Nettavisen.no

Tjenester

Dykk sikkert

Klar for dykkerferie? Her får du noen nyttige tips om hvordan du kommer deg trygt hjem igjen.

(SIDE2):Mange følte sikkert intens uhygge om de så filmen «Open Water» på kino eller DVD. Her følger vi et par som vil bort fra en stresset hverdag og heller slappe av med dykking i ferien.

Det ender med forferdelse da de to blir gjenglemt av dykkerbåten sin og driver ut mot det store hav. Denne skrekkfilmen bygger på en sann historie, men er lagt til et hvilket som helst dykkersted i verden.

Dykking er fortsatt en aktivitet som innebærer risiko, men med noen enkle grep trenger verken du eller familien din å engste seg nevneverdig.

Her er noen nyttige sikkerhetsrutiner å ta med seg på turen:

  • Sjekk alltid om dykkersenteret du har tenkt å bruke innehar en form for godkjennelse. Det samme gjelder for kvalifikasjonene til de instruktørene som vil ledsagende deg under dykket. Skulle det være noen uklarheter er det bare å spørre om å få se de relevante dokumentene.
  • Legg gjerne merke til hvordan standarden på renslighet og orden er i lokalene til dykkersenteret når du først ankommer. Det samme gjelder for kundeservicen - for et effektivt og hygienisk foretak er antagelig et som også dykker sikkert.
  • Test alt dykkerutstyret du leier før du forlater senteret, og ikke p å vei ut til dykkets startsted.
  • Tegn på dårlig vedlikehold og potensiell fare inkluderer luft fra tankene som smaker olje og ventilsett på en regulator som setter seg fast.
  • Sjekk om det er en detaljert briefing før dykket og at dykkerne deles inn i par, slik at alle får seg en buddy. På den må ten må det igjen gjennomføres en buddysjekk av alt utstyret før man forlater båten.
  • Av sikkerhetsmessige grunner kan det være greit å presentere seg ettertrykkelig for dykkerlederen på båten. På den måten husker han deg, om noe skulle gå galt.
  • Sjekk at din gruppe ikke består av mer enn åtte dykkere på hver guide.
  • Vær sikker på at en båt alltid følger med på dykket til enhver tid.

(Kilde: Times Online)