Nettavisen.no

Tjenester
(Colourbox)

Guide til guidebøker

Reisen er i boks, men hva trenger du å vite mer? Guideboken vinner hver gang.

(SIDE2): - Hvert fjerde sekund selger vi en guidebok ett sted i verden, sier David Watchus fra forlaget AA Publishing til The Independent.

Samtidig selges ett eksemplar av Lonely Planet hvert femte sekund. Tallene tyder på at millioner av reisende må ha en guidebok. Informasjon fra reiseselskapene eller på internett holder fortsatt ikke mål for de fleste av oss. Dette til tross for at mer informasjon legges ut hver dag, både gjennom artikler, nettguider og tjenester.

Boken gir sikkerhet
- Jeg ser på gratis reiseinformasjon på nett, men jeg stoler ikke på den. Ikke vet jeg hvem som har skrevet det, hvor gammelt det er, hvilke kilder som er brukt og om det egentlig bare er en annonse, sier Sally Dryden, som sist tok med seg Rough Guide til Kina.

Hun innrømmer at en velrenommert guidebok gir henne en trygghetsfølelse på grunn av en forventet standard og kvalitetskontroll.

De mest kjente guidebøkene på markedet har jobbet hardt over mange år for å få leserne til å stole på dem. Mange lojale fans refererer da også til sin guidebok som en «reisebibel».

Dette har igjen fått utgiveren av Trailblazer, Bryn Thomas, til å komme med følgende uttalelse:

- Den største feilen leserne gjør er å følge guideboken målbevist og bare gjøre det den sier. Hva er igjen av eventyret da?

Finn den rette
Skal man først ta med seg en bok med nyttig informasjon om reisemålet bør enkelte kriterier følges:

Utgivelsesdato bør være så fersk som mulig. En god guidebok er en ajourført guidebok, så sjekk bokomslag eller de første sidene for datering.

Guideboken bør også passe for nettopp din type reise. Det finnes en bok for måten du vil reise på og hva du er interessert i å vite mer om.

Finn en balanse mellom bakgrunn og praktisk informasjon. Er du i Athen kan det være greit med litt arkeologisk informasjon, men noen ganger kan det være fint å finne en passende restaurant og et behagelig hotell.

Kart kan plutselig bli veldig viktig. Disse bør være leselige, korrekte og alltid ha målestokk.

I tillegg passer noen guidebøker bedre for de yngre på budsjettferie, mens andre retter seg mot folk som skal bruke mye penger på en helg i storbyen.

Ikke kjøpt og betalt
Kan man så stole på at anbefalingene i en guidebok er helt uavhengig?

- I en verden hvor det meste styres av markedsføring kan en reisehåndbok bli ganske mektig, mener reiseekspert Charlotte Hindle. God omtale i en bestselger av en guidebok kan få en restaurant eller et hotell til å blomstre.

Positiv omtale kan være verdt masse penger, men utgivere og forfattere vet dette. De vil gi sine lesere det de vil ha, en ærlig, rutinert og uavhengig mening. Ingen skal vite at de har fått besøk av én som skriver for en reiseguide.

Så langt har verken internett, cd-rom, mobiltelefoner og podcast på mp3-spilleren kommet guideboken i forkjøpet.

For mange blir boken en reisekamerat og et trofé i bokhylla etter endt reise. Ikke trenger den å få nye batteri eller laddes opp på reisen og blir den borte er det bare å kjøpe en ny.

Les også: