Det finnes mange forskjellige læringsteknikker, og en av de eldste må vel sies å være det å lære av sine feil.

Dog har mange forskere lenge hevdet at det å gjøre feil i læringsprosessen når man er godt voksen, kan ødelegge for hukommelsen.

Test din hukommelse!

Nå viser ny forskning utført ved Baycrest's Rotman Research Institute i Toronto at det å lære av sine feil ikke skader hukommelsen, men heller hjelper den til å huske rett.

Funnet er overraskende, og særlig blant professorer, og ansatte innen rehabilitering, som nå i lengre tid har basert sitt arbeide på «feilfri læring».

Fordelaktige feil
«Den vitenskaplige litteraturen har lenge hevdet at «feilfri læring» er det mest effektive for eldre hjerner», sier Andreé-Ann Cyr, som har hatt hovedansvaret for studien.

«I vår studie har vi sett at dersom eldre voksne tilegner seg materiale basert på forestillinger, hvor de kan trekke meningsfulle lenker mellom sine feil og den korrekte informasjonen, så kan faktisk feilene være fordelaktige for læringen.»

Les også:Lær språk på 1-2-3!

To teknikker
I undersøkelsen så sammenlignet man resultatene fra to studier, hvor man testet de to læringsteknikkene på henholdsvis yngre og eldre voksne.

TEL (trial and error learning) blir ansett som en tøffere prosess hvor hjernen må jobbe seg frem til det rette svaret, i motsetning til «EL» (errorless learning), hvor man blir servert det rette svaret.

I studien med EL-metoden ble deltakerne gitt et stikkord (for eksempel ordet tann) og fortalt at en type tann kunne for eksempel være en jeksel.

Under studien med TEL-metoden ble deltakerne i stedet bedt om å gjette seg frem til en type tann.

Hukommelsestester i ettertid som tvang deltakerne til å tenke på hvordan de hadde tilegnet seg kunnskapen, viste at de husket best det de hadde lært via TEL-metoden.

Dette gjaldt for begge aldersgruppene, men særlig for de eldre voksne, som gjorde det hele 2,5 ganger bedre på hukommelsestesten relatert til TIL-metoden.

Riktig teknikk
Vil man trene opp hjernen er det viktig å bruke teknikker spesielt utviklet for dette formålet. På Hjerneklubben.no finner du mange slike teknikker, som hjelper deg både til å blant annet:

- forbedre hukommelsen
- øke fokuset,
- øke din IQ
- forbedre regnekunnskapene
-forbedre geografikunnskapene
- lære språk (engelsk, fransk, tysk, spansk, italiensk)

med mer.

Klikk her for å gå til Hjerneklubben

Klikk her for å teste hukommelsen (demospill med gratis registrering)

Hjerneklubben lover deg doblet hukommelseskapasitet på kun 1 uke, eller pengene tilbake.

(Kilde: http://www.sciencedaily.com)