Gå til sidens hovedinnhold

Ikke tren hjernen slik

Hjernetrening er en ny trend i samfunnet, og noen metoder fungerer bedre enn andre.

Har du fått med deg den nye trenden - hjernetrening? Det å utfordre hjernen med spesielle oppgaver og lære seg teknikker, for å få den til å fungere bedre og holde ut lengre.

Det sies til og med at hjernetrening er like viktig som kroppstrening, altså like viktig som å gå på SATS. I Asia har visst dette vært utbredt i lang tid, og i USA møter folk opp i fysiske treningslokaler og betaler 60 dollar i måneden, for å trene hjernen.

Men på hvilken måte fungerer hjernen bedre, og hvordan skal man egentlig trene hjernen?

Vi har spurt daglig leder i Hjerneklubben.no, Anders Wedde, om hvordan han begynte med hjernetrening, hvorfor han mener det er så viktig å trene hjernen.

Viktig å lære riktig
- Jeg ble kjent med hjernetrening i ganske ung alder da min far sendte broren min på «huskekurs» på 80-tallet. Jeg var dessverre litt for ung til det kurset da, men særlig da jeg begynte med høyere utdanning fant jeg fort ut hvor viktig det er å kunne lære effektivt, og bruke hodet riktig, forteller Wedde.

- Vi begynte så tidlig som i 2001 å kartlegge studenters studievaner, og fant fort ut at de færreste visste hvordan de kunne bruke hodet for å lære mer effektivt.

Slik begynte tanken om å lage Hjerneklubben, et nettsted der du får tilgang til enkle teknikker og øvelser for å ikke bare lære raskere, men også for å få en bedre fungerende hjerne.

Beskytter mot Alzheimer
- Forskningen har i den senere tid flere ganger vist at hjernetrening er viktig. Ved å bruke riktige øvelser så kan man lage sterkere nevrale koblinger i hjernen slik at den fungerer raskere og bedre. Det viser seg også at hjernetrening er effektivt for å bygge opp det psykologene kaller en kognitiv reserve som «beskytter» deg mot symptomer for demens og Alzheimer.

- Jeg ser på hjernetrening på samme måte som fysisk trening. Det er jevn, god innsats som gir de beste resultatene. Det hjelper lite å begynne å trene til et maraton to uker før startskuddet.

Det er bevist at hjernen vår vokser hver dag (vi lager nye koblinger i hjernen vår) og det er opp til oss hvordan den skal vokse videre.

- Øving gjør som kjent mester. Heldigvis er hjernen vår mange ganger kjappere enn kroppen (Hjernen din er digital), slik at det kan gå veldig fort å mestre nye mentale teknikker. Fordelene i hverdagen får du nesten umiddelbart, sier Wedde.

Hvordan trene hjernen?
Hjernetrening omfatter flere områder, men hva skal du trene og hvordan skal du begynne?

- Det finnes flere nettsteder som skriver at de holder på med hjernetrening der ute. Dessverre er noen av disse useriøse aktører med oppgaver som er lite forankret i forskning eller andre bevis på at det hjelper, forteller Wedde.

- Begynn gjerne med oppgaver og aktiviteter der du se effekten i hverdagen. Som for eksempel hvordan du kan forbedre hukommelsen din. Eller hvordan du kan bruke effektive teknikker for å lære for eksempel et nytt språk, eller lære deg lette triks innen hoderegning.

Men det viktigste er at du fortsetter å utfordre hjernen din. Bryt det vanlige tankemønsteret ditt daglig, det hjelper hjernen til å holde seg frisk og rask.

Man kan sammenligne det å utfordre hjernen daglig med å gå gjennom en tett jungel, sier Wedde.

- Første gang er den svært tett, men allerede den andre og tredje gangen vil det gå mye letter å komme seg fram. Hjernen fungerer på samme måte, bortsett fra med elektrokjemiske signaler. Etter et par forsøk på å gjøre noe nytt vil den elektriske motstanden i hjernen reduseres. Dermed bruker vi mindre energi på en oppgave og det vi gjør føles naturlig. Dette kommer det mer informasjon om i neste ukes Hjerneskole.

Neste uke kan du altså følge vår hjernetreningsskole her på Nettavisen, og få tips om hvordan du best kan komme i gang med hjernetrening, og hva du bør starte med.

I mellomtiden kan du sette deg inn i de forskjellige emnene ved å lese artiklene under. Å stå på hodet hjelper i hvert fall ikke.

Her kan du også lese mer om Hjerneklubben

Hukommelse:
Slik husker du det du leser
Slik blir du et huskegeni
Hjernetrim forsinker demens


IQ
Vil du ha høyere IQ?
Spis deg smart
10 triks til smartere hjerne


Språk
Slik lærer du spansk på rekordtid


Matematikk
Bli proff i hoderegning


Kreativitet
Sov deg kreativ


Konsentrasjon
Problem? Gå baklengs!


Fysikk
Tren hjernen - bli god i fotball

Kommentarer til denne saken