben!

Hjerneklubben gir en garanti om å doble hukommelseskapasiteten til sine medlemmer i løpet av en uke, hvis ikke blir medlemsavgiften refundert.

(Kilde: Forskning.no/ Psychiatry Research: Neuroimaging)

Reklame

Mobilselskap kutter prisene - sjekk hvor mye du sparer