Trodde du kanskje at hukommelsen din var til å stole på? I så fall er det fordi moren din har fortalt deg det. Vitenskapelige funn avdekker nemlig noe annet om «din gode venn».

Hukommelsen som video
En ny studie i USA avslører at hele to tredeler av amerikanerne mener menneskets hukommelse fungerer som et videokamera, som fanger inn nøyaktig informasjon som kan spilles av og gjennomgås senere.

Dette er en myte.

Halvparten av de 1500 deltakerne i studien trodde også at når en opplevelse først var innkodet i hukommelsen, så vil ikke minnene om den endre seg.

Dette er også en myte.

Test din hukommelse her!

Feilaktige oppfatninger
– Hukommelsens feilbarlighet er godt dokumentert i den vitenskapelige litteraturen, men feilaktige oppfatninger holdes fortsatt i live, konstaterer psykologiprofessor Christopher Chabris ved Union College.

Heller ikke oppfatninger om øyevitner holder stand.

– Studier har vist at selv øyenvitner som føler seg sikre i sine observasjoner, tar feil i tre av ti tilfeller, påpeker Chabris i en pressemelding.

Lær språk med effektiv teknikk!

Upålitelig og manipulerende
Professorkollega Daniel Simons ved Universitetet i Illinois bekrefter at hukommelsen kan være både upålitelig og manipulerende.

– Siden 1930-tallet har man visst at minner kan bli forvrengt på systematisk vis. I 80-årene ble det klart at selv minner folk har om sterke, svært betydningsfulle hendelser for dem personlig, kan endre seg over tid, forteller Simons.

– For eksempel er det dokumentert av Ulrik Neisser fra Cornell University, at folks minner om eksplosjonen av Challenger-romfergen endret seg etter som tida gikk.

Falske minner
– Elizabeth Loftus og hennes kolleger ved University of California har også klart å introdusere helt falske minner, som folk oppfattet som hendelser som faktisk hadde funnet sted, sier psykologiprofessoren.

Vedlikeholde hukommelsen
– Hukommelsen må trenes og vedlikeholdes for at vi skal kunne huske godt, sier daglig leder i Hjerneklubben, Frank Wedde.

– Det er ikke slik at vi er født med god eller dårlig hukommelse – alle kan trene opp hukommelsen. Og når man trener hukommelsen bidrar man samtidig til å holde alderssykdommer som demens på avstand.

Hukommelsestrening foregår ved hjelp av spesielle spill og teknikker, som trener hjernen på en riktig og effektiv måte.

Vil du lese mer om hukommelse og hjernetrening? På Hjerneklubben kan du også lære språk med en ny og effektiv teknikk, trene opp ditt fokus, akselerere læringen, øke din IQ og bli en mester i geografi, samt mye annet.

Klikk her for å lese mer om hjernetrening!

Hjerneklubben garanterer dobbel hukommelse på en uke eller pengene tilbake.

(Kilde: Forskning.no)