Lyst til å trene hjernen, for blant annet å få bedre hukommelse, høyere IQ og kreativ problemløsing? Da bør du bli med på Nettavisens hjernetreningsskole denne uken.

Prøv hjernetrening på nett

Hjernetrening er en nye trend i samfunnet, som innebærer å utfordre hjernen med teknikker og øvelser for å bedre hukommelsen, lære raskere, øke IQen, tenke kreativt, holde fokus og så videre - altså noe de fleste vil kunne ha bruk for.

I tillegg sies det at hjernetrening er viktig for å unngå Alzheimer. De lærde strides riktignok, men det er bevist at hjernetrening forsinker utviklingen av demens. Tør du å la være?

Hjernetreningsskole
Men hva er egentlig hjernetrening, hvordan utføres det og hvordan kan man komme i gang? I samarbeid med gründerne bak Hjerneklubben kan du denne uken følge vår hjerneskole på Nettavisen, hvor vi tar for oss følgende utvalgte emner:

* Akselerert læring (Klikk her for å lese del 1)
* Hukommelse (Klikk her for å lese del 2)
* Hoderegning (Klikk her for å lese del 3)
* IQ-trening
* Kreativ problemløsing

Del 4: Slik øker du din IQ
(Les artikkelen + test læringsspillet)


Hva er egentlig IQ?
IQ er en måleenhet for intelligens, og det å ha høy IQ kan påvirke i hvilken grad vi lykkes i både utdanning- og jobbsammenheng. Personer som scorer høyt på IQ-tester har rett og slett en tendens til å bli mer vellykkede i livet.

Snodig nok blir intelligensen verken påvirket av skolegang eller sosiale forhold. Ikke det at utdanning ikke er viktig - den øker bare ikke intelligensen.

Les om hvordan kan du lære raskere!

To typer intelligens
IQ måler to former for intelligens - krystallisert og flytende intelligens.


Krystialisert intelligens
Krystialisert intelligens kan beskrives som evnen til å takle utfordringer basert på erfaringer eller kunnskap.

Her er et eksempel: Hvilket ord skiller seg ut?

torsk - delfin - laks - sei

«Delfin» er riktig svar siden delfinen er det eneste pattedyr av de fire. Denne oppgaven klarer vi å løse på grunn av vår krystialiserte intelligens.

Flytende intelligens
Flytende intelligens kan beskrives som evnen til å takle nye utfordringer og finne mening i noe som virker kaotisk eller ustrukturert. Vår flytende intelligens er viktig for flere kognitive funksjoner (logisk tenkning, finne sammenhenger etc.) og er en avgjørende faktor i læring. Den anses faktisk som avgjørende for vår suksess i både studier og arbeidsliv.


En ny verden av muligheter
Frem til nå har mange sett på intelligens som en medfødt gave - noe som man i større eller mindre grad har. Dette kan nå vise seg å være feil.

Ny forskning viser at vi har muligheten til å øke vår flytende IQ med enkel og morsom trening. I 2008 slo det ned som en stor overraskelse at noe så enkelt som et spill kunne påvirke og øke IQ-en. Spillet gikk ut på å kombinere forskjellige øvelser for arbeidshukommelse (= det minnet som lagrer informasjon i opp til 8 sekunder).

En gruppe personer ble testet i sin flytende IQ både før og etter en periode på 8-19 dager, hvor de spilte et spill. Ikke bare økte deltakernes IQ til et vesentlig høyere nivå, enn hos dem som ikke hadde spilt, men resultatene viste også at de som spilte spillet lengre, gjorde det enda bedre på IQ-testene i etterkant.

Fordelene er mange, også utover IQ. Reaksjonshastighet, beslutningsevne, analytisk tenkning og selvfølgelig økt arbeidshukommelse er kun noen av områdene slik trening kan påvirke positivt.


Prøv IQ-trener og bli smartere
Hjerneklubben har utviklet programmet IQ-trener som kombinerer øvelsene fra forskningen. I lenken under kan du prøve deg på en liten demo der du øver på en og en øvelse, men som medlem får du tilgang til hele IQ-treneren.

Forskningen som ble gjort viste til resultater etter så lite som 8 dager. Forsøkspersonene hadde da spilt dette spillet hver dag i ca. 25 minutter, men de som spilte spille under hele forskningsperioden i 19 dager kunne vise til den største fremgangen.


Her kan du teste demoversjonen av IQ-trener

Her kan du lese mer om Hjerneklubben


Ps: Ikke glem morgendagens leksjon om kreativ problemløsning.