Nettavisen.no

Tjenester
mobiltips

Ikke gå i datafella i ferien

Nei, du trenger ikke skru av dataroaming.

Det er høytid for utenlandsreiser og ferie, men de fleste av oss ønsker å være tilgjengelige på e-post, messenger, Snapchat, Instagram, Facebook og Twitter.  I tillegg er boka bytta ut med nettaviser, musikken vi hører på streames fra Spotify og kortstokken er byttet ut med Candy Crush og Farm Heroes. Mye av ferieunderholdningen skjer på mobilen med andre ord.

 Karen Kalstad er teamleder på kundesenteret til One Call. Hun anbefaler nordmenn å ta noen forhåndsregler på ferien.

 - Gå inn på generelle innstillinger og skru av push-funksjonalitet som automatisk sender oppdateringer uten at du ber om det, bruk trådløse nett når det er tilgjengelig og last ned kart og Spotify-lister på forhånd, tipser hun.

Heldigvis er wifi ofte tilgjengelig der vi ferierer. Men hva når det ikke er tilfelle? Nei, du trenger faktisk ikke å skru av dataroamingen på mobilen, for det har blitt mye billigere å bruke mobilen på reise enn det var før. Det er likevel noen feller du ikke bør gå i:

Automatiske vs manuelle oppdateringer

De fleste smarttelefoner leveres med automatiske oppdateringer, det vil si blant annet at oppdateringer av apper går av seg selv i bakgrunnen uten at du aktivt bruker telefonen. Det er viktig å være klar over at telefonen bruker datatrafikk når slike oppdateringer laster ned.

Du kan selvsagt velge å skru av dataroamingen, men det beste er å kontrollere oppdateringene selv ved å sette telefonen på manuelle oppdateringer. Da vil ingen apper oppdateres før du selv aktivt velger å oppdatere dem ved ønske eller behov.

Pushfunksjon

Trenger du virkelig å få varsling hver gang du mottar en e-post, en Facebook-melding eller en Snapchat? Skru av automatiske synkroniseringer og pushvarslinger for å spare datatrafikk. Det eneste du da må gjøre når du skal bruke appene dine, er å åpne appen for å se om det har skjedd noe nytt.

Musikk

Trodde du at alle spillelistene dine på Spotify automatisk kan lyttes til uten å bruke mobildata, så kan det koste deg dyrt. Det er mulig å laste ned spillelistene på forhånd slik at de er tilgjengelige i offline-modus hvis du ønsker å lytte til dem uten å bruke mobildata. 

Kart

Karttjenester som Google Maps bruker normalt mye datatrafikk, men ved enkle grep kan du unngå at Google Maps bruker mobildata. Lagrer du kartet for adressen eller ruten på forhånd før du reiser, kan du bruke kartet offline, slik at det ikke koster deg en krone. Denne funksjonen er litt bortgjemt, pass på å velge «lagre kartet for bruk uten nett». Glemmer du dette vil datatrafikken tikke og gå.

Her finner du tipsene du trenger for smart mobilbruk i ferien.

Video

Bruk mobilen til å lese aviser, sjekke sosiale medier og spille spill. Ikke se alle videoene du kommer over på Facebook, da bruker du opp datatrafikken i EU-pakka på rekordtid.

Mobiloperatør

Selvsagt er det viktig å være oppdatert på prisene til din mobilleverandør. Det er stor forskjell, og kanskje nettopp din leverandør er den aller dyreste på nettopp mobildata i utlandet?

One Call er blant de rimeligste i klassen når det kommer til mobilbruk i EU og EØS. For én megabyte betaler du 99 øre, mens hos enkelte andre operatører er prisen over det dobbelte.

Uansett hvilken operatør du har bør du sørge for at du blir varslet på SMS når du nærmer deg et visst beløp, og at datatrafikk blir stoppet automatisk når du når dette beløpet. Dette skjer automatisk etter at du har brukt 500 kroner hos One Call slik at du alltid er trygg og ikke får sjokkregninger.

Kjøp datapakke

Flere mobiloperatører tilbyr datapakker der du kan forhåndsbestille en viss antall mengde mobildata. Pakkene har en bedre pris enn operatørens generelle datapriser i utlandet, derfor kan det lønne seg å kjøpe en slik dersom du vil bruke mobildata på utenlandsferien.

Som One Call-kunde har du mulighet til å kjøpe EU-pakka - en mobildatapakke hvor du får 100 MB mobildata for 59 kroner. EU-pakka kan benyttes i alle EU og EØS-land, Tyrkia, Sveits og USA.

Les mer om EU-pakka her.