Gå til sidens hovedinnhold

Hva er den tryggeste bolighandelen?

Megler, selge selv, takst, eierskifteforsikring – se hva som er mest avgjørende.

Tidligere eiendomsmegler står sammen med sin nevø i spissen for nyskapende tenkning når det kommer til salg av eiendom.

- Det er ikke et spørsmål om å bruke megler eller ikke som er avgjørende for om det blir en sikker og trygg handel, sier tidligere eiendomsmegler Asgeir Strandlie. Det hevder han etter å ha bistått mange selgere som selger bolig uten megler.

Kan sikre salgsprosessen selv
- Selve salgsfasen har de samme likhetstrekkene uavhengig av type bolig, som gjør at du kan sikre salgsprosessen selv, på samme måte som megleren ville gjort.

- I dag finnes det gode alternativer til megler som også innhenter offentlig informasjon over eiendommen etc. for deg, sier han.

- Det er ikke hvem som gir informasjonen som er viktig, det er hva slags informasjon som gis og at den gis godt nok, som er det avgjørende, hevder Strandlie, som i dag driver foretaket BoligHandel1 sammen med sin nevø.

Bolighandel1 er et foretak opprettet for å gi et tilbud til de som vil slippe å bruke megler - et seriøst, men billigere alternativ til eiendomsmegleren.

Klikk her for å lese mer om Bolighandel1.no

Feil fokus
Han mener fokuset har blitt feil – at det har begynt å handle om å bruke megler eller ikke.

- Hvilket for så vidt er høyst relevant når det kommer til pris for tjenesten og hva du får igjen for pengene, men ikke når det kommer til å gjennomføre en trygg eiendomshandel, poengterer Strandlie.

- Når et salg skjer gjennom eiendomsmegler, har meglerforetakene nesten uten unntak med i salgsoppgavene sine at oppgavens innhold er godkjent av boligens selger. Grunnen til dette er at selger skal stå ansvarlig for informasjonen som er gitt i salgsoppgaven.

Selger er uansett ansvarlig
- Megleren er til en viss grad også ansvarlig for innholdet, men kommer sjelden i ansvar siden de bygger sin informasjon på selger og eventuell takstmann. Men det viktigste er at rettstvister og erstatningssaker stort sett handler om feil og mangler ved selve boligen (og ikke kjøps-/salgsprosessen), og da er det ikke eiendomsmeglerloven, men avhendingsloven som får innvirkning. Og den gjelder like fullt og på samme måte, enten en har brukt megler eller ikke.

- Når budet er akseptert av selger, er det avtaleloven som regulerer forholdet mellom kjøper og selger. På det tidspunktet er det viktig at avtalen formaliseres, og så lenge en standard kjøpekontrakt inngås og avtale om tinglysing/oppgjør skjer gjennom profesjonelle, for eksempel en advokat, så kan du være trygg på en sikker eiendomstransaksjon.

- Et godt eksempel på en trygg bolighandel er å ha gjort riktig informasjon tilgjengelig for interessenter av eiendommen. Dette er ditt ansvar enten du velger å bruke megler eller ikke. Som en konsekvens av dette tilbys boligselgere eierskifteforsikring.

De viktige faktorene
- Eierskifteforsikring er, i motsetning til hva mange tror, nettopp en av de viktigste faktorene for et trygt boligsalg. Med det produktet kan du sove godt om natten etter å ha solgt, fordi forsikringsselskapet dekker ditt ansvar som selger hele fem år etter salget. En eierskifteforsikring dekker selgers ansvar etter avhendingsloven – loven som regulerer forholdet mellom selger og kjøper av bruktbolig, forklarer Strandlie.

- Et annet eksempel er hvilken type takstrapport som blir benyttet i handelen. En boligsalgsrapport, som er en mye mer utfyllende takstrapport enn en verdi-/lånetakst, setter blant annet helt andre krav til takstmannens grundighet og undersøkelsesplikt. Ved at en slik rapport er benyttet i salget, øker du sjansen betydelig for å gjennomføre et trygt salg eller kjøp. Det jobbes nå for å innføre boligsalgsrapport som en obligatorisk standard ved kjøp og salg av bolig.

Viktig informasjon
Vurderer du å legge inn bud på en eiendom, gjør du lurt i å sette deg ordentlig inn i salgsoppgaven og tilhørende salgsdokumenter.

- Mange er altfor opptatt av om fargene matcher eller om sofaen får plass når de er på visning, istedenfor å legge vekt på det virkelig viktige. Innhent og les informasjonen som det står at er tilgjengelig, og spør om det er ting du ikke skjønner. Slik kan det lett avverges ubehagelige overraskelser i ettertid, sier Strandlie, som tidligere har jobbet som fagansvarlig og eiendomsmegler i mange år.

En trygg bolighandel handler altså om helt andre ting enn valget om å bruke megler eller selge selv. Eiendomsmeglerne er flinke til å påpeke farene ved ikke å bruke megler, men sannheten er at så lenge du gjør samme informasjon tilgjengelig i salget som megleren ville gjort, er farene like store eller små.

Samarbeide med advokatkontor
- Tjenesten til BoligHandel1 er lagt opp på en enkel og lettfattelig måte. Sammenlignet med å benytte megler er forskjellen at du selv står for visning og budrunde, forteller Asgeir. - Det er ekstremt god timebetaling for å ta en del av salgsjobben selv!

Tjenesten er lagt opp slik at megler blir overflødig. Vi har også samarbeid med et advokatkontor som tar seg av alt som har med kontrakter og andre ting knyttet til eierskiftet, fortsetter Asgeir, som advarer folk mot å selge boligen helt uten profesjonell hjelp.

- Det er ikke bare å legge ut boligen sin på finn.no og tro at alt det andre ordner seg - det er risikosport å selge på egenhånd uten noen form for hjelp underveis. Hele poenget vårt er at du ikke skal betale for mer enn det du faktisk trenger hjelp til. Men ingen kjenner din egen bolig så godt som deg selv, og det er nettopp denne delen av salget du ikke trenger hjelp til, visning og kontakt med interessenter. Det er her du sparer meglerprovisjonen, sier Asgeir med et smil.

Store penger å spare
- Å bruke eiendomsmegler koster deg normalt mellom 50.000 og 100.000 kroner. BoligHandel1.nos Komplett-pakke koster kun 29.650 kroner. Selskapet tilbyr også billigere pakkeløsninger. BoligHandel1s mål er todelt: Kunden skal spare så mye penger som mulig, og kunden skal bli godt fornøyd. Da er vi også fornøyde, tilføyer Gaute Strandlie, daglig leder i BoligHandel1.

Tjen penger på BoligHandel1
- Siden høsten er på vei kjører vi i disse dager i gang en kampanje der du kan tjene penger på BoligHandel1. Dersom du har tips som fører til nye kunder for oss vil du bli premiert med 1000,-, sier Gaute.

- Dette gjelder fra kunden har lagt inn bestilling hos oss. En enkel måte å lyse opp høsten på, avslutter han.

Kontaktinfo til BoligHandel1 finner du her.

Mer info
Les mer her om hva kundene sier om sin opplevelse ved å benytte BoligHandel1 til sitt boligsalg.

Les mer om hva slags veiledning og hjelp du får i salgsprosessen av BoligHandel1 her.

Her kan du lese en artikkel om Liv Sandvik, som solgte leiligheten sin gjennom BoligHandel1.