Gå til sidens hovedinnhold

Hjernen din er naturlig lat

Lær hvordan du kan finne play-knappen til din egen hjerne.

For å få en mer effektiv og funksjonell hjerne, må den trenes. Men hvorfor det egentlig?

«Hjernen vår går på strøm samtidig som den hele tiden produserer elektrisitet,» forteller Frank Wedde, gründer av Hjerneklubben.no - et nettsted for trening av hjernen.

«I våken tilstand skaper hjernen rundt 25 watt – det samme som du bruker i de svakeste lampene hjemme.»

Lat hjerne
«Men hjernen er også lat! Den foretrekker nemlig å bruke den veien til målet som krever minst elektrisk energi.»

Mange fordeler
«Når man trener hjernen, så blir det lettere for oss å finne kreative løsninger på problemer, huske bedre, se ting fra flere sider, og rett og slett øke gjennomføringshastigheten vår», avslører Wedde. «Dette fordi man ved hjernetrening vekker flere hjerneceller og skaper flere koblinger i hjernen.»

Hjerneklubben gir deg effektive teknikkene for late hjerner

Hjerneceller elsker å gi klem
Hvordan hjelper så hjernetrening, og hvordan skal man sette hjernen i arbeid?

«Når hjernen lagrer eller husker ting, jakter den hele tiden etter assosiasjoner og mønstre i den store informasjonsmengden vi bombarderes med», forteller Wedde. «Hver gang den finner en assosiasjon skjer det en informasjonsutveksling - en «klem» mellom to hjerneceller.»

«Forestill deg at du går gjennom en jungel for første gang. Du kapper ned busker, lianer og blader med en machete. Det går ganske tregt og det er ganske slitsomt, fordi jungelen er så tett. Neste gang du går den samme retningen går det mye lettere, og etter hvert danner det seg en sti, som senere blir til en vei, og plutselig er det ingen sak å komme seg gjennom jungelen.»

Leter etter assosiasjoner
Wedde forklarer videre at hjernen vår fungerer på samme måten.

«Når hjernen leter etter en ny assosiasjon (i håp om å gi en klem) bruker den mye energi. Neste gang hjernen går i den samme banen bruker den kun en brøkdel av første gang, og etter noen ganger har hjernen allerede laget en motorvei - som krever lite energi og ikke har fartsgrense.»

Resultatet er at vi mennesker er og blir vanedyr. Når vi først har funnet en tilfredsstillende måte å tenke eller gjøre ting på er det helt naturlig for oss å fortsette på den måten. Dette betyr også at trangsynthet, stahet eller ren mangel på interesse, kan altså ha sin opprinnelse i ren energisparing for hjernen.

Gjør ting litt annerledes!
Hjernen din er altså naturlig lat. Wedde forteller at ved å gjøre ting litt annerledes - slik som å gå en annen vei til jobben, å pusse tennene med motsatt hånd eller kle på deg klærne i en annen rekkefølge enn du pleier, vil du automatisk aktivere flere hjerneceller til å lage flere forbindelser i hodet. Hjerneforskning viser nemlig at hjernen vår kan vokse hver dag, dersom vi stimulerer den riktig.

Tren hjernen din riktig - bli medlem i Hjerneklubben her!

Test hukommelsen din med et demospill på Hjerneklubben

(Medlemmer av Norgespasset kan teste Hjerneklubben gratis i to uker. Les mer her!)

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis