Nettavisen.no

Tjenester
(Crestock.com)

Er han eller hun den rette?

Unge i dag er kjærester i årevis uten å ta forholdet et steg videre, fordi de er usikre på om de har møtt den rette.

Du har sikkert sett noen av de skikkelig romantiske filmene, og tenkt at slik skal vel du også oppleve en dag - virkelig ekte kjærlighet. Venner har fortalt deg at når du er sammen med rett partner, vil du føle det på kroppen, om dette er noe livsvarig eller ikke.

Allikevel er mange sammen med en kjæreste i årevis, uten å noen gang bli helt sikker på om han eller hun er den rette. De koser seg i hverandres selskap, men klarer altså ikke å ta det store spranget, å bestemme seg for at dette er vedkommende man vil dele livet med.

Finn en partner på Norges største datingsted på nett!

For strenge krav
Rådgiver og psykolog Dr. Linda Young sier i en artikkel i HappenMag.com at mange forhindres av sine egne krav og forestillinger til hvordan en partner skal være og hvordan et forhold skal fungere. Hvis ikke partneren lever opp til denne listen med punkter, så tør man ikke inngå noen ekteskapspakt, samboeravtale e.l.

Young påpeker at de færreste vil finne seg noen som oppfyller alle disse kravene, og derfor lever mange alene. I tillegg blir mange veldig kresne etter å ha bodd alene i årevis, og etter hvert blir nettopp denne standarden de har opparbeidet seg, normalen.

Ikke hardt nok
Young påstår også at de fleste av oss ikke prøver hardt nok.

«Mange fokuser ikke hardt nok eller lenge nok på det som virkelig får et forhold til å fungere over tid. Det å kunne tilgi, og det å lære og akseptere andres feil eller små irriterende vaner, er vanskelig. Allikevel er det viljen til å akseptere, overse og inngå kompromisser som er viktig», minner Young oss på.

Maksimere eller akseptere
Young forteller om to typer mennesker - de som ikke tør å slå seg til ro med noen fordi de tror at det alltid finnes noe bedre rundt neste sving, og de som klarer å akseptere en person til tross for hans eller hennes feil. De sistnevnte velger heller å fokusere på de fine kvalitetene til sin partner, og aksepterer samtidig at vi alle har feil, og at ingen er perfekte.

Høye garder
En annen utfordring Young peker på, er det faktum at vi i dag slår oss til ro senere, og at vi dermed har levd flere år alene, med bare oss selv å ta hensyn til. Samtidig har vi lært å passe på oss selv, og bygget opp en gard eller et gjerde rundt oss, for å beskytte oss mot det å bli såret, farer og så videre. Vi vet av erfaring at de fleste forhold man har i tidlig alder ender med et brudd, og av den grunn våger vi heller ikke å åpne oss helt opp, og satse.

I tillegg har vi blitt veldig selvstendige og er opptatt av at våre meninger, verdier og interesser skal ivaretas. Young forteller om amerikanske Laurel som hadde vært sammen med kjæresten sin i syv år, uten å klare og avgjøre om han var den hun ville gifte seg med.

«Til slutt bestemte Laurel seg for å se for seg et liv uten sin kjære, og tenkte nøye på hvordan hun ville like det», forteller Young. «Først da ble det klart for henne at hun jo ikke ønsket å leve uten han i det hele tatt. Åtte år senere er de godt gift og venter sitt andre barn».

Les også: Få hjelp til å finne den rette

Verdiene er viktig
Å forestille seg livet uten din partner, er en god teknikk for å finne ut om vedkommende er noe for deg eller ikke. På denne måten blir ikke de små kriteriene så viktige, men fokuset holdes på de store verdiene, og det er de Young mener det må fokuseres på, når man skal vurdere sin partner.

«Om han eller hun liker å gå lange turer i skogen, eller gå på kino, er egentlig ikke så viktig. At dere derimot deler de samme verdiene, har samme religion og kulturelle bakgrunn, vil nok bety mer i det lange løp.»

Kropp teller
Young sier også at kropp og utseende teller, og at du ikke kommer til å utvikle begjær om du ikke tenner på partneren i utgangspunktet. Samtidig er hun redd for at mange går rundt med en gammeldags forestilling om at det bare finnes én der ute, som er ment for hver og en av oss, og at mange ikke tør å slå til, fordi de venter på en magisk følelse som de aldri kommer til å oppleve.

Hun avslutter med å understreke at svaret finnes i din egen bakgård. Deler dere de samme verdiene, er det altså verdt å satse.

Her møter du din drømmepartner i kveld!