Nettavisen.no

Tjenester
(Thinkstock.com)

Hvordan lære et språk på 90 dager

Spansk, fransk eller kanskje kinesisk. Hvor lang tid du skal bruke er faktisk opp til deg selv.

Samtidig som det å lære seg et nytt språk utfordrer hjernen og får den til å vokse, åpner det for mange muligheter.

Forfatter og livsnyter Henri Junttila, som også står bak nettstedet Wake Up Cloud, hevder man kan lære seg et nytt språk på bare 90 dager, dersom man går inn for det.

«Hvis du virkelig ønsker å lære deg et språk på 90 dager, så må du virkelig fordype deg i det, og med fordype så snakker jeg om mange, mange timer per dag.»

Lær språk med ny metode her!

Ikke bare grammatikk
Essensen i læringen hevder han er din egen grad av interesse, mikset med morsomme læringsverktøy.

«Den eneste måten man virkelig kan lære seg et nytt språk på, er dersom læringsprosessen er så morsom at du blir lidenskapelig opptatt av å lære deg det,» skriver Junttila i en artikkel på Dumblitleman.com.

Junttila mener man har fem gode verktøy man kan bruke i prosessen med å lære seg et nytt språk, og jo mer man tar de i bruk, jo mer av det aktuelle språket vil man lære.

Se
«Å se på TV er en måte å tilegne seg språket på. Selv om det er vanskelig å forstå noe i begynnelsen, så vil man litt etter litt plukke opp små ord som: hei, ja, nei, på gjensyn, takk, vi sees og så videre,» forteller Junttila.

«Start med tegneserier og barneprogrammer hvor språket er enkelt, og samtalen ikke går for fort, så skal du se du snart har lært deg noen gloser.»

Lytte
Etter hvert når du kan avansere til å se på TV-serier som Friends eller Lost, så vil du klare å høre på radio, podkasts, intervjuer og kanskje til og med lydbøker.

«Ikke vær misfornøyd med deg selv om du ikke forstår alt, men nøy deg med å forsøke å forstå innholdet og sammenhengen,» sier Junttila.

Som barn gjettet du deg ofte til hva som ble sagt, og det er både lovlig og effektivt når du er i ferd med å lære deg et språk.

Lese
«Dersom du er glad i å lese, så gjør det så mye som mulig, på språket du ønsker å lære,» foreslår Junttila. Også her bør du starte med enkle tekster, som tegneserier, barnebøker og andre lettleste blader. Du kan også låne enkle lesehefter på biblioteket.

«Selv om noen forteller deg at du må lære deg grammatikken, så ikke tenk på det,» sier Junttila. «Fokuser på at læringen skal være morsom, og hold deg til det du synes er morsomt, men gjør mye av det.»

Slik blir du et huskegeni!

30 tips for en velfungerende hjerne

Skrive
«Etter hvert som du har både sett, lyttet og lest, så vil du kunne komme til et punkt der det vil være mulig for deg å begynne å skrive», forklarer Junttila. «Dersom du vil lære raskt, er du også nødt til å begynne å skrive.»

En konkret metode som Junttila selv bruker er å forme setninger på norsk, f.eks. for å bestille mat, spørre om veien o.l. og deretter oversette de til språket du vil lære deg.

«Når du føler du er klar for det, kan du også lære mye av å delta i chatterom,» foreslår Junttila. «Og på nettet finnes det faktisk egne chatterom for de som vil lære seg et språk.»

Snakke
Sist men ikke minst så er det det å snakke språket.

«Noen setter i gang umiddelbart, selv om de bare kan noen gloser,» sier Junttila. «Andre venter til de har opparbeidet seg et relativt stort vokabular. Ingen av delene er rett eller feil, men husk på at du skal ha det gøy, og at du derfor må gjøre det på din måte.»

Uendelige muligheter


Internett har åpnet for mange muligheter, og selv om du er alene finner du alltids noen å snakke med der, eller programmer som er supre til øving på egen hånd.

Vil du ha litt hjelp til å lære språk raskt, tilbyr Hjerneklubben et program for språkopplæring (spansk, fransk, tysk og engelsk (uke 44)), hvor du lærer teknikker for å huske ord, kan øve på uttale, teste deg selv vha. spill og registrere dine resultater.

Gründeren Frank Wedde har selv brukt metoden til å lære seg ikke mindre enn sju språk, og anbefaler metoden på det varmeste. På Hjerneklubben lærer du også metoder for å huske bedre, lære raskere og forbedre fokuset, som alle kan hjelpe deg til med å komme raskere fram til målet om å snakke et fremmed språk flytende.

Her kan du prøve en demoversjon av språkprogrammet for spansk.

Her kan du lese mer om språkopplæring på Hjerneklubben.no

(Kilde: Dumblittleman.com)