Nettavisen.no

Tjenester
(Thinkstock.com)

Lavkarbo for pastaelskere

Glad i pasta? Her er oppskriftene du vil elske, uten for mange karbohydrater.

Lavkarbobølgen har tatt landet med storm, og mange ser fordelene av å spise mindre karbohydrater og mer fett og proteiner.

Men det å kutte ut både pasta, brød, ris og poteter kan være vanskelig for mange. Sannheten er at det heller ikke er nødvendig - det handler egentlig bare om å fordele inntaket av næringsstoffer litt annerledes.

Kostholdstjenesten Somebodyer nettstedet for deg som er opptatt av kosthold og vekt. Her kan du lære mer om kaloritelling, finne innhold av blant annet kalorier, karbohydrater, fett og proteiner i de fleste matvarer, rangere mat, føre kostholdsdagbok, diskutere kosthold med andre medlemmer, få eksperthjelp m.m. Les mer om somebody her!

Med god samvittighet
Her er oppskriften på tre smakfulle pastaretter fra Womenshealthmag.com, som du kan spise med god samvittighet fordi pastaen ikke utgjør for stor del av måltidet. Bare pass på at du ikke spiser brød og drikker brus ved siden av.

Paprika og kyllingpølse (4 pers.)
«The Essential Best Foods Cookbook», Dana Jacobi

2 ss olivenolje
180 g kyllingpølse (oppskåret)
3 hvitløksfedd (hakket)
5 assorterte paprikaer (ca. 900 gram)
Chilipepper - noen flak for smak
Salt og pepper
0,75 dl hakket basilikum
360 gram pasta (ordinær hvete)

Fremgangsmåte:

Brun pølseringene i halvparten av oljen og legg den til side i en bolle med folie over. Fres så hvitløk i resten av oljen i ca 30 sek så den avgir smak. Stek paprikaene blanke (ca 1 min.), tilsett flak med chilipepperkrydder og stek i ytterligere 4 min til paprikaene er myke. Skru ned varmen på medium og la det surre i ca 10 min. Krydre med salt og pepper.

Tilsett pølse og mesteparten av basilikumen og bland godt.

Kok pasta (fullkorn). Miks pasta med saus og server med frisk basilikum over.

(Næringsinnhold pr. porsjon: 452 kal., 12 g fett, 72 g karb., 529 mg sodium, 13 g fiber, 21 g protein)

Pasta med sjømat (4 pers.)
«Radically Simple», Rozanne Gold

240 gram penne
3 ss olivenolje
2 hvitløksfedd (hakket)
3 plommetomater (skåret i småbiter)
2 store gule tometer (skåret i småbiter) (Bruk evt. 5 røde om du ikke finner gule)
1,75 dl hvitvin
1,75 dl hakket kruspersille
0,75 dl oppskåret basilikum
1 ss revet sitronskall
1 ts salt
20 store reker (Skrelt og delt i tre.)
16 kalamata oliven

Varm olje, fres hvitløk i 30 sek. - den skal ikke bli brun. Tilsett tomatene, vinen, halvparten av persillen, basilikumen, sitronskallet og salt. Kok i tre minutter på høy varme.

Tilsett så reker og oliven og kok til rekene er rosa (ca 3 min. til).

(Næringsinnhold pr. porsjon: 486 kal., 17 g fett, 50 g karb., 803 mg sodium, 3 g fiber, 26 g protein.)

Grønnsakslasagne (12 pers.)
«Cooking with Italian Grandmothers: Recipes and Stories from Tuscany to Sicily», Jessica Theroux

6 dl tørkede basilikumsblader
4 små hvitløksfedd (hakket)
8 ss ekstra Virgin olivenolje
0,75 dl ristede pinjekjerner
3,75 dl parmesan (revet)
Skall av 1 sitron (ca. 2 ss)
7,5 dl ricotta
1/8 ts muskat
900 gram pastaplater
5 dl hakket spinat
240 gram mozzarella, skåret i tynne skiver

1. Lag pesto i kjøkkenmaskin av basilikum, hvitløk og olivenolje. Tilsett så pinjekjerner, reven parmesan og sitronskall og miks litt til slik at du får en grov pesto.

2. Rør pestoen sammen med ricottaosten og muskatten.

3. Legg pastaplater og ricottablandingen lagvis i en form. Start med ricottablandingen i bunn, og i lag to og tre bland du også inn spinat og mozzarella.

Stek formen på ca 200 grader under folie i 30 minutter. Deretter fjerner du folien og steker i ytterligere 15 minutter.

(Næringsinnhold pr porsjon: 380 kal., 26 g fett, 17 g karb., 417 mg sodium, 2 g fiber, 23 g protein)

Fakta om pasta
Husk at 50 gram original tørr spagetti gir ca 38 karbohydrater og 175 kcal. Så kan du bare ta utgangspunkt i det, når du forsyner deg.
Dropp brødet ved siden av, og ta heller en skje mer av pastaretten eller unn deg litt frukt til dessert.

Fullkornspasta inneholder litt mindre karbohydrater, og er et bedre valg fordi du også får i deg mer fiber.

Spiser du for mye?
Noen ganger kan det være vanskelig å vite hvor mye som er riktig porsjon for deg. Hvis du er usikker på hvor mange kalorier du skal ha i deg i løpet av en dag kan du f.eks. sjekke det på en kostholdsklubb.

De fleste kvinner ligger på ca 1800 - 2000 kalorier pr dag, og menn 2300 - 2500 i følge ernæringsekspert Camilla Andersen som står bak kostholdstjenesten Somebody.

Når du så har funnet ditt kalorinivå sjekker du kaloriinnholdet i matvarene du spiser (kan gjøres på en kostholdstjeneste som Somebody.) Spiser du matvarer med veldig høyt kaloriinnhold (du vil bli overrasket) så finn sunnere alternativer. Spiser du for mye, kutter du ned på inntaket.

På Somebody kan du få forslag til alternative, sunnere matvarer, som inneholder færre kalorier.

Ned 0,5 kg pr uke
Med et kaloriunderskudd på 500 pr dag, går du ned 0,5 kilo på en uke. Husk på at du ikke skal spise mindre enn det som er anbefalt for deg, men heller trene mer.

Som medlem av Nettavisens medlemsklubb Norgespasset, får du tilbud på Somebody

Klikk her for å lese mer om Somebody

Klikk her for å sjekke ut Somebody medlemstilbud på Norgespasset