Nettavisen.no

Tjenester

Kreative løsninger bak fremgangsrik Whiskey

Her går produksjonen på høygir.

I Bjärtrå ligger verdens nordligste whiskeydestilleri: Box Destilleri. De gode omtalene har haglet over bedriften siden oppstarten, og produksjonen går på høygir.

Box Destilleri har sine røtter tilbake i svensk industrihistorie. Navnet Box kommer fra tiden da skogene i Norrland, malm og vannkraft bygde Sverige. Ideen med å produsere whiskey i Box’ gamle kraftverk ble unnfanget i 2004, da Mats de Vahl og hans bror Per innså at bygningen hadde en fantastisk beliggenhet for whiskeyproduksjon. En stund senere reiste de to brøderne til Skottland, og ved hjemkosten hadde de ingen vanskeligheter med å overtale en håndfull lokale whiskeyvenner til å bli med og starte bedriften Ådalen Destilleri AB.

I dag opererer Box destilleri seks dager i uka og produserer 100 000 liter ren alkohol per år, hvilket gjør bedriften til et betydelig destilleri blant nystartede whiskeydestillerier.

- Jeg tror at vi har lykkes fordi vi har et veldig godt miljø her oppe, vi er svært nøye med detaljene og med prosessene våre og råvarene, konstanterer Roger Melander som er destillerisjef.

Selv jobber han 16 timer per dag, syv dager i uken og er lidenskapelig opptatt av whiskey. Tidligere drev han et entreprenørfirma, og bakgrunnen som maskiningeniør gjør at han stadig funderer på hvordan de perfekte tilvirkningsfasilitetene kan se ut. En del av utviklingen er de nye spesialproduserte pallereolene for å lagre fat som AJ Produkter har levert. Inspirasjonen kom fra en spansk Sherry-produsent.

- Jeg har ikke sett denne løsningen noen andre steder i whiskeyindustrien, sier Roger.

Årsaken til at valget av leverandør falt på AJ Produkter var en kombinasjon av pris og leveringssikkerhet.

- Box Destilleri er en spennende kunde med en annerledes virksomhet enn det vi er vant til. Dessuten har dette prosjektet krevd spesialløsninger, hvilket alltid er utfordrende og gjør prosjektet mer stimulerende, sier Alex Vaarala som er kundeansvarlig hos AJ Produkter.

- Å løse Box Destilleris unike behov for å lagerføre 6000 whiskeyfat var en spennende utfordring. I nært samarbeide med Box Destilleri og våre dyktige produsenter kom vi frem til en unik løsning der AJ Produkter tok seg av alt fra produksjon, levering, installasjon samt befaring. I slike prosjekter er det viktig å ta utgangspunkt i kundens behov og levere den best tenkelige løsningen, så kunden kan fokusere på sin kjernevirksomhet, oppsummerer Alex.