De fleste av oss ønsker å fremstå som intelligente, og vi forsøker å forbedre vår intelligens gjennom å tilegne oss ny informasjon og friske opp gammel kunnskap.

Men har det egentlig noen effekt? Hvor mye klarer vi egentlig huske og hvordan kan vi forsikre oss om at vi husker denne kunnskapen når vi trenger den?

Vil du forbedre hukommelsen, lære språk og forebygge demens? Trene hjernen på nett med den norske tjenesten Hjerneklubben.no

Test av korttidsminnet
I New York Times ble det nylig fortalt om en test gjennomført på 3.-klassinger i januar i år, hvor formålet var å teste hukommelsen. Alle barna ble plassert ved hver sin pc, og skulle forsøke å si hvor de sist hadde sett en svart katt dukke opp på skjermen, i et av fire vinduer.

Etter en stund ble testen gjort litt vanskeligere og de skulle forsøke å huske hvor katten hadde dukket opp for henholdsvis 2, 3 og til sist 4 ganger siden.

Øvelse gjør mester
Det var en vanskelig test, og selv voksne som har forsøkt øvelsen sliter med å huske hvor katten var for 2 ganger siden. Men det som derimot er morsomt og som også bekrefter tidligere funn, er at alle blir flinkere med litt trening.

Og det resultatet er ikke overraskende, skriver journalist Dan Hurley i New York Times. «Trening forbedrer oss mennesker på de fleste områder, enten det gjelder å lære å lese eller blir flink til å kaste hestesko», understreker Hurley.

Test deg: Lær språk på 1-2-3 med ny metode!

Evnen til å bruke kunnskapen
Ja, øvelse gjør kanskje mester, men forskerne stiller også spørsmål ved vår evne til å lære, til å resonnere, til å svare raskt og løse nye problemer - altså våre evner til å ta i bruk kunnskapen vi har tilegnet oss - kan de forbedres?

For det hjelper jo lite å sitte på mye kunnskap, om man ikke klarer å bruke den.

Frank Wedde fra Hjerneklubben.no henviser til forskning fra Nederland i 2008 som også testet arbeidshukommelsen - ganske likt som i katteeksperimentet med barna - bortsett fra at det i dette tilfellet ble testet med både lyd og bilde.

- Resultatene var slående, sier Wedde. -Ikke bare ble prestasjonene bedre, men IQ-testene som deltakerne gjorde i ettertid viste seg å ha en markant økning. Med andre ord – IQ kan trenes!

Flytende intelligens avgjørende
I forskermiljøet skilles det mellom det som kalles flytende og det som kalles krystallisert intelligens, og mens pugging og repetisjon legger grunnlaget for hva som finnes i kunnskapsbanken vår, mener man at spesielle oppgaver skal gjøre oss bedre til å bruke rett kunnskap til rett tid.

Å vite hvordan du adderer eller subtraherer, hvordan du skal sortere noe fra lav til høy verdi, hvordan du skal tolke en metafor osv. er gode eksempler på hva du bruker den flytende intelligensen til.

Trening av flytende intelligens
Og det er nettopp det testen med å huske hvor katten hadde befunnet seg, var en øvelse i. Det handler om å forbedre den flytende intelligensen ved å trene opp arbeidshukommelsen.

I motsetning til hva som gjelder for krystallisert intelligens så har man tidligere ikke trodd det har vært mulig å trene den flytende intelligensen. Nyere forskning derimot hevder det motsatte og at man ved hjelp av spesielle programmer og teknikker kan forbedre våre evner til å utnytte kunnskapene bedre.

Det var jo også tilfellet med kattetesten - det ble bevist at man ble bedre ved trening.

- Utrolig spennende
- Dette er utrolig spennende, skyter Wedde inn, da man inntil nylig trodde at IQ ikke kunne trenes opp, noe som nå viser seg å ikke stemme.

- På Hjerneklubben.no har vi tatt øvelsene fra denne forskningen og puttet dem inn i et spill vi kaller IQ-Trener. Dette er ganske utfordrende, litt frustrerende attpåtil, men også morsomt. Man kjenner rett og slett at hjernen får en real treningsøkt, omtrent som når man trener kroppen på treningsstudio.

- Langtidseffekten av dette, og hvorvidt IQ-effekten vedvarer uten å vedlikeholde treningen vet vi vel å merke ennå ikke.

Vårt eget ansvar
Så da er det bare opp til oss selv - vil vi ble smartere og score bedre på intelligenstester må vi altså ikke bare tilegne oss ny informasjon, men samtidig passe på å trene arbeidshukommelsen.

Dette var en av grunnene Wedde startet opp Hjerneklubben.no i 2010 – et nettsted for trening av forskjellige deler av hjernen, deriblant arbeidshukommelsen, vha. smarte spill, programmer og teknikker. Han hevder selv hjernetrening kommer til å bli like populært som fysisk trening, og henviser til at flere treningssentere i USA allerede tilbyr kombinasjonen av fysisk og mental trening.

Har du også lyst til å trene hjernen for å bli smartere?

Medlemmene av Hjerneklubben trener hjernen vha. morsomme spill og programmer, både for å bli bedre til å huske, forebygge alderssykdommer som demens og for å bli bedre til å bruke kunnskapen.

I tillegg kan du lære deg språk på kortere tid vha. programmet språksprint, oppdatere geografikunnskapene, bli raskere i hoderegning, og mye, mye mer.

Klikk her for å lese mer om Hjerneklubben.no

(Kilder: Sharpbrains.com og Nytimes.com)