Nettavisen.no

Tjenester
Mange nordmenn får for lite sol, noe som gir mangel på D-vitamin.
Mange nordmenn får for lite sol, noe som gir mangel på D-vitamin. (Thinkstock.com)

Får du nok sollys?

Halve Norge får for lite D-vitamin. Men det finnes råd.

Dette er et annonsebilag for Solskinnsvitaminet.

Det er livsviktig å få i seg nok D-vitamin, men så mye som halvparten av oss gjør ikke det. Det bekymrer helsemyndighetene.

Nasjonalt råd for ernæring skriver følgende i sin rapport «Tiltak for å sikre en god vitamin D-status i befolkningen»:

Vitamin D dannes i huden når den utsettes for sollys. Når soleksponeringen blir for liten, er vitamin D-inntak fra kosten avgjørende for å opprettholde god status. Det er få matvarer som inneholder vitamin D. Fet fisk, tran, vitamintilskudd og spisefett tilsatt vitamin D er de viktigste kildene.

Blant de som spiser lite fet fisk, lite matvarer tilsatt vitamin D og som ikke tar vitamin D tilskudd, er inntaket av vitamin D så lavt at det kan føre til utilfredsstillende vitamin D-status, dersom de ikke produserer nok vitamin D ved solbelysning av huden.

I rapporten nevnes videre at følgende grupper bør være ekstra nøye med å få tilført nok D-vitamin:
*Eldre
*Tenåringer
*Ikke-vestlige innvandrere

Prøv vitamintilskudd gratis
Kosttilskuddet Solskinnsvitaminet er en enkel og praktisk måte å sikre at du får tilført nok av dette viktige vitaminet. Nå kan du prøve Solskinnsvitaminet gratis i to måneder. Dagsdosen er 1 tablett, som inneholder 10 mikrogram vitamin D3.

Les mer om Solskinnsvitaminet her!

Dette gjør D-vitamin

Immunforsvaret
Mennesker med lavt D-vitamininnhold i kroppen plages mer av forkjølelsessymptomer enn de med normalt innhold. Du kan derfor holde deg friskere om du får nok D-vitamin.

Skjelett og benbygning
En annen viktig funksjon som D-vitamin har er å sikre opptaket av kalsium i tarmen. I tillegg regulerer den kalsium og fosfat i blodet. Kalsium og fosfat er viktig for normal og sterk dannelse av skjelett og tenner.

Musklene
Mangel på vitamin-D kan lede til svakere muskler. Det er en vitenskapelig anerkjent sammenheng mellom inntak av vitamin D og opprettholdelsen av en normal muskelfunksjon.

Klikk her for å prøve Solskinnsvitaminet gratis