Du vet hva du ikke skal spise når du skal lykkes med vektreduksjon. Men vet du hva og hvordan du skal spise?

Det finnes mange faktorer som vil påvirke hvor raskt, og om du i det hele tatt klarer å gå ned i vekt. Randi Vassbotn Norheim er klinisk ernæringsfysiolog, eksperthjelp på nett-tjenesten Vektkonsulentene og daglig leder for Matfordeg.no. Hun mener måltidsrytme er alfa omega for å lykkes. Går det mer enn fire timer mellom to hovedmåltid, er det stor sannsynlighet for at det vil føre til unødvendig småspising.

- Nøkkelen her er å spise grove kornprodukter og magert protein som metter lenge, sammen med grønnsaker som fyller godt i magesekken uten å gi mye kalorier, sier ernæringsfysiologen.

Motiverende med vektreduksjonsprogram

Trenger du hjelp med vektreduksjon? Som medlem av Vektkonsulentene er det enklere å lykkes. Du får tilgang til forskjellige «hurtigkurer» som passer deg, og som vil gi deg en kickstart på livsstilsendringen. Skreddersydde menyer gjør det enkelt å planlegge måltider, og du har hele tiden kontroll over hva du har spist av kalorier og næringsstoffer.

Norheim mener slike vektreduksjonsprogram på nett kan være et god hjelp for motivasjonen. Det er likevel noen tommelfingerregler alle og enhver bør innlemme i sin livsstil.

NÅ: Få gratis bok og spesialpris på medlemskap hos Vektkonsulentene, spar til sammen kr 299. Klikk her!

Går opp i vekt på jobb

Et av Norheims råd er å alltid starte dagen med frokost. Hvis du ikke er sulten om morgenen, bør du hvert fall spise noe så fort som mulig.

- Ikke vent med frokosten til første kaffepause på jobb, sier hun.

I tillegg går veldig mange i en «matfelle» på jobb. Og har du en kantineordning hvor du kan forsyne deg med hva og hvor mye du vil, må du passe ekstra godt på.

- Spis heller grovbrød eller salat dersom det kun er usunne alternativer som mat, sier Norheim, og legger til at man også bør tenke på at man ikke skal spise mer enn man trenger til måltidene.

I forbindelse med jobb er det også viktig at man sørger for å spise et måltid før man drar fra jobb. Spiser du lunsj kl 11:30 og middag kl 17, er det nesten 6 timer mellom måltidene. Da er det lurt å legge inn et større mellommåltid kl 14-15, for eksempel frukt og yoghurt eller brød.

Fysen til kaffen?

Er du av typen som gjerne får lyst på litt sjokolade eller annen snacks om kvelden, kan du kanskje unngå fristelsene ved å legge inn et kveldsmåltid isteden.

Norheim forteller at det er lurt å spise litt mellom klokken 20 og 21, for å unngå lang nattfaste.

- En bonus med sunne, godt planlagte kveldsmåltider er at man lettere kan unngå at man fyser på noe til kaffen, fordi man vet at man skal spise noe om en liten stund likevel, sier hun.

Enklere med planlegging

Ifølge Norheim er det enklere å velge riktig dersom man planlegger.

- Godt planlagte måltider gir rom for å velge grovt, grønt og magert, altså mat som metter godt og varer lenge, sier hun.

Som medlem av Vektkonsulentene blir det enklere å planlegge. Med skreddersydde menyer og oppskrifter, blir det enklere for deg både å gjøre innkjøp og lage maten.

Du kan velge mellom ulike dietter. Ønsker du en skikkelig kickstart kan du blant annet velge dietten 5:2-kombi. Med denne dietten spiser du smart alle dager, samtidig som du faster lett to dager i uken med et inntak på totalt 500 kalorier per dag. Denne dietten skal du bare gå på i to uker, og i løpet av denne tiden kan du regne med å gå ned opp til 5 kilo.

Etter kuren kan du bruke Vektkonsulentenes kostholdsdagbok, matvaredatabase og oppskrifter til å fortsette en ny livsstil med riktig mat, for å bli kvitt de overflødige kiloene og få bedre helse.

Passer ikke 5:2-kombi for deg finnes det også andre dietter, som lavkarbo og hormondiett for kvinner over 45 år.

NÅ: Få gratis bok og spesialpris på medlemskap hos Vektkonsulentene, spar til sammen kr 299. Klikk her!