Giving Tuesday 28. november, er et globalt arrangement hvor bedrifter og individer gir tilbake til frivillige organisasjoner og mennesker som trenger en hjelpende hånd. Det handler om å gi en ekstra gave til din hjertesak, etter kjøpskaoset Black Friday og Cyber Monday.

Dette er dagen for å vie litt ekstra oppmerksomhet til de som har en vanskeligere hverdag. En dag for å passe på hverandre. En dag for å vise omsorg og trygghet. Det beste er om du gjør dette 365 dager i året.

Vi i Nettavisen ønsker med dette å ta del i et viktig samfunnsoppdrag. Derfor ønsker vi i denne artikkelen å sette de frivillige organisasjonene i et godt lys, som til daglig sørger for å gjøre samfunnet til et bedre og enklere sted å være for oss alle.

Her deler vi de sterke historiene, i samarbeid med de ulike frivillige organisasjonene som står på for at hvert enkelt individ skal ha forutsetninger for et godt liv.

#givingtuesday - bruk dagen til å gi din hjertesak en ekstra gave.


Kent Ove fikk livet tilbake med førerhund


Familiefaren har en svært sjelden øyesykdom som heter Senior-Løken Syndrom. I seks år har det vært helt svart, og før førerhunden Gaga kom inn i livet hans for fire år siden, var det utfordrende å være en selvstendig pappa for Mari Viktoria (18), Felix (7) og Tomine (3). I dag kan Kent Ove være impulsiv og bevege seg fritt rundt i Mysen.

– Det er fint å kunne hente ungen sin i barnehagen alene, forteller Kent Ove.

Her bestiller du årets mest verdifulle kalender

Gaga følger Kent Ove hakk i hel overalt, og leder ham trygt forbi alle hindringer som måtte være i veien. Familien lever i dag med stor takknemlighet for Gaga, og er glade for at de lever i et samfunn som er villig til å gi folk en sjanse.

– For meg betyr Gaga at jeg er selvstendig, at jeg kan være impulsiv og gjøre det jeg har lyst til der og da, sier Kent Ove.

Les mer om arbeidet Norges Blindeforbund gjør her

Det er verdt å nevne at hver dag får 40 nye nordmenn beskjed om at de har en øyesykdom. Samtidig må Norges Blindeforbund selv samle inn 70 kroner for hver hundrelapp som brukes på arbeidet for blinde og svaksynte.


Freddy fikk hjerneblødning - har syklet Styrkeprøven to ganger etterpå


Årlig rammes cirka 15 000 personer av hjerneslag, hvorav 12 000 er nye tilfeller. Det er stadig flere yngre som får hjerneslag, ifølge Landsforeningen for Slagrammede (LFS). Hjerneslag (propp eller blødning) er den andre hyppigste dødsårsak av alle sykdommer og en av de viktigste sykdomsårsakene til alvorlig invaliditet i den vestlige verden.

I snitt får fem nordmenn slag i timen!

Her kan du lese mer og bidra til det viktige arbeidet

Freddy var en av dem. Han var 36 år da det skjedde tilbake i 2010.

Han forteller med egne ord: «Dagene etter mitt hjerneslag i september 2010, var jeg helt på felgen, helt lammet i venstre side og jeg måtte trene meg opp fra å ikke kunne sitte eller stå.

Jeg hadde en samtale på sykehuset med en person som kan sammenlignes med en likeperson. Etter den samtalen forstod jeg at jeg nå hadde i grunn bare to valg: ligge å se hva som skjer, eller begynne å kjempe allerede nå.»

Freddy gjorde sistnevnte. Nå har han syklet Styrkeprøven (Eidsvoll-Oslo) to ganger, og har sammen med 15 venner gått opp til Preikestolen i Rogaland. Han er nå aktiv som frivillig i Landsforeningen for Slagrammede.


Konfronterer potensielle overgrepsmenn


I løpet av halvannet år har den frivillige organisasjonen Barnas Trygghet konfrontert 43 menn. Så langt er fire personer dømt, og ytterligere rettsaker vil bli igangsatt i løpet av 2018.

Til tross for korte fengselsstraffer så innebærer en dom at den domfelte aldri mer kan arbeide med barn. Selv om vi hovedsakelig avslører og konfronterer potensielle overgrepsmenn ved å utgi oss for barn, så er det viktig å presisere at vi aldri oppfordrer til seksuell prat eller tar initiativ til seksuelle møter. Alle chatlogger samt annen informasjon blir offentliggjort (i sensurert format) og brukt som bevis i en potensiell rettssak. Se alle saker her.

Per i dag baseres arbeidet i Barnas Trygghet seg hovedsakelig på donasjoner fra privatpersoner, samt frivillig arbeid. Grunnet økende arbeidsmengde har flere av de fire frivillige måttet ta seg fri fra ordinært arbeid for å følge opp henvendelser. Da dette ikke lar seg gjøre over tid er vi derfor avhengig av ytterligere økonomisk støtte.

Gi ditt bidrag for at barn skal føle seg trygge i samfunnet her.


Støtter du ikke regnskogen, er konsekvensene katastrofale


Regnskogen gir liv til 260 millioner mennesker og kanskje så mye som 80 prosent av landjordas dyre- og plantearter. Nå forstår du at regnskogen er viktig for vår jordklode. Men den er også svært viktig for oss her hjemme. Når regnskogen hogges ned i Amazonas blir det mildere vintre og mer regnvær her.

Støtt Regnskogfondet her

Du må huske på at 13 % av jordkloden var regnskog. Nå er prosenten nede i 6. Hvert år forsvinner det 46 000 km2 regnskog – et område på størrelse med Danmark.

Visste du forøvrig at regnskogen bremser klimaendringer? Mest sannsynlig ikke. Det er en av grunnene til at regnskogen bør reddes, og viser viktigheten av arbeidet Regnskogfondet gjør.

Se hva du kan gjøre for å være med å redde regnskogen.


– Jeg begynte å forberede meg på å dø

Satt med vann til skuldrene i fritidsbåten da han ble reddet av Redningsskøyta «Ruth Opsahl» en kald januarkveld i 2013. Hittil i 2017 har Redningsselskapet assistert over 20 000 mennesker på sjøen, og reddet 29 fra drukning. Organisasjonen er den viktigste instansen til sjøs.



Harry var heldig den vinternatten.


26. januar 2013 skjedde marerittet: - Harry Benjaminsen hadde kun hodet over vannet da han ble reddet.
– Jeg begynte å forberede meg på å dø, forteller Harry Benjaminsen (72). Han ble funnet av redningsskøyta «Ruth Opsahl», i stummende mørke.
- Da vi kakket i skroget og fikk svar, fikk jeg en utrolig god følelse. 72-åringen satt med vann opp til hodet, sier styrmann Kjell Olav Johansen på redningsskøyta.

Dette er en av mange historier som berør, og forteller om viktigheten av arbeidet Redningsselskapet gjør langs kysten.


Ga bort 2,1 millioner måltider i fjor


Matsentralen er et initiativ som sikrer at overskuddsmat fra butikker gis til de som faktisk trenger det.

Ved å støtte Matsentralen bidrar man til at mat av høy kvalitet, som ellers ville blitt kastet, blir gitt til hjemløse, psykisk syke, rusmisbrukere og andre vanskeligstilte i hele Norge. Donasjoner bidrar dermed til å redusere matsvinn som er positivt for miljøet, samtidig som det hjelper vanskeligstilte.

Ifølge Blå Kors i Oslo er Matsentralens oppgave svært viktig.
- Blå Kors Kontaktsenter er et lavterskeltilbud for rusavhengige i Oslo. Vi serverer frokost og middag til over 200 gjester hver dag, og deler ut matposer til fattige. Takket være Matsentralen kan vi bidra til at gjestene får et næringsrikt og variert kosthold. Mange sier at de ikke hadde klart seg uten maten de får fra oss og Matsentralen.

Les mer om arbeidet og om hvordan du enkelt kan støtte her.


Når utdanning får familien ut av fattigdom

Det er enkelt å hjelpe andre. Indias Barn er fadderorganisasjonen som gir en fremtid til fattige barn i India. Deepali er et eksempel på dette.


Hun vokste opp sammen med moren sin og en yngre bror. Moren solgte såkorn som ga familien en mager inntekt. Familien var i alle år svært fattig og det var aldri en selvfølge at Deepali, eller broren Ganesh, skulle få skolegang og utdannelse. Hun er glad for at hun de siste årene har fått anledning til å kjøpe en fin leilighet til familien, og en moped til seg selv, og takker CFI og Indias Barn for de mulighetene hun har fått.

Les mer eller bidra til utdanning for barn og unge her.