Nettavisen.no

Tjenester
(Thinkstock.com)

Er frokosten din god nok?

Finn ut om din frokost er sunn nok, og om du får i deg de næringsstoffene du skal.

Vet du egentlig om det du spiser til frokost er godt nok? Sunt nok og inneholder alle de næringsstoffene den skal? Vi vet at vi skal velge frokostblandinger med lite sukker, men hva mer?

Hva karakteriserer en god frokost, og hvordan kan vi forsikre oss om at vi får i oss det vi skal? Vi har bedt ernæringsfysiolog Camilla Andersen, som står bak nettjenesten Somebody, om å vurdere tre forskjellige typer frokost for oss.

Kroppens behov
Hvis vi tar utgangspunkt i at kroppen trenger både proteiner, karbohydrater og sunt fett, og at fordelingen på en middagstallerken skal være 1/3 kjøtt/fisk, 1/3 grønnsaker og 1/3 korn/ris/poteter, så kan man nok si det samme for andre måltider også.

Følger man Fedons anbefalning med fokus på lavkkarbo, så skal tallerkenen bestå av 2/3 lavglykemiske karbohydrater (belgfrukter, grønnsaker, hele korn, frukt og bær), i steden for de mer kjente karbohydratene som kommer fra kornvarer, poteter og ris.

Hovedfokuset bør være på variasjon, grove kornprodukter, rent kjøtt, hvitt framfor rødt og mye frukt og grønnsaker.

D-vitaminmangel
- I Norge spiser vi variert, og får stort sett i oss alle vitaminer og mineraler vi skal, sier Andersen. - Det eneste er D-vitaminmangel som noen kan få for lite av, fordi få matvarer er gode kilder til det (fet fisk, tran og ekstra lett melk, margariner....). Noen kvinner har også for lite jern, men dette skal man heller ikke har for mye av, så må kun tas som tilskudd dersom man har avklart med lege.

3 forskjellige frokoster
For å konkretisere har vi altså bedt eksperten vurdere de tre følgende frokostene:

Frokost 1:
Kelloggs K
Et glass appelsinjuice

Ekspertens kommentar:


Dette er en frokostblanding med mye sukker i forhold til andre (Står 0 g i tabellen, fordi den viser kun tilsatt sukker.). Det er 17 g sukkerarter per 100 g. For å bli merket med nøkkelhull må det være under 13 g. Det er lite fiber (2.5 g per 100 g, mens for å få nøkkelhullmerke er grensen minst 6 g).

Det er altså mange frokostblandinger som er «sunnere» enn denne, men det betyr ikke at man ikke bør spise det hvis man liker det. Bare avpasse mengde og hyppighet. Ikke en frokostblanding til daglig bruk.

Frokosten totalt har ellers et passe kalorinnhold for en kvinne. Savner grønnsaker. Hva med å knaske en gulrot til slutt?

Et glass juice om dagen inngår som en av de to fruktenhetene som anbefales i «5 om dagen». Vær også obs på at juice har mer kalorier enn feks melk, så et glass om dagen er nok.

Frokost 2:
To knekkebrød med skinke, ost og tomat
Et glass ananasjuice

Ekspertens kommentar:
Her er det litt lite kalorier. To knekkebrød tilsvarer ca en brødskive i kalorier. Kan for eksempel blande en smoothie i tillegg, så blir det litt mer metthet i måltidet. Egg er også et supert pålegg som bidrar med mange forskjellige næringsstoffer og som kan brukes på mange måter (eggerøre, hardkokt, bløtkokt, omelett....)

Frokost 3:
Yoghurt
En banan
Smoothie

Ekspertens kommentar:


Skyr har 3 ganger så mye proteiner som yoghurt, så den er bra. Kalorimessig et bra måltid, men litt mye frukt. Bytt gjerne ut bananen med en gulrot.

På kostholdstjenesten Somebody kan du sjekke innholdet i flere frokoster og de fleste matvarer.

Opptatt av vekt?
Hvis man er opptatt av vekten, er det også fornuftig å sjekke kaloriinnholdet. SomeBody-kalkulatoren viser at det det er fra 20 til 90 kalorier i èn spiseskje smøreost. Og at det er fra 4 til 66 kalorier i èn ss syltetøy.

- Dagsbehovet av kalorier(kcal) for en stillesittende kvinne er ca 1800 - 2000, mens det for en mann ligger på 2300 - 2500, forklarer Camilla. - Merk at dette er veldig individuelt og avhenger blant annet av andel muskler og økt aktivitetsnivå.

- På bakgrunn av dette kan jeg anbefale inntak av kalorier, fordelt slik: 20 % av kcal til frokost, 20 % til lunsj, 30 % til middag, 20 % til kveldsmat og 10 % til mellommåltider.

Lettere men ikke «light»
Du kan også spare mange unødvendige kalorier på å velge lettere varianter. Med lettere snakker vi ikke om «light» - produkter med kunstige tilsetninger, men matvarer hvor fettinnhold og sukkerinnhold er redusert.

Se kritisk på frokostmaten og se om det det går an å finne alternativer med færre kalorier, mindre tilsatt sukker og mer fiber og proteiner.

På kostholdstjenesten Somebody kan man hente opp en liste over f.eks. juice eller leverpostei og se hvilken plass «din» leverpostei kommer på. 1 ss leverpostei inneholder fra 26 til 61 kalorier. Små tall, men i løpet av et år kan man spare kroppen sin for mange ekstra kilo.

Bli bevisst på hva du spiser
Ønsker du kontroll over hva du/familien får i deg/dere av karbohydrater, tilsatt sukker, proteiner, fett og kalorier? Da er kostholdsprogrammet SomeBody.no noe for deg.

Her finner du næringsinnholdet i alle matvarene du bruker, og kan lett se hvor kalorifellene er. Ved å rangere og sammenligne er det enkelt å finne gode alternativer, som vil gi deg et sunnere kosthold og føre til en naturlig vektreduksjon.

Somebody har også egne barnesider, med mange gode hverdagstips for småbarnsforeldre, både når det gjelder hverdagsmat, bursdager, kresne barn og hvordan få i barnet nok jern .

I tillegg til en unik sukkerkalkulator som forteller deg hvor mye sukker det er i maten barnet ditt får å spise.

Klikk her for å lese mer om Somebody

Spar penger!
Som medlem av Nettavisens fordelsklubb, Norgespasset, får du abonnement på Somebody til rabattert pris. Les mer her!