Nettavisen.no

Tjenester

Hvor mye får du for dine penger?

Mynter og sedler kan bli verdt svært mye. Sjekk også hva dine gamle penger kan være verdt!

Mynter og sedler kan være svært gode investeringsobjekter. Gamle norske sedler blir snart verdiløse i handel, men som samlerobjekter og med mulige fremtidige verdier kan de være verdt mange tusen kroner.

Les mer her: Du kan sitte på en formue

Det er selvfølgelig ikke bare norske mynter som kan ha en stor fremtidig samlerverdi. Vi har plukket ut noen eksempler på mynter og sedler du kan investere i nå for å legge i madrass, bankboks eller i egen safe for fremtidig verdistigning - eller kun for samling.

For å velge ut hva som er gode investeringsobjekter bør du bruke litt tid på å sjekke priser og utviklingen av disse, men du kan også selvfølgelig ha litt flaks i å velge noe som blir mye verdt senere.

Et greit kjøp kan være de såkalte proofsettene som kommer hvert år fra Norge. Dette er de myntene som er nye, for eksempel i 2011 hvor de tre myntene som ble preget i fjor: En 10-krone med spesialpreg i anledning Universitetets 200-årsjubiluem, 1 krone og 50 øre. I tillegg en forgylt- og forsølvet utgave av Årsmedaljen 2011 som ble utgitt i forbindelse med 325års-jubileet til Myntverket. Boksen koster 790 kroner i normalutgave (se her) eller 4875 i en eksklusiv utgave som også inneholder en gullmedalje i forbindelse med Roald Amundsens jubileum (se her). Det er ikke sikkert du vil tjene mange penger på kjøpene, men det er fine samlerobjekter som forteller mye om norsk historie.

Norske sedler finnes det selvfølgelig også svært mange av, og du kan se oversikten her.

Samlerobjekt

De forskjellige myntverkene i verden, og ivrige entusiaster lager også spesialsamlinger som kan være interessant også ut i fra andre perspektiver enn ren investering. Hva med en samling av mynter og sedler fra tidliger Sovjetstater? Se her.

Eller hva med en sett med kongene av fotball? Se her

Panda-gullymnt fra Kina

Disse gullmyntene fra Kina er i en gruppe av mynter som kalles «bullion»-mynter som i utgangspunktet er knyttet opp mot gullprisen. Andre mynter i samme kategori er Krugerrand, American Eagle og Maple Leaf. Disse myntene er sett på som investeringsobjekter som man beholder en lengre tid for eventuelt selge, eller gi videre i arv. Hvor gode investeringer de er kommer veldig an på markedet, og er selvfølgelig noe man bør sjekke ut.

Oandagullmyntene har en valør på 500 yuan, altså rundt 451 norske kroner. Diameteren er 32 mm og er i 99,9 % gull, og veier 28,34 gram (1 oz). Serien ble først produsert i 1982. I USA koster nå for eksempel gullmyntene fra 1988 4 284 dollar.

Disse myntene fra 2012 koster 11 250 kroner. Du finner dem her.

Hvis du har lyst på gullmynter fra USA kan du vurdere American Eagle - Gull proofsett fra 2010. Dette er fire gullmynter i rent gull i en blå bokeske. Se myntene her

Her kan du få full oversikt over mynter og sedler, og hva de er verdt.