Nettavisen.no

Tjenester
VM i rallycross arrangeres for 2. år på rad, og i år er konkurransen enda hardere!
VM i rallycross arrangeres for 2. år på rad, og i år er konkurransen enda hardere! (Viasat Motor)

Kan Petter forsvare VM-tittelen mot disse konkurrentene?

For 2. år på rad arrangeres VM i rallycross. Petter Solberg er den regjerende verdensmesteren, men i år blir konkurransen enda hardere.

VM i rallycross startet den 26. april, og Norges motorhelt nummer 1, Petter Solberg, skal forsvare sin verdensmester-tittel fra i fjor. Det er mange sultne konkurrenter som kommer bak ham, og i kampen om den store gullmedaljen vil Petter få hard konkurranse.

I dag starter den fjerde runden i rallycross-VM, og den går av stabelen i det som kalles "Rallycrossens vugge" - Lydden Hill Race Court i England.

Vil du følge Petter Solberg, Andreas Bakkerud og alle de andre konkurrentene live er det kun et sted du gjør det - på Viasat!

Klikk her for å finne ut hvordan du kan følge spenningen!

Norske konkurrenter

Petter Solberg er kanskje rallycrossens største stjerne.

Av nordmenn har Solberg to konkurrenter i år, bestående av et ungt talent og en gammel veteran. Andreas Bakkerud er det unge talentet fra Bergen, som i fjor havnet på en sterk 5. plass i sin Ford Fiesta ST.

Veteranen er totningen Tord Linnerud, som har blitt "overtalt" til nok en runde i ringen. Linnerud kommer i år til å kjøre en Volkswagen Polo.

Forskjellen på førere

Frode Skaar, rallycrosskommentator i Viasat, ser to klare forskjeller mellom alle rallycrossførerne.

– Flere førere er ikke involvert i annet enn å kjøre bilen raskest mulig til mål. De kommer med «hjelmen i hånda» til en bil som teamet har gjort klar, forteller han til Viasat Motor.

– Flere førere er ikke involvert i annet enn å kjøre bilen raskest mulig til mål

Han nevner Andreas Bakkerud som eksempel på en fører som kommer til mer eller mindre dekket bord, mens Petter Solberg er sjef for sitt eget lag og er kjent for å engasjere seg i alle detaljer.

Les også: Derfor er rallycross den råeste bilsporten av dem alle.

– På mange måter kan det være en fordel å vite mest mulig om bilen og konstruksjonen. Samtidig er det en balansegang. I konkurransehelgene må føreren ha mest mulig overskudd til å utføre arbeidsoppgavene ute på banen, fortsetter Skaar.

Uansett om man kommer til dekket bord eller ikke kommer konkurransen til å være knallhard.

Far/sønn-lag

Fra Sverige kommer laget Hansen Peugeot, styrt av Kenneth Hansen og kona Susann. Deres sønn Timmy blir dratt frem av Frode Skaar som en kandidat til å vinne VM-tittelen.

- Timmy vant en VM-runde i fjor, og laget har tatt Davy Jeanney inn som andrefører. Dermed bør Hansen Peugeot-temaet være godt nok til også å kjempe om lagtittelen, sier Skaar.

Kenneth Hansen selv har 14 EM-titler, og er den mest erfarne teamsjefen i sirkuset.

Klikk her for å finne ut hvordan du kan følge spenningen!

Sønn bryter med far

Et annet far/sønn-lag har i år blitt brutt opp. Jan Marklund i Marklund Motorsport må i år se sin sønn kjøre Audi under Mathias Ekström.

- I Ekströms lag får Marklund jr. mindre press på seg. Slik kan han utvikle seg som sjåfør. Til gjengjeld er Mathias Ekström en av Petter Solbergs største utfordrere til VM-tittelen.

Nyoppstartet lag

Det kommer også ny konkurranse fra Østerrike i år. World RX Austria er et nyoppstartet lag, med rallyføreren Manfred Stohl og teamsjef Max Pucher i spissen. Begge stiller i hver sin bil, og spesielt Manfred Stohl kan bli en nøtt å knekke. Han har 6 tidligere pallplasseringer å vise til.

13 løp i 12 land - ett av dem i Norge

Hele VM-runden går i år i 12 land, og består av til sammen 13 løp. Ett av disse løpene vil gå i Norge, og det er Lånkebanen i Stjørdal som inviterer til moroa.

Den 22. og 23. august vil håpet om en norsk vinner på en norsk bane stå i taket. Blir det Petter Solberg, eller kanskje talentet Andreas Bakkerud? Frem til da kan du følge hver runde av verdens mest spennende bilsport på Viasat Motor.