Nettavisen.no

Tjenester

Hvem skal redde deg om du får hjerteinfarkt?

Hvis du får et hjerteinfarkt kan personene rundt deg vært helt avgjørende for hvilket utfall den alvorlige situasjonen kan ha. Likeledes, kan din kunnskap om hvordan man håndterer hjerteinfarkt bli avgjørende for hvorvidt et annet menneske overlever.

I denne historien ønsker intervjuobjektet å være anonym. Hun omtales derfor med pseudonymet Charlotte.

Man får ofte ingen advarsler før et hjerteinfarkt slår inn. I løpet av få sekunder kan din kunnskap være avgjørende for hvordan utfallet blir for personen som er skadelidende.

Hvordan går du frem hvis en ukjent person helt plutselig får et hjerteinfarkt? Dette måtte Charlotte (23) fra Oslo ta stilling til i ung alder.

Når ulykken inntreffer

Det var i påsken 2013 at Charlotte fikk bruk for den kunnskapen hun hadde tilegnet seg på førstehjelpskurs i regi av skolen hun går på. Hun, mormoren og lillesøsteren på 2 år var på vei ned fra hytta i Ringsaker da det ulykken inntraff.

- Vi gikk forbi en skiløype som ikke er så mye brukt, og der observerte jeg en mann som var på vei i full fart fremover. Det var først når han var forbi oss at han falt i bakken. Mormor, som gikk bak oss, ropte etter meg, og det var da jeg skjønte at noe var alvorlig galt.

Charlotte løp bort til mannen som lå bevisstløs i skiløypa og kjente på pulsen hans. Ingen puls. De kontaktet helsepersonell med en gang, men det var de neste 15 minuttene som skulle bli avgjørende for mannens fremtid.

- Han var død helt frem til helsepersonellet kom

- Det tok 15 minutter før helsepersonellet på snøscooteren kom med hjertestarter. På de 15 minuttene ble jeg veiledet over telefonen om hva jeg skulle gjøre. Jeg tok av sekken som mannen hadde på ryggen, åpnet jakken hans og startet øyeblikkelig med førstehjelp.

Charlotte forteller videre at de 15 minuttene hun gjennomførte førstehjelp på mannen var avgjørende for at han ikke fikk noen varige mén. Hjertekompresjon bidrar nemlig til at blodet sirkulerer i kroppen og kan derfor forhindre større skader, som for eksempel en hjerneskade.

Hun er klar i talen om hvordan hun opplevde situasjonen og hvor viktig førstehjelpskurset hun hadde tatt tidligere var for at hun mestret situasjonen hun hadde havnet i.

- De 15 minuttene virket veldig lange, dramatiske og alvorstynget. Samtidig mister man litt begrep om tid. Likevel følte jeg meg trygg og rolig under hele situasjonen - det på grunn av den kunnskapen jeg hadde fra førstehjelpskurset.

Førstehjelpskurs kan redde liv

I 2014 ble nesten 12 000 nordmenn lagt inn på norske sykehus med akutt hjerteinfarkt. Sammen med kreft er hjerte- og karsykdommer de hyppigste dødsårsakene her i landet når vi ser alle aldersgrupper under ett. Hvis du skulle havne i en situasjon hvor et annet menneske får hjerteinfarkt kan det være din kunnskap som blir avgjørende for personens fremtidsutsikter. Derfor er det viktig at alle lærer seg førstehjelp.

Norsk Folkehjelp arrangerer en rekke førstehjelpskrus i løpet av året, og en god løsning er å arrangere disse med jobben. Med kurs i førstehjelp sikres de ansatte både på jobb og fritid for en rekke forskjellige scenarioer.

Akkurat nå er Norsk Folkehjelp ute med en kampanje for å takke alle de som kan, og har utført førstehjelp. Les historier fra hele Norge og del dine egne på TakkForHjelpen.no. Der finner du også informasjon om hvordan dere kan lære dere førstehjelp i din bedrift.

Du kan takke heltene, og dele din egen historie på TakkForHjelpen.no.

Marie avslutter med følgende anbefaling til de som lurer på om førstehjelpskurs er noe for dem:

- Absolutt alle bør lære seg førstehjelp! Det er en trygghet å vite at man kan hjelpe andre mennesker på riktig måte i slike situasjoner.