Nettavisen.no

Tjenester
(Thinkstock.com)

Finn arbeidsfokuset etter juleferien

Tøft å begynne på jobb igjen? Her er tipsene fra hjernetrimekspert, på hvordan man lettest får hjernen i riktig fokus.

Mange opplever overgangen fra feriens late dager tilbake til hverdagen, som tøff. Vi har sovet lenge om morgenen, hygget oss med familie og juleselskap, og kanskje har det blitt noen sene kvelder. Når hverdagen nå er her igjen, innskrenkes friheten, og vi må innrette oss i forhold oppgavene vi har på jobb og skole.

Enklere overgang?
Vi kan allikevel glede oss over at solen har snudd og det går mot lysere tider, samt at vi endelig kan spenne på oss skiene og nyte fine turer i skog og mark.

Men kanskje er det mulig å få litt hjelp, til raskere å finne tilbake til hverdagsmoduset. Vi har hentet frem tipsene fra hjernetrim-ekspert og gründer av Hjerneklubben.no, Frank Wedde, som han ga til Nettavisens lesere etter sommerferien, men som er like aktuelle etter hver eneste ferie.

BTE
«Når man kommer tilbake fra ferien, kan det lønne seg å «tøye ut hjernen» fra feriemodus», forklarer Wedde. «Til det kan man bruke en enkel metode vi kaller BTE, og som står for aktivitetene; beskriv, tolk og evaluer.»

Doble hukommelsen på 1 uke!

Kom i gang
«Begynn med å hoppe to skritt tilbake, eller i dette tilfellet tilbake til før juleferien, og beskriv for deg selv det du jobbet med, helt enkelt. Deretter kan du tolke det som har skjedd og hva det har ført til. Helt til sist kan det være en god idé å evaluere egeninnsatsen, for på den måten å kunne se forbedringer eller gi seg selv ros, og på den måten få energi til å forsette med prosjektet.»

10 tips for en velfungerende hjerne

Varm opp hjernen
Når du så har fått oversikten over oppgavene, er det på tide å varme opp hjernen. Wedde forklarer hvordan det skal gjøres.

«Hjernen vår er delt inn i de tre delene; reptilhjernen, pattedyrhjernen og menneskehjernen – og alle tre må være varme for at hjernen skal kunne jobbe best mulig.»

«Reptilhjernen fungerer best når vi befinner oss i trygge omgivelser, pattedyrhjernen når vi er glade og lykkelige, og menneskehjernen idé den får slippe fantasien løs samtidig som den får være strukturert. Etterstreb derfor disse tilstandene så godt det lar seg gjøre.»

Lær spansk på rekordtid

- En ting av gangen
«En annen ting som kan være bra å huske på, er at man jobber best når man fokuserer på en ting av gangen», påpeker Wedde. «Hjernen er som datamaskinen på dette området, og må «rebootes» når man skal i gang med noe nytt. Hopper du derfor fra oppgave til oppgave, uten å fullføre, kaster du bort mye verdifull tid på nettopp det.»

Grep i forkant av ferien
Om man ønsker å forberede seg på tilbakekomsten neste gang man har ferie, sier Wedde at det er enkelte grep man kan ta i forkant, for at overgangen skal gå lettere når man kommer tilbake.

«Ferieslutt kommer som regel som julekvelden på kjerringa, så sett deg noen enkle og realistiske mål for hva du vil oppnå i ferien. Det er lettere å akseptere at ferien er over, hvis man kan krysse av for at man har fått opplevd det meste av det man ville» sier Wedde.

Fokus på hjernen
Hjerneklubben.no ble lansert i 2009, og har i dag ca to tusen medlemmer som er opptatt av hjernen og mental hygiene, samt ser fordelene ved å trimme hjernen og forebygge alderssykdommer.

På hjerneklubben kan medlemmene ved hjelp av morsomme spill og teknikker:

* Forbedre hukommelsen
* Akselerere læringen
* Forbedre sitt fokus
* Øke sin IQ
* Forbedre matematikkevnene
*Lær språk raskere
* Øke geografikunnskapene
*. og mye annet.

Prøv et gratis demospill for hukommelse her.
(For å spille må du ha Silverlight installert på din datamaskin. Silverlight kan lastes ned gratis her.)

Garanterer dobbel hukommelseskapasitet
Hjerneklubben gir en garanti til nye medlemmer om å doble hukommelseskapasiteten i løpet av en uke. Hvis ikke blir medlemsavgiften refundert.

Les mer om Hjerneklubben på Hjerneklubben.no

Hjerneklubben er et samarbeid mellom Memolife og Nettavisen, og er en medlemstjeneste.

Er du medlem av Nettavisens fordelsklubb? Få to uker gratis!