Nettavisen.no

Tjenester
Foto: Manutd.com/faksimile

Han ville ha blitt hatet i dag

For 48 år siden gjorde Manchester United-spilleren noe som nå er utenkelig.

Lørdag er det duket for en av fotballens største hatoppgjør - Manchester United – Liverpool.

Rivaliseringen mellom de to byene startet allerede lenge før klubbene ble stiftet.

Gammel byfeide
Liverpool var på 1800-tallet en av verdens viktigste handelsbyer, mens Manchester levde av produksjon. Da the Manchester Ship Canal åpnet og varene nå direkte kunne fraktes til Manchester, svekket dette Liverpools status. Det skal ha vært her byrivaliseringen begynte.

Det første fotballkampen mellom Manchester United (Newton Heat) og Liverpool ble spilt i 1894, og Liverpool vant 2-0. I alt har klubbene møtt hverandre 183 ganger. United har vunnet 72 kamper, Liverpool 62, og 51 har endt uavgjort.

Slagene om Nordevest-England blir gjerne spilt på formiddagen for at det ikke skal bli for mye fyll og fanteri i forbindelse på oppgjørene. Lørdagens kamp spilles derfor kl 13.45.

Manchester United - Liverpool ser du direkte på TV 2 Sumo (betaling).

Siste siden 1964
Hatforholdet gjør at kun ni spillere har gått direkte mellom klubbene. Den siste spilleren var Phil Chisnall, som United solgte for 25.000 pund til Liverpool i 1964.

Angriperen scoret 10 mål på sine 47 kamper for United, og det ble stilt store forventninger til spilleren i Liverpool. Chisnall fikk imidlertid bare åtte kamper for Liverpool og ble solgt til Southend i 1967.

De siste overgangene fra Liverpool til United skjedde helt tilbake i 1938 (Allenby Chilton og Ted Savage).

Heinze ville til fienden
Enkelte stjerner, slik som Paul Ince, Peter Beardsley og Michael Owen, har spilt for både Liverpool og United, men ingen av disse overgangene skjedde direkte mellom klubbene.

I 2007 la imidlertid Liverpool inn et bud på Gabriel Heinze, men Alex Ferguson nektet å selge argentineren til erkerivalen. Heinze uttalte offentlig at han ønsket seg til Liverpool og ble med det et hatobjekt på Old Trafford, før han ble solgt til Real Madrid samme år.

Forholdet mellom de to klubbene har vært ekstra uvennlig denne sesongen som følge av at Liverpools Luis Suarez ble utestengt i åtte kamper for rasistisk sjikane av Uniteds Patrice Evra. Suarez var tilbake fra karantene mot Tottenham mandag, og tilbakekomsten til Old Trafford blir nok alt annet enn varm.

Hvem tror du vinner?
langoddsen er det satt opp fire objekter på kampen:

Singel: Oddsen på United-seier er 1,75, uavgjort gir 3,35 i odds, mens Liverpool-seier betales med 4,15 ganger innsatsen.

Liverpool starter med 1-0-ledelse: United-seier med to mål eller mer gir 2,90 i odds, United-seier med nøyaktig ett mål er satt til 3,60 i odds, mens uavgjort eller Liverpool-seier gir 1,80 ganger pengene.

Stillingen til pause: United-ledelse gir 2,20, uavgjort 2,05 og Liverpool-ledelse 4,30.

Over/under 2,5 mål: Tre mål eller mer gir 1,70, og den samme oddsen er satt opp på to mål eller mindre.

Manchester United - Liverpool ser du direkte på TV 2 Sumo kl 13.45 lørdag (betaling).