Nettavisen.no

Tjenester
LEKEN MENY: Smaken av dill, appelsin, pepperrot, anis og tobakk var noe av det Kniv og Gaffel fikk oppleve på besøket hos restauranten «Smaken av Oro».
LEKEN MENY: Smaken av dill, appelsin, pepperrot, anis og tobakk var noe av det Kniv og Gaffel fikk oppleve på besøket hos restauranten «Smaken av Oro». Foto: Smakenavoro.no/Shutterstock

Gull for smaksløkene

Skal du ut å spise i helgen bør du gå hit.

(SIDE2): «Smak av gull» betyr navnet på restauranten Kniv og Gaffel har lagt ukens besøk til, et navn som er svært kledelig.

«Smak av Oro» ligger i stilfulle og moderne innredede lokaler, et steinkast unna Oslo Rådhus. Det er kaldt denne kvelden, og varmen slår mot oss i det vi entrer restauranten. Interiøret er preget av varme jordfarger, brune, røde og oransje toner. Store lysekroner med skjermer rundt. Moderne? Ja. Men Gaffel understreker at hun elsker lysekroner, hvorfor dekke dem til med store skjermer?

Les hva Vibb-brukerne synes om «Smak av Oro».

I midten av rommet finnes en stor bar og de fleste bordene er små og høye, med barkrakklignende stoler til, men med rygg og armlener, overraskende komfortable.

Kniv og Gaffel går for et av disse små bordene med barkrakklignende stoler. Midt mellom to andre bord. Litt skuffet over å ikke få vindusbord, men vi har tross alt ikke reservert bord på forhånd.

Big Horn-konsept
En blid og hyggelig servitør spør oss om vi har vært på «Smak av Oro» tidligere og kjenner konseptet med bestillingen. Nei, Kniv og Gaffel har ikke vært her før. Men, ja, Kniv og Gaffel har vært på restaurant før og vet hvordan man bestiller mat. Vi synes det er rart at hun spør, men forstår raskt at på «Smak av Oro» foregår det på en litt annen måte.

Foran oss på bordet har vi hvert vårt ark som inneholder restaurantens meny. Til sammen ti retter hvorav tre er desserter. For hver rett står det en liten avkryssningsboks ved siden av, og på bordet står en krukke blyanter.

- Dette er jo litt som å være på Big Horn, sier Gaffel.

Servitøren anbefaler oss syv eller ti retter dersom vi er sultne, siden porsjonene er veldig små, og vi går for syv.

I ettertid viser det seg også at det er greit med syv retter, selv om kanskje prisene er litt stive med tanke på porsjonene. Når vi går på restaurant forventer vi også å bli mett for 470 kroner, påpeker Søt. Det er hva det koster for fem retter. Syv retter koster 590 og ti retter koster 825 kroner.

Les brukernes restaurantanmeldelser på Vibb.no.

Det kanskje mest geniale med «Smak av Oro»s meny er måten du kan bestille vin på. Ved siden av alle valgene av retter står det oppført ti viner, en vin som passer til hver rett. Passer godt for gjester som ikke sitter inn med den beste vinkunnskapen.

Vi bestiller tilhørende vin til alle rettene, for dette betaler vi 45 kroner per glass. Glassene er såkalte smaksglass, det vil si 6 centiliter per glass. Dette passer Kniv og Gaffel ypperlig, syv glass med vanlig mengde vil kanskje ikke tatt seg helt ut, man skal da ha dømmekraften i behold også.

Kjapp servering
Den første retten kommer fort, kanskje litt for fort. Gaffel får smaken av mynte med quinoa, hjertesalat og yoghurt. Kniv har bestilt smaken av appelsin med foie gras, eple og kiwi.

- Dette smakte mynte ja, men ellers litt smakløst. Jeg har aldri spist quinoa tidligere og det smaker ikke spesielt mye, sier Gaffel.

- Jeg er også litt skeptisk, dette smakte greit. Skal det være varmt eller kaldt? Den her var lunken, sier Kniv.

Gaffel har ikke engang rukket å drikke halve vinglasset før et nytt er på bordet, og må helle den ned på høykant for å starte på neste. Og så den andre retten to minutter senere. Begge to har valgt smaken av dill, kamchatka-krabbe med sort ris, bisque og en varm hummersaus.

Begge tar en bit og lukker øynene.

- Dette var spesielt, sier Kniv, og understreker at han mener spesielt godt. Søt er enig, hummersausen er aldeles nydelig.

Ingefær og sake
Så fort vi har inntatt retten kommer neste på bordet. Servitøren gir beskjed om at vi må si ifra dersom det går for fort, og vi svarer bekreftende at det gjør det. De neste rettene blir dermed servert med passende mellomrom.

Smaken av ingefær er kombinert med kveite, blomkål og koriander. Ved siden av har vi et glass som vi umiddelbart tror inneholder vin. Den første slurken overrasker oss med noe helt annet. Til denne retten blir det nemlig servert sake. Den varme og litt sterke japanske drikken smaker spesielt, men det funker overraskende bra ved siden av retten.

Mors lappskaus
Fisk- og skalldyrrettene er konsumert og først kjøttrett på menyen er smaken av pepperrot sammen med kalvebryst, gulrot og løk. Den blir servert i en bitte liten messinggryte, og kan ved første øyeblikk ligne litt på mors lappskaus. Men uten å fornærme mor, dette smaker noen hakk bedre. Skyen er fantastisk, og retten passer svært godt sammen med pepperrotkrem. Ved siden av har vi en velpassende spansk rødvin med kraftig smak.

Siste matrett er smaken av anis med andebryst, sopp, kvede og en pekingsaus.

- Dette smakte litt gummiaktig, sider Kniv. Gaffel er ikke enig. Hun elsker den, selv om det ikke er den beste anderetten hun har spist.

- En drøm for dessertelskere
Høydepunktet kommer selvsagt til slutt, spesielt for Gaffel som er begeistret for søtsaker. Den første desserten er smaken av klementin med frossen marshmallows, vanilje, karamell og hvit sjokolade.

- Mmmmm, dette er en drøm for alle dessertelskere, sier Gaffel. Kniv nikker bekreftende. Han er ingen dessertelsker, men blir likevel svært begeistret for denne. Neste dessert er ikke fullt så heldig.

Gaffel har bestilt smaken av røyk, med lapsang sjokolade, tobakk og roser. Rosene blir lagt pent til side, Gaffel presiserer at hun ikke synes at blomster skal spises, kun betraktes og luktes på.

- Denne desserten må være det mest spesielle på hele menyen, sier Gaffel. Hun følger instruksjonene fra servitøren om å blande alle smakene her. Sjokoladen er veldig sterk, og den sorbetaktige ingrediensen inneholder tobakk. På bunnen er det noe smuleaktig, som smaker litt salt, sjokolade og kaffe. I tillegg virker det som treplaten desserten er servert på har satt en anelse smak på den. Det er meget spesielt, men spennende og godt.

Kniv er ikke så heldig. Han har bestilt smaken av rødbete med chèvre, honning og rugbrød blandet sammen i et lite norgesglass.

- Det her er noe av det verste jeg har smakt. Kombinasjonen av honning og rødbeter funker veldig dårlig for meg, sier han, og gir seg etter et par biter.

Kort oppsummert
Vi ber om regningen og er begge enige om at dette var et svært vellykket restaurant besøk og at vi trolig kommer tilbake når menyen kommer med nye smaker, noe som ifølge servitøren skjer hver tredje måned.

Meny: Spennende og annerledes
Vin: Bra sammensetning av meny hvor man får anbefalt vin til alle rettene, og kombinasjonene passer svært godt sammen.
Mat: Nesten utmerket
Service: Bra
Stemning/interiør: Moderne med varme farger
Passer spesielt for: Den første daten

Spesielt bra: Herlig mat, og meget god service
Spesielt dårlig: Litt for rask servering til å begynne med

Les flere restaurantanmeldelser på Vibb.no.