Lavkarbodebatten har roet seg og folk spiser det de spiser.

De fleste har i hvert fall gjort seg opp en mening om hvordan de vil spise, for denne gang.

Øker forbrenningen
Nå kommer en ny forskningsrapport som igjen taler varmt for lavkarbokostholdet, eller i hvert fall til en viss grad, kan man lese på forskning.no

Det viser seg nemlig at lavkarbo og kosthold bestående av matvarer med lav glykemisk indeks ga en høyere forbrenning i kroppen, enn andre dietter.

Sammenlignet man en tradisjonell diett (høyt innhold av karbohydrater, lavt innhold av fett) med lavkarbo så utgjorde forskjellen hele 300 kcal pr. dag. Med andre ord en times svømming eller 20 minutter løping.

Allikevel vil ikke forskerne anbefale lavkarbokosthold.

Ta kontroll!
Kostholdstjenesten Somebody hjelper deg med å telle kalorier, karbohydrater, spise passe og miste vekt. Sett sammen ditt eget kosthold og bestem din egen vekt på Somebody.

Klikk her for å lese mer!

Anbefaler ikke ekstrem lavkarbo
Kjetil Retterstøl, førsteamanuensis ved avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo sier til forskning.no at man allikevel ikke kan anbefale lavkarbodiett på bakgrunn av denne studien.

«Studien omfatter få personer og de er fulgt over en kort periode. Resultatene må sees i sammenheng med andre studier, og kan derfor ikke brukes som grunnlag for å anbefale en ekstrem lavkarbodiett som Atkins-dietten».

For det andre peker Retterstøl på at ekstreme lavkarbodietter antas å kunne gi farlig høye verdier av dårlig kolesterol i blodet.

Høy kortisol
Forskerne bak Jama-studien selv påpeker også at deltagerne fikk høyere nivåer av stresshormonet kortisol når de fulgte lavkarbodietten, skriver forskning.no.

Høye verdier av kortisol knyttes blant annet til høyere risiko for hjerte- og karsykdommer om det varer ved over tid.

Lav GI best
Derfor anbefaler forskerne bak Jama-studien i stedet et kosthold som består av matvarer med lav GI, om man ønsker å holde vekten stabil med høy forbrenning.

Og matvarer med lav GI er stort sett de samme matvarene som er lave på karbohyrater i følge lommelegen.no, men man styrer unna de fettholdige produktene man spiser om man følger lavkarbodiett.

Grønnsaker, mindre søt frukt og bær, kjøtt (ikke blandingsprodukter), magre meieriprodukter og mørkt brød som pumpernickel eller surdeigsrugbrød og matvarer som alle har en lav glykemisk indeks.

Noen regler
I tillegg skal man huske på noen andre regler når man tilbereder maten, for å holde GI-en lav kan man lese på lommelegen.no.

Man skal velge grønnsaker som vokser over bakken fremfor rotgrønnsaker dersom grønnsakene skal behandles (kokes, stekes etc). Grønnsker som behandles får nemlig en høyere GI.

Det samme gjelder for overkokt pasta som også får en høyere GI enn pasta kokt «al dente».

Og når du først skal spise noe som har høy GI, så spis noe som har lav GI først. Da vil denne maten ligge «foran i løypa» og bremse opptaket av den høye GI-maten som kommer etter.

Få kontroll over ditt kosthold
På kostholdstjenesten Somebody som drives av ernæringsfysiolog Camilla Andersen fra Universitetet i Oslo, kan du få full oversikt over innholdet av karbohydrater i de aller fleste matvarer.

Du kan også sjekke antall kalorier, fettmengde, saltinnhold m.m. i din daglige diett. Før dagbok og få en fullstendig oversikt over ditt kosthold, eller et «røntgenbilde» som Camilla Andersen selv kaller det.

Hun har opprettet tjenesten Somebody for å vise at kosthold egentlig er enkelt, med hovedfokus på at det ikke finnes usunn mat - bare usunne mengder.

Les mer om kostholdstjenesten Somebody her

Spar penger!
Som medlem av Nettavisens fordelsklubb, Norgespasset, får du abonnement på Somebody til rabattert pris. Les mer her!