Nettavisen.no

Tjenester
(Thinkstock.com)

Lavkarbo eller høykarbo?

Forvirret? Da bør du få med deg rådet fra disse kostholdsekspertene.

Nettavisen har inngått et samarbeid med trenings- og kostholdstjenesten nettoglett.no. I dag presenterer vi en høyaktuell sak om kostholdskurer fra nettstedets kostholdseksperter.

Trenger du flere trenings- og kostholdsråd? Prøv nettoglett.no GRATIS en hel uke!

Kosthold er i vinden som aldri før og blir frontet i nyhetsbildet av de fleste store avisene. Hva er egentlig lavkarbo, LCHF, LCHP, høykarbo og normalkost?

Hvilken diett passer for deg? Hvilken passer for meg? Og ikke minst; hvordan skal man leve etter en slik diett? Spørsmålene er mange og svarene er gjerne enda flere.

Mer forvirret?
Kroppslige prosesser legges til grunne for å fronte det ene eller det andre kostholdet, vitenskapen skal fram. Vel og bra er det, men er det like bra dersom vi alle sitter igjen mer forvirret enn vi noen gang har vært før? Dersom vi må velge den ene ekstreme siden, eller den andre? Hvor ble det av alle nivåene innimellom?

Sjekk deg selv med slankesimulatoren

Skumle selskap
Når middagsselskap plutselig blir skumle fordi vi kan risikere å bli servert poteter? Eller risikere at det ikke er poteter på menyen? Er det sunt for barna at familiemiddagene stadig vekk endrer seg? Er det godt for små mennesker i vekst å kutte ut en (eller flere) av våre største næringsemner?

Uvitende om effekten
Kosthold og ernæring er relativ ny vitenskap, det er mye vi ennå ikke vet om matens effekt i kroppen. Det vi vet er at mat har mange roller i livene våre; det er en del av vår kultur, binder oss sammen sosialt, skaper glede og er nødvendig for liv.

Personlig diett
Kosthold er i stor grad personlig, derfor må det også tilpasses hver enkelt av oss som enkeltindivider. Noen har godt av «lavkarbo», mens andre fungerer best på «høykarbo». Det som fungerer for deg (les: ikke for naboen eller kollegaen på jobb), er det du skal forsøke å holde deg til som best du kan.

Kosthold i forhold til hensyn
Vi i trening- og kostholdstjenesten «Nett og Lett» ønsker å hjelpe deg til å finne det kostholdet som passer inn i ditt liv. Det som passer i henhold til dine preferanser og som tilpasses de hensyn du er nødt til å ta i livet.

Noen av oss bor alene og kan selv bestemme dagsmenyen, mens andre lever i fellesskap med store og små mennesker med sterke meninger. Ofte må man møtes på halvveien, noe som kan være vanskelig om man skal spise etter strenge føringer.

Nødvendig mat
Vi vil også at du skal lære hvordan du kan være sikker på at kroppen får det den trenger for å kunne restituere seg, vokse, bli sterkere og stå imot sykdom.

Trivsel og glede er viktig for å ha et godt liv – et balansert kosthold tilpasset dine behov sørger for godt humør og nok energi til å fylle dagene med glede.

Finn ditt kosthold og tilpass det til ditt liv. La panikken forbli fraværende og bruk energien på aktiviteter som beriker ditt og dine sitt liv!

Trenger du flere trenings- og kostholdsråd? Prøv nettoglett.no GRATIS en hel uke!

Runa Spilling er utdannet ernæringsfysiolog og holder på med master i klinisk ernæring ved UiB. Hun har tidligere jobbet på Røros Rehabiliteringssenter hvor hun jobbet med livsstilsendringer og kostholdsopplæring. Hun har ledet grupper for vektreduksjon og diabeteskost, og holdt foredrag innen idrettsernæring. I tillegg til ernæringsstudiene har hun Fitness Grunnkurs fra NIH og er utdannet spinning- og yogainstruktør. På nettoglett.no gir hun råd om kosthold og helse.

3240914,3215321