Gå til sidens hovedinnhold

Husker du bankens nødnummer?

Det er noen telefonnummer du bør lære deg utenat, når ferien setter inn.

Hvis naboen ringer og sier alarmen går - husker du nummeret til vaktselskapet? De skal jo i prinsippet komme å sjekke hva grunnen er, men du vil kanskje forsikre deg om at alt er i orden. Var det 2202 eller 2022?

Slik blir du et huskegeni

Eller kanskje har du vært så uheldig å ha blitt frastjålet lommeboken. Du kjenner pulsen øke og låner telefonen til din venn, for å ringe til banken for å få stengt kortet. Har du mistet vesken kan det være lurt å stenge mobilen også, men vet du hvor du skal ringe?

Det er noen telefonnummer du bør pugge før ferien, men for mange er det vanskelig å huske flere nummer og koder, for det begynner jo å bli noen etter hvert.

Alle kan huske
Frank Wedde, gründer av Hjerneklubben.no forteller at alle har evnen til å lære seg det de vil.

- Det er ikke slik at du er født med enten god eller dårlig hukommelse. Hjernen kan nemlig betraktes som en muskel. Du kan trene den opp og den må vedlikeholdes for å ikke bli «slapp», samtidig som du ved å trene hjernen forhindrer kjente alderssykdommer som Alzheimer og demens.

- På Hjerneklubben.no finner du kunnskap, tilpassede treningsspill og læringsprogrammer som fokuserer på dette. For å huske noe, lærer vi blant annet bort forskjellige husketeknikker, og ofte bruker vi huskekoder til dette.

Slik husker du
- Ett eksempel kan være nummeret til f.eks. brannvesenet. Kortnummeret til brannvesenet er 110. Men det er lett å blande det med de andre kortnumrene som finnes, så hvordan kan du huske det?

- Hvis du gjør om tallene til rimkoder, forklarer Wedde, la oss si at 0 = hull og 1 = ben, så vil du enkelt huske det fordi tallene rimer på ordene.

- Deretter kan du lage en morsom tullefantasi for å huske nummeret. Jo morsommere du gjør dette desto bedre. Hjernen vår elsker nemlig å lagre ting som har med følelser å gjøre.

- La oss prøve:
«1-1-0» kan være to ben som sitter fast i et hull i kjelleren din, mens huset ditt brenner ned.

- Ok, det var kanskje ikke morsomt, men det stimulerte i hvert fall følelsene dine tenker jeg, og dermed forutsetningen for at du husker. Følelseshjernen (det limbiske systemet) er nemlig både ansvarlig for følelser og hukommelse.

Sperre bankkort
Nummeret til Teller, som tilbyr sperring av Visa og MasterCard 24 timer i døgnet er 815 00 500. For å huske det trenger du først rimkoder for 8 (=rotte) og 5 (=hjem). Klarer du å lage en god huskeregel for å huske det?

Bruk sommeren smart
Vil du gjøre noe nyttig i sommer, som å lære deg flere smarte huskemetoder, bli ekspert i hoderegning, lære deg et språk som spansk, tysk eller fransk på rekordtid eller faktisk øke din IQ eller læringshastigheten, så sjekk ut Hjerneklubben.no her.

Prøv et gratis demospill for spansk her!
(Spillet krever at du har Silverlight installert på din datamaskin, det kan du laste ned gratis her.)

Hjerneklubben feirer 1 år og gir 30 % rabatt til alle som registrerer seg denne uken

Skriv inn kodeord «bursdag» i registreringen

Hjerneklubben garanterer dobbel hukommelse på en uke, eller pengene tilbake.